Από την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει σε πανελλαδική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων αρχίζοντας από τον Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Απαντήσεις στα ερωτήματα σας. Τι πρέπει να κάνετε. Για την ευκολότερη εφαρμογή του... συστήματος, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων απαντά σε συχνές ερωτήσεις γιατρών, φαρμακοποιών και ασφαλισμένων.
Οι απαραίτητες πληροφορίες και τα απαραίτητα βήματα για την εγγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και οι οδηγίες χρήσης της εφαρμογής βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.esyntagografisi.gr.
Το υπουργείο Εργασίας περιμένει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος εξαιτίας της λίστας φαρμάκων και των νέων τιμών, ενώ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προσδοκά εξοικονόμηση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, οι δαπάνες υγείας των Ταμείων το 2011 θα είναι κατά 10% χαμηλότερες σε σχέση με φέτος. Εκτιμάται ότι με το ηλεκτρονικό «μπλόκο» στην παράνομη και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και στην εικονική χρήση των συνταγών θα εξοικονομηθούν πόροι πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2011 από τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έφτασε το 2009 τα 5 δισ. ευρώ (το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία).
1. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ);
Μέσω της ιστοσελίδας www.esyntagografisi. gr επιλέξτε στα δεξιά Είσοδος στην εφαρμογή. Η είσοδος, όμως, επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες. Θα πρέπει πρώτα να αποκτήσετε λογαριασμό χρήστη (όνομα και κωδικό πρόσβασης- username & password).
2. Πώς μπορώ να αποκτήσω λογαριασμό χρήστη για να έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;
Από 1/10/2010 μπορείτε να εγγραφείτε στο σύστημα. Για να εγγραφείτε στο σύστημα, θα πρέπει να είστε ιατρός συμβεβλημένος με τον ΟΑΕΕ ή κάτοχος φαρμακείου (νόμιμος εκπρόσωπος). Στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» www.e-syntagografisi. gr υπάρχει στα δεξιά επιλογή που λέει Εγγραφή στην εφαρμογή. Πατήστε εκεί και θα βρείτε όλη την πληροφορία που θέλετε. Σημειώστε ότι αν είστε συστεγασμένα φαρμακεία μπορεί να πιστοποιηθεί ένας εκ των νομίμων εκπροσώπων και να αποκτήσετε έναν κωδικό πρόσβασης (με δυνατότητα χρήσης σε περισσότερους από έναν υπολογιστές). Ο κωδικός θα αφορά το ΑΦΜ του συστεγασμένου φαρμακείου.
3. Τι στοιχεία χρειάζεται να γνωρίζω (να δώσω ηλεκτρονικά) προκειμένου να εγγραφώ;
Δείτε τα στοιχεία από την ιστοσελίδα της υπηρεσίας www.e-syntagografisi. gr αφού επιλέξετε το εικονίδιο Εγγραφή στην εφαρμογή και στη συνέχεια επιλέξτε ιατρός ή φαρμακείο.
4. Δίνω τα στοιχεία μου, αλλά το σύστημα δεν με αναγνωρίζει, τι κάνω;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Αρωγής, στο τηλέφωνο 11131.
5. Ολοκλήρωσα την εγγραφή μου, αλλά τώρα ξέχασα τον κωδικό πρόσβασης (password), τι κάνω;
Στη σελίδα πρόσβασης της υπηρεσίας υπάρχει επιλογή που λέει «Ξέχασα τον κωδικό πρόσβασης». Επιλέξτε το και θα σας καθοδηγήσει η εφαρμογή για τα επόμενα βήματά σας.
6. Ξέχασα το όνομα χρήστη, τι κάνω;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Αρωγής, στο τηλέφωνο 11131.
7. Μέχρι πότε μπορώ να πραγματοποιήσω την εγγραφή μου στην εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;
Οι ήδη συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγγραφής και πιστοποίησης μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου 2010.
8. Παίζει ρόλο ο τρόπος γραφής του ονόματος- επωνύμου (π.χ. Δημήτρης ή Δημήτριος);
Τα στοιχεία θα πρέπει να δηλώνονται όπως ακριβώς αναγράφονται στην αστυνομική σας ταυτότητα.
9. Δεν γνωρίζω ορισμένα από τα στοιχεία που ζητούνται. Μπορώ να προχωρήσω στην εγγραφή και πιστοποίηση;
Οχι, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η εισαγωγή όλων των στοιχείων τα οποία ζητούνται από τη φόρμα εγγραφής και ο έλεγχός τους από την εφαρμογή για την ορθή ταυτοποίηση του χρήστη ιατρού ή φαρμακείου.
10. Εμφανίζεται σχετικό μήνυμα ότι τα στοιχεία που δίνω είναι λάθος. Τι πρέπει να κάνω;
Θα πρέπει να καλέσετε το Γραφείο Αρωγής στο 11131 για περαιτέρω οδηγίες.
11. Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής και πιστοποίησης νέου χρήστη μπορώ να χρησιμοποιήσω την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απευθείας;
Ναι, για δοκιμαστική χρήση μέχρι την επίσημη έναρξη της διαδικασίας. Στο σημείο αυτό σάς γνωρίζουμε ότι η εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσετε στη φάση της δοκιμαστικής περιόδου δεν αποτελεί την τελική έκδοση της εφαρμογής.
12. Ποιοι είναι οι βασικοί περιορισμοί για τη χρήση της εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ);
Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μέσω του Διαδικτύου (Ιnternet). Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες. Ο ιατρός συνταγογραφεί, κατά δήλωσή του, παρουσία του ασθενούς. Ο φαρμακοποιός εκτελεί συνταγές, κατά δήλωσή του, παρουσία του ασφαλισμένου. Εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει ΑΜΚΑ, είναι αδύνατη η καταχώριση ηλεκτρονικής συνταγής, άρα και η εκτέλεση συνταγών φαρμάκων.
13. Αλλάζουν οι κανόνες που διέπουν τη συγγραφή συνταγής και την εκτέλεσή της;
Οχι, ακολουθούνται οι κανόνες που αναφέρονται στο Π.Δ. 121/2008.
14. Είμαι ιατρός. Τι θα κάνω στην περίπτωση που διακοπεί προσωρινά η σύνδεσή μου στο Διαδίκτυο και δεν έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;
Θα δώσετε στον ασθενή σας χειρόγραφη συνταγή, εφόσον αυτό δεν αποτελεί συνήθη πρακτική αλλά έκτακτη ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση οι χειρόγραφες συνταγές που συνταγογραφείτε θα καταχωρισθούν ηλεκτρονικά στο σύστημα από το φαρμακείο που θα τις εκτελέσει.
15. Είμαι φαρμακοποιός. Τι θα κάνω στην περίπτωση που διακοπεί προσωρινά η σύνδεσή μου στο Διαδίκτυο και δεν έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;
Δεν μπορείτε να εκτελέσετε τη συνταγή. Για να εκτελέσετε μία συνταγή, θα πρέπει να έχετε πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου στην εφαρμογή. Εάν η συνταγή του πελάτη σας δεν λήγει την ίδια ημέρα και τον έχετε ταυτοποιήσει, μπορείτε, αν το επιθυμείτε, να δώσετε τα φάρμακα στον πελάτη σας, και αφού σας καταβάλλει μόνο τη συμμετοχή του για το Ταμείο του, στη συνέχεια έως την ημερομηνία λήξης της συνταγής μπορείτε να την καταχωρίσετε ως εκτελεσμένη στο σύστημα (αφού φυσικά έχετε κρατήσει τα κουπόνια των σκευασμάτων που έχετε δώσει για τη συγκεκριμένη συνταγή).
16. Είμαι αγροτικός ιατρός και συνταγογραφώ για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Θα συμμετέχω στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση;
Προς το παρόν θα συνεχίσετε να συνταγογραφείτε χειρόγραφα. Η ηλεκτρονική καταχώριση της συνταγής σας θα γίνεται από το φαρμακείο, αφού θα έχετε αναγράψει τον ΑΜΚΑ σας επάνω στη συνταγή. Στο άμεσο μέλλον θα μπορείτε να αποκτήσετε και εσείς κωδικό πρόσβασης στην εφαρμογή και να συνταγογραφείτε ηλεκτρονικά.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ για την εγγραφή στο σύστημα καθώς και οι οδηγίες χρήσης της εφαρμογής βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.e-syntagografisi.gr
LΙΝΚS:
● http://www.e-syntagografisi.gr/
● http://www.idika.gr/
Τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης: 11131
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου