Η νέα κυβέρνηση ακόμη αναζητεί τον βηματισμό της. Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν σφόδρα γιατί «παρά το ότι έχουν περάσει ελάχιστες εβδομάδες από τον ανασχηματισμό, το νέο σχήμα παρουσίασε ήδη τις πρώτες σοβαρές αρρυθμίες». Ανησυχούν γιατί... παρά την καθημερινή πλέον εμπλοκή του πρωθυπουργού στα πολιτικά πράγματα, μετά το σερί των ταξιδιών του στο εσωτερικό, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε αρκετά υπουργεία. Κυρίως, όμως, ανησυχούν γιατί «από τα μπρος-πίσω σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα των επερχόμενων τοπικών εκλογών, μέχρι τις δαγκάνες του Αστακού, το κυβερνητικό σκάφος ταλαιπωρείται από αναταράξεις που το καθιστούν ευάλωτο».
Μια από αυτές προκλήθηκε μετά την απόσυρση της επένδυσης στον Αστακό. |
Η απόσταση από το «δημοψήφισμα για τον «Καλλικράτη»» μέχρι το δίλημμα «ή προχωράμε μπροστά ή βουλιάζουμε» είναι μεγάλη. Το κενό ανάμεσα στις δύο θέσεις μπορεί να το καλύψουν μονάχα οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν την αντιμνημονιακή ψήφο να απειλεί το ψηφοδέλτιο του Γ. Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής.
Στην Ιπποκράτους, η οποία και αυτή άλλαξε χέρια μετά τον ανασχηματισμό, άργησε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αντίδρασης της κοινής γνώμης στα οικονομικά μέτρα, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον Γ. Δημαρά να πάρει κεφάλι στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Επιπλέον, η ΝΔ μπόρεσε να επιβάλει την ατζέντα της, εστιάζοντας τη δημόσια συζήτηση στην οικονομική πολιτική.
Μπλέξιμο σημειώθηκε και στην περίφημη Εξεταστική για την οικονομία, όπου το 2001 έγινε 2007 (ως αφετηρία διερεύνησης) μετά την έντονη αντίδραση του Κ. Σημίτη, ο οποίος έσπασε τη σιωπή του για το θέμα ύστερα από πολύ καιρό που είχε μείνει εκτός των φώτων της δημοσιότητας.
Και στην οικονομία, όμως, οι συνεχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο. Κάτι η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009, κάτι η υστέρηση των εσόδων για το 2010, η κοινή γνώμη δείχνει να δυσπιστεί. Δυσπιστεί ακόμη για το αν το 2013 θα γίνει επιμήκυνση των ελληνικών δανείων ή αν η χώρα θα μπει σε νέο μνημόνιο.
Πολλά στελέχη ανησυχούν και για το πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης και το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, τη στιγμή που πάρθηκε πίσω το επίδομα αλληλεγγύης που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση. Εντάχθηκαν στην προεκλογική περίοδο με τρόπο που ίσως περιορίσει την απήχησή τους.
Στον τομέα των επενδύσεων η πολυδιαφημισμένη επένδυση στον Αστακό έπεσε στο κενό. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε την προηγούμενη Παρασκευή να επιχειρηματολογεί υπέρ του έργου, απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας έκανε το ίδιο το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας και την Τρίτη το απόγευμα έγινε γνωστό ότι από την προηγουμένη οι επενδυτές από το Κατάρ είχαν στείλει επιστολή πως αποσύρουν το ενδιαφέρον τους στον Σπ. Κουβέλη.
Το θέμα αποκτά τις πραγματικές του διαστάσεις αν ληφθεί υπ’ όψιν πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, θεωρεί το fast track αντισυνταγματικό και η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, επιμένει να προτάσσει τους όρους περιβαλλοντικής προστασίας. Τα πυρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δέχθηκε και ο Δ. Ρέππας, που προωθεί έργα μέσω της μεθόδου των συμβάσεων παραχώρησης.
Αλαλούμ σημειώθηκε και στο θέμα των αυθαιρέτων. Η κυβέρνηση ενέγραψε 500 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2011, αλλά η Τ. Μπιρμπίλη ξεκαθάρισε μέσα από ραδιοφωνική συχνότητα πως δεν υπάρχει θέμα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. «Εχει δίκιο η Τίνα, τα 500 εκ. ευρώ θα τα πάρουμε από... πρόστιμα», διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών. Πώς τώρα θα γίνει φέτος, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ό,τι δεν έγινε επί χρόνια, αυτό μένει να διευκρινιστεί.
Στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου η Προανακριτική ανακοίνωσε την παραπομπή πέντε στελεχών της ΝΔ σε δικαστικό συμβούλιο, ενώ από τον πολιτικό σχεδιασμό τηλεφωνούσαν σε δημοσιογράφους λέγοντας ότι δεν έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.
Οι δύσκολες σχέσεις μεταξύ υπουργών
Ο συντονισμός, οι αλληλοκαλύψεις και οι ανταγωνισμοί
Ο ανασχηματισμός δεν έλυσε ούτε τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ υπουργών και σίγουρα δεν ξεκαθάρισε τις μεταξύ τους αρμοδιότητες.
Ο Χ. Παμπούκης έχει τις επενδύσεις, ο Μ. Χρυσοχοΐδης την περιφερειακή ανάπτυξη και ο Θ. Πάγκαλος τον συντονισμό της διυπουργικής για την ανάπτυξη, στην οποία εμπλέκονται ακόμη πέντε-έξι υπουργοί. Και στην επικοινωνία μπορεί να προστέθηκε ο Τ. Χυτήρης για τα κρατικά ΜΜΕ, αλλά οι επιδόσεις της κυβέρνησης παραμένουν σταθερά χαμηλές. Σταθεροί παραμένουν και οι ανταγωνισμοί στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Ο Γ. Ραγκούσης και η Ρ. Βάρτζελη αποτελούν στόχο όσων ένιωσαν πως υποβαθμίστηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό και οι οποίοι αναμένουν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών για να αντεπιτεθούν.
Ο Α. Λοβέρδος προσπαθεί να αλλάξει την Υγεία, με το υπουργείο Οικονομικών να κλείνει τη στρόφιγγα χρηματοδότησης των δανείων, ενώ η Α. Διαμαντοπούλου φοβάται πως η μεταρρύθμιση που σχεδιάζει στα πανεπιστήμια θα μείνει στα χαρτιά για να μην προκληθούν καταλήψεις και κοινωνικές αντιδράσεις. Οι Χρ. Παπουτσής και Μ. Οθωνας «ναυμαχούν» με τον Γ. Διαμαντίδη και την Ελ. Τσουρή για το λιμενικό, ενώ κάποιοι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν ξανά τον εσωτερικό εχθρό. Θεωρούν ότι ο... Ευ. Βενιζέλος, ο πιο ήσυχος ίσως υπουργός, είναι αυτός που θα ζητήσει ευθύνες από τον Γ. Παπανδρέου αν οι εκλογές της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου δεν πάνε καλά. «Μάλλον, όμως, έχουν αυτοί στο μυαλό τους το πού θα αποδώσουν τις ευθύνες», επισημαίνουν με νόημα πολιτικοί παρατηρητές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ για το ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου