ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Χωρίς εξετάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ...

 





 «Μπόνους» για την εισαγωγή αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων και ΙΕΚ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δίνει το υπουργείο Παιδείας. Οι «τίτλοι σπουδών» που θα αποκτούν μετά το λύκειο θα μεταφράζονται σε πιστωτικές μονάδες και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στα ΑΕΙ... Όχημα για κάτι τέτοιο θα αποτελέσει στο μέλλον η συγκέντρωση πιστωτικών μονάδων μεταξύ των διάφορων μορφών κατάρτισης που λαμβάνει ένας πολίτης σήμερα, κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι ο «χάρτης» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας «ανοίγει», πιστοποιούνται και ελέγχονται τα κολέγια, αναβαθμίζονται τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και προχωρεί η θέσπιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Στόχος είναι όλα αυτά τα συστήματα να συνδεθούν μεταξύ τους από το 2013-2014, που θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα της χώρας, και κάθε πολίτης να ξέρει τις πιστωτικές μονάδες που θα πρέπει να συγκεντρώσει για να μεταπηδήσει από τη μια βαθμίδα στην άλλη.
Είναι αυτονόητο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να οδηγήσει έναν απόφοιτο κέντρου μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην είσοδο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αλλά σίγουρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις εισόδου σε τμήματα των ΤΕΙ που παραδοσιακά δέχονταν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα « πιστοποιημένο παράθυρο για τη σύνδεση των προγραμμάτων της μη τυπικής εκπαίδευσης με το σύστημα της τυπικής εκπαίδευσης της χώρας,το οποίο φυσικά με το ισχύον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει».
«Πρόκειται για ένα πιο ανοιχτό εκπαιδευτικό σύστημα,που δεν θα χωρίζει τους αποφοίτους του σε κατηγορίες απομονωμένες μεταξύ τους » ανέφερε η ίδια πηγή. Σε πρώτη φάση ωστόσο μελετάται η εφαρμογή του νέου νόμου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), που αποτελεί μορφή Διά Βίου Εκπαίδευσης, πλήρως ισότιμη με τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Ετσι μελλοντικά συζητείται η πιθανότητα εισαγωγής στα προγράμματα του ιδρύματος εκτός κλήρωσης μέσω της συγκέντρωσης συγκεκριμένου αριθμού πιστωτικών μονάδων που θα οριστεί σε συνεργασία με τη διοίκησή του. Όμως στο ΕΑΠ ο φοιτητής είναι αναγκασμένος να πληρώνει για την φοίτηση του αν και πρόκειται για δημόσιο πανεπιστήμιο.
Η σχετική διάταξη που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο αναφέρει ότι προβλέπεται « η σύνδεση προγραμμάτων της μη τυπικής εκπαίδευσης με το σύστημα της τυπικής εκπαίδευσης μέσω σπονδυλωτών και πιστοποιημένων προγραμμάτων μάθησης, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης, άθροισης και μεταφοράς πιστωτικών μονάδων εκπαίδευσης από το ένα σύστημα στο άλλο ».

Οι καινοτομίες που θα ισχύσουν

Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη Διά Βίου Μάθηση που παρουσιάστηκε χθες:

- Αναμορφώνεται το καθεστώς οργάνωσης, διαχείρισης και λειτουργίας των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης τα οποία αναβαθμίζονται και υπάγονται πλέον στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, ενώ θα δίδουν και υποτροφίες σε σπουδαστές τους.

- Δίδονται υποτροφίες 40 εκατ. ευρώ για αρχική επαγγελματική κατάρτιση σε σπουδαστές δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ, 25 εκατ. ευρώ για την ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας και 10 εκατ. ευρώ για εκπαίδευση μεταναστών στην ελληνική γλώσσα.

- Διευρύνεται ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Δομών Διά Βίου Μάθησης (ΕΚΕΠΙΣ) που αναλαμβάνει πλέον την πιστοποίηση προγραμμάτων και εκπαιδευτών καθώς και την αδειοδότηση γενικότερα των φορέων μη τυπικής εκπαίδευσης.

- Καθιερώνεται Ηλεκτρονικό Μητρώο Διά Βίου Μάθησης όπου θα εγγράφονται οι ενδιαφερόμενοι με αίτησή τους, ενώ θεσπίζονται κίνητρα για την ανάπτυξη της διά βίου μάθησης, με σημαντικότερο τη νέα δυνατότητα που παρέχει ο νόμος, αναγνώρισης, άθροισης και μεταφοράς πιστωτικών μονάδων μεταξύ συστημάτων τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης.

- Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου καθιερώνεται και το αποδεικτικό γλωσσομάθειας για αλλοδαπούς, ενώ στις διατάξεις αυτές περιλαμβάνονται η οργάνωση και η λειτουργία ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας που αφορά περιοχές με χαμηλούς μορφωτικούς δείκτες.

Την ίδια ώρα η υπουργός Παιδείας δηλώνει αποφασισμένη να σταματήσει την ανομία που επικρατεί στον χώρο των κολεγίων. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα μπει λουκέτο και σε δεύτερο κολέγιο, το Hellenic American University, το οποίο δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νέος νόμος για τη λειτουργία των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.
«Δεν ξέρω τι συμβαίνει στην Αλαμπάμα», δήλωσε η υπουργός. «Εδώ υπάρχουν πλέον κανόνες για τη λειτουργία αυτών των Κέντρων, με τους οποίους θα πρέπει όλοι να συμμορφωθούν. Τα Κέντρα αυτά είχαν ικανό διάστημα να προσαρμοσθούν στις διατάξεις τους νόμου».

Αναφερόμενη στους φοιτητές, που ήδη φοιτούν στα συγκεκριμένα κολέγια, η υπουργός δήλωσε ότι «ο καθένας πρέπει να προσέχει όταν κάνει κάποιες επιλογές».

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο στην ιδιωτική εκπαίδευση, ειδικά στο θέμα των ΙΕΚ και των κολεγίων για να μπορέσει όπως λένε πηγές του υπουργείου να λειτουργήσει σωστά το νομοσχέδιο για την Δια Βίου Μάθηση. Έτσι θα μπορούν πιο σωστά και νόμιμα φοιτητές της ιδιωτικής εκπαίδευσης να περάσουν στην δημόσια εκπαίδευση με σωστά, όπως λένε κριτήρια και χωρίς να απειλούνται οι φοιτητές που έχουν περάσει στις πανελλήνιες.

Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου