Προσκλητήριο σε επενδυτές απηύθυνε από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση, αλλά και ιδιωτικοποίηση της ανενεργής περιουσίας του Δημοσίου, αξίας 270 δισ. ευρώ... Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για ποσό αντίστοιχο του ελληνικού χρέους, ενώ παρουσίασε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως κίνητρο για την υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα. Χαρακτήρισε τις αλλαγές στη φορολογία, το ασφαλιστικό αλλά και στο δημόσιο τομέα ως τις πλέον φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Ευρωζώνης. "H Ελλάδα άλλαξε άρδην τον τελευταίο χρόνο", υποστήριξε.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απελευθέρωση του τομέα Ενέργειας και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 5-6%
Όσον αφορά στο δανεισμό της χώρας, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η εμπιστοσύνη θα επανέλθει στους επενδυτές μόλις οι μεταρρυθμίσεις αρχίσουν να αποδίδουν και τα σπρεντ θα πέσουν ενώ απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. "Η αποτυχία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προσφέρει προοπτική για επενδύσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι υποδομές.
«Είμαστε στο σωστό δρόμο», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «αυτό πια όλοι το αναγνωρίζουν, όλοι το διαπιστώνουν και αυτό μας δίνει, αν θέλετε, και τη δύναμη να συνεχίσουμε εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να είμαστε όχι μόνο περήφανοι για την χώρα μας, αλλά να έχουμε την Ελλάδα και την οικονομία που μας αξίζει».
Αλληλεγγύη για τον περιορισμό της φτώχειας
Νωρίτερα, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε σε στρογγυλή τράπεζα στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ για τους στόχους της χιλιετίας, όπου τόνισε ότι η κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να αθετήσει ο ανεπτυγμένος κόσμος τις δεσμεύσεις του απέναντι στους φτωχούς της υφηλίου.
"Αυτό που χρειαζόμαστε είναι προοδευτικές, εναλλακτικές λύσεις που να βασίζονται σε πνεύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης των πολιτών. Αντί των μέτρων λιτότητας, θα πρέπει να σκεφτούμε τους όρους της δικής μας παγκόσμιας αξιοπιστίας", τόνισε.
Έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας πάνω από 300 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε η απασχόληση να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.
Τόνισε ότι από την πλευρά της η Ελλάδα, παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της, είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μιλησει σε εκδηλωση του Economic Club of New York, που θεωρείται το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου