Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

«Σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι» - Η Κομισιόν ζητά επιτακτικά συνέχιση της λιτότητας

 







Oι Βρυξέλλες θεωρούν
ότι η ανάπτυξη δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα πριν από το τέλος του 2012- κι αυτό μόνον εφόσον τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια όσα ορίζονται από τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Ενωση και το ΔΝΤ.Η έκθεση τονίζει πως ο πληθωρισμός- ο οποίος τους επόμενους μήνες ενδέχεται να «χτυπήσει» ακόμη και το 6%- θα πρέπει... να πέσει κάτω κι από τον μέσο κοινοτικό όρο (σ.σ.: 1,0%- 1,5%), προκειμένου να ανακτήσει η Ελλάδα γρήγορα ανταγωνιστικότητα τιμών. Η μείωση της εσωτερικής ζήτησης, μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής και των προσπαθειών για μείωση μισθών και συντάξεων, μαζί με τον περιορισμό των δαπανών στην οικονομία «θα είναι κρίσιμα για να μειωθεί ο πληθωρισμός κατά σημαντικό τρόπο». Προστίθεται ακόμη ότι με αυτήν την έννοια είναι ουσιαστικό να καταπολεμηθούν ολιγοπωλιακές δομές- μια «φωτογραφική» αναφορά στη ΔΕΗ και άλλες κρατικές εταιρείες κοινής ωφέλειας. Αλλωστε, γίνεται και συγκεκριμένη αναφορά στην απελευθέρωση των δικτύων μεταφορών και ενέργειας, στην ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων- με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους.

Γίνεται προειδοποίηση, ωστόσο, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές, μολονότι θα έχουν θετική επίδραση, θα πάρουν αρκετά χρόνια για να δείξουν την επίδρασή τους στην οικονομία, ενώ ταυτοχρόνως οι τόκοι από το δημόσιο χρέ ος θα πιέζουν για καιρό. Το έλλειμμα
Κατά την Κομισιόν, όλα τα δημοσιονομικά μέτρα έχουν προγραμματισθεί για το διάστημα μέχρι και το 2012, με στόχο το έλλειμμα να περιορισθεί σημαντικά κάτω από το 3% έως το 2014. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει χαλάρωση από κει και μετά, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει να έχει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να καταφέρει να μειώσει το ύψος του δημοσίου χρέους της.

Για τον τραπεζικό τομέα, η Κομισιόν επισημαίνει πως αυτός αντιμετωπίζει προκλήσεις- κι είναι εκτεθειμένος σε κινδύνους τόσο στο σκέλος της ρευστότητας όσο και του δανεισμού. Σημειώνει, ωστόσο, ότι όλες οι επιδόσεις του κλάδου θα εξαρτηθούν από τη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίδει ιδιαίτερη έμφαση «στην προσαρμογή τιμών και μισθών», σημειώνοντας πως οι αποδοχές των ελλήνων εργαζομένων αυξήθηκαν δυσανάλογα με των άλλων Ευρωπαίων την τελευταία δεκαετία, αλλά και δυσανάλογα με την παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ρητά, «αντίστοιχα και με τη μείωση των μισθών του δημόσιου τομέα, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτοι ώστε να επιτρέψουν τον περιορισμό του κόστους για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο». 

Ειρήνη Καρανασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου