Το "χαρτί" των εθνικών εκλογών έβγαλε στο τραπέζι της διακαναλικής συνέντευξης ο πρωθυπουργός ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. O κ. Παπανδρέου απηύθυνε τη Δευτέρα "προσκλητήριο ευθύνης" στους πολίτες, ενώ προειδοποίησε... ότι η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν επιθυμεί την προκήρυξη εθνικών εκλογών, αλλά κατέστησε σαφές ότι θα το πράξει αν το ΠΑΣΟΚ αποδυναμωθεί στις αυτοδιοικητικές με συνέπεια να είναι αδύνατες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε έξοδο από το μνημόνιο και στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
«Ζήτησα αυτή τη συνέντευξη για να μιλήσω με ειλικρίνεια σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα» τόνισε αρχικά.
"Προσκλητήριο ευθύνης"
«Κάνω προσκλητήριο ευθύνης στα εκατομμύρια Ελλήνων να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Σε όλους όσους δεν θέλουν να μείνει στη μέση η τιτάνια προσπάθεια. Απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας να ρίξουμε ψήφο ελπίδας και αλλαγής» είπε στην αρχή της εισαγωγής του ο πρωθυπουργός.
Επεσήμανε ότι ανέλαβε την εξουσία σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές για την Ελλάδα, αλλά δε δείλιασε μπροστά στη σίγουρη χρεοκοπία. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, ο έλληνας πολίτης έκανε θυσίες που πόνεσαν, αλλά πετύχαμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό στήριξης, είπε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε μάλιστα, ότι αυτές οι θυσίες μας δίνουν το δικαίωμα να ελπίζουμε, ενώ διαφαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας και παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Αν λυγίσουμε, θα χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, θα κατρακυλήσουμε προς τα πίσω, αντί να κάνουμε την κρίση ευκαιρία θα βρεθούμε σε χειρότερη μοίρα» επεσήμανε.
"Δεν είναι στόχος οι εκλογές"
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει σε βουλευτικές εκλογές, στην περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές, τόνισε ότι στόχος είναι να πάμε μπροστά, όχι να πάμε σε εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι το 2011 το ΠΑΣΟΚ δε θέλει να πάρει άλλα μέτρα, αλλά να προχωρήσει σε αλλαγές.
«Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να ανακόψουν την πορεία γιατί φοβούνται τις αλλαγές» τόνισε.
Ωστόσο, είπε ότι το μήνυμα των εκλογών θα μας δώσει νέα δυναμική προς τα μπρος ή θα δυσκολέψει την πορεία των αλλαγών. «Δε υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο λαός» είπε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι δεν έχει πρόθεση για εκλογές, αλλά «αν βαρύνει η κατάσταση στη δυνατότητα να γίνουν οι αλλαγές για τη χώρα, θα πρέπει να υπάρξει η απόφαση ελληνικού λαού».
Αξιόπιστη κυβέρνηση είναι αυτή που μπορεί να κάνει την επαναδιαπραγμάτευση για να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «κάνουμε κάθε τι να μη χρεοκοπήσει η χώρα» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι μιλάει για μαγικές συνταγές, τη στιγμή που εκείνη έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση.
Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κρύβεται πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις.
Πάντως, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι μπορεί να ξεφύγαμε από τη λαίλαπα, αλλά μπορεί να ξαναβρεθούμε σε αυτή, υπογραμμίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και η «καρέκλα», αλλά είναι αποφασισμένος για την αλλαγή και για σύγκρουση με τις δυνάμεις που κρατούν τη χώρα πίσω.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι υπάρχουν πολλοί που ποντάρουν στην αποτυχία της Ελλάδος.
"Δε θα υπάρξουν νέα μέτρα"
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα που θα αγγίξουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Τα μέτρα θα αφορούν τις σπατάλες, θα αφορούν την αδιαφάνεια. «Πρέπει επιτέλους και ο πλούσιος να πληρώσει αυτό που του αναλογεί» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη φορολογία των μερισμάτων που έχει προκαλέσει αντιδράσεις είπε ότι το να μη φορολογούνται ή να φορολογούνται λιγότερα τα μερίσματα είναι άδικο, γιατί εξυπηρετεί τους πλουσιότερους.
Για τη φορολογία είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι φόροι, αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν όλοι πληρώνουν κανονικά.
Ζητάμε ευνομία, να διευρύνουμε την φορολογική βάση, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν δυσκολίες γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει πολλά την ίδια ώρα. Είπε πάντως ότι για αυτό η ευθύνη δεν είναι της κυβέρνησης, αλλά της ΝΔ.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν ο Κώστας Καραμανλής είχε δώσει πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος, θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει στο ακέραιο το προεκλογικό πρόγραμμά του, χωρίς να χρειαζόταν άλλα μέτρα.
Παράλληλα, είπε ότι αν η Ευρώπη είχε παρέμβει πιο γρήγορα στις αγορές, δε θα είχε βρεθεί η Ελλάδα στη θέση στην οποία βρέθηκε. Πάντως «η βόμβα δεν έσκασε στα χέρια μας. Σώσαμε την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το ερώτημα ήταν αν θα σώζαμε την Ελλάδα ή θα την αφήναμε να καταστραφεί, όχι να βάλουμε ή να μη βάλουμε φόρους.
"Πρέπει να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη"
Για την δήλωση "λεφτά υπάρχουν" ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι λεφτά υπάρχουν αλλά έχουν σπαταληθεί ή και σπαταλιούνται ακόμη και σήμερα.
Μάλιστα, ανέφερε ότι σε επαφές που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους, δεν μπόρεσαν να του εγγυηθούν ότι θα πληρώσουν όλοι τους φόρους και τις εισφορές τους.
«Όσο δεν κατανοούμε ότι ο φόρος δεν είναι τιμωρία, αλλά κοινωνική αλληλεγγύη για ένα σωστό κοινωνικό κράτος, δε θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους, γιατί το κράτος χρειάζεται να αιμοδοτηθεί από έσοδα».
Πάντως είπε ότι τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα θα καταλάβουν το 2011 την ανακατανομή των φόρων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει τα μέτρα που πήρε, καθώς δεν είχε το χρόνο να σταματήσει τη σπατάλη και να πατάξει τη διαφθορά .
Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είπε ότι ήδη έχουν πάει στη φυλακή ορισμένοι φοροφυγάδες και έχουν κατασχεθεί περιουσίες, ενώ οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με διεθνείς αρχές για να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες με off shore εταιρίες. Υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες δεν έχουν τελειώσει και σκοπός της κυβέρνησης είναι να μπει ένα τέλος στην ανομία.
Παραδέχτηκε ότι η υψηλή φορολογία είναι ανασταλτικός παράγοντας για την επιχειρηματικότητα και για τις ξένες επενδύσεις, αλλά είπε ότι εκτός από τη φορολογία οι ξένοι αξιολογούν και τη σταθερότητα, το γεγονός ότι δε θα εμπλακούν στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
“Υπάρχουν θετικά σημάδια στο εξωτερικό για τη χώρα μας, μικρά αλλά υπάρχουν. Υπάρχει διαφοροποίηση για το τι ήταν πριν από την κυβέρνησή μας και τι είναι σήμερα” επισήμανε.
“Να δώσουμε δυνατότητες στο δημόσιο υπάλληλο να λειτουργήσει πραγματικά αυτό είναι το όραμα μας για την Ελλάδα” δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς εξάλλου για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της χρονικής διάρκειας του μνημονίου απάντησε ότι “εφόσον είμαστε συνεπείς το μνημόνιο σταματάει το 2013. Αλλά να είμαστε συνεπείς”.
“Είμαι ο πρώτος που παλεύω να φύγουμε από την επιτήρηση, αλλά μπήκαμε στην επιτήρηση με ευθύνη της ΝΔ. Εμείς έχουμε ευθύνη των αποφάσεων και την αναλαμβάνω πλήρως. Για να έχουμε περισσότερα περιθώρια κοινωνικά θα πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα, αλλά χρειάζεται να μη σταματήσουμε” τόνισε.
"Χρειάζεται νέο αναπτυξιακό πρότυπο"
Επίσης, είπε ότι χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, υπογραμμίζοντας ότι η πράσινη ανάπτυξη θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, καθώς θα δώσει ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και θα μειώσει το κόστος ενέργειας της χώρας μας.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι όραμα του ΠΑΣΟΚ είναι η πράσινη ανάπτυξη. Μάλιστα ανέφερε ότι έχουν απελευθερωθεί ενεργειακές επενδύσεις που χρειάζονταν χρόνια για να εγκριθούν και έχουν οργανωθεί χώροι για αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Είπε ακόμα, ότι ώθηση στην οικονομία θα δώσει και το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε επιθυμία της κυβέρνησης είναι να προσελκύσουν επενδύσεις 45 δισ. ευρώ που θα δώσουν 200.000 θέσεις εργασίας.
Αναφερόμενος στο επίδομα ενίσχυσης των συνταξιούχων που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες, είπε ότι δεν το ανακοίνωσε με αφορμή τις εκλογές αλλά είχε μιλήσει για αυτό από τη ΔΕΘ. Επίσης, είπε ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος άδικα, καθώς δε φταίνε για την κρίση.
Με το επίδομα δε λύνεται το πρόβλημα, αλλά είναι ένα βήμα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είπε ακόμα ότι σώθηκαν πολλές θέσεις εργασίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να μπει σε λογική απολύσεων. Είπε μάλιστα ότι ακόμα και ο Κάστρο στην Κούβα απέλυσε δημοσίους υπαλλήλους.
"Χρειάζεται αλλαγή στη λειτουργία του ασύλου"
Για τη λαθρομετανάστευση είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητάει την ένταξη των νομίμων μεταναστών.
Επίσης, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά υπήρξε θετική διάθεση από την Τουρκία για συνεργασία στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας είπε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στη δημοτική αρχή, καθώς το φαινόμενο αγνοήθηκε για πολλά χρόνια.
Είπε μάλιστα, ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με το ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καμίνης έχει τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι χρειάζονται αναδιαμόρφωση οι κανόνες του ασύλου, γιατί τώρα οι λαθρομετανάστες εγκλωβίζονται στη χώρα μας και πέφτουν θύματα παράνομων, εγκληματικών κυκλωμάτων.
Καταλήγοντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες είναι πολύ μεγάλο και αναφέρθηκε στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, τον Καλλικράτη, την είσοδο στο δημόσιο μόνο μέσω ΑΣΕΠ, την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης κτλ.
«Ζήτησα αυτή τη συνέντευξη για να μιλήσω με ειλικρίνεια σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα» τόνισε αρχικά.
"Προσκλητήριο ευθύνης"
«Κάνω προσκλητήριο ευθύνης στα εκατομμύρια Ελλήνων να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Σε όλους όσους δεν θέλουν να μείνει στη μέση η τιτάνια προσπάθεια. Απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας να ρίξουμε ψήφο ελπίδας και αλλαγής» είπε στην αρχή της εισαγωγής του ο πρωθυπουργός.
Επεσήμανε ότι ανέλαβε την εξουσία σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές για την Ελλάδα, αλλά δε δείλιασε μπροστά στη σίγουρη χρεοκοπία. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, ο έλληνας πολίτης έκανε θυσίες που πόνεσαν, αλλά πετύχαμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό στήριξης, είπε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε μάλιστα, ότι αυτές οι θυσίες μας δίνουν το δικαίωμα να ελπίζουμε, ενώ διαφαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας και παρουσιάζεται μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.
«Αν λυγίσουμε, θα χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, θα κατρακυλήσουμε προς τα πίσω, αντί να κάνουμε την κρίση ευκαιρία θα βρεθούμε σε χειρότερη μοίρα» επεσήμανε.
"Δεν είναι στόχος οι εκλογές"
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει σε βουλευτικές εκλογές, στην περίπτωση ήττας του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές, τόνισε ότι στόχος είναι να πάμε μπροστά, όχι να πάμε σε εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι το 2011 το ΠΑΣΟΚ δε θέλει να πάρει άλλα μέτρα, αλλά να προχωρήσει σε αλλαγές.
«Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να ανακόψουν την πορεία γιατί φοβούνται τις αλλαγές» τόνισε.
Ωστόσο, είπε ότι το μήνυμα των εκλογών θα μας δώσει νέα δυναμική προς τα μπρος ή θα δυσκολέψει την πορεία των αλλαγών. «Δε υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία, την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο λαός» είπε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι δεν έχει πρόθεση για εκλογές, αλλά «αν βαρύνει η κατάσταση στη δυνατότητα να γίνουν οι αλλαγές για τη χώρα, θα πρέπει να υπάρξει η απόφαση ελληνικού λαού».
Αξιόπιστη κυβέρνηση είναι αυτή που μπορεί να κάνει την επαναδιαπραγμάτευση για να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «κάνουμε κάθε τι να μη χρεοκοπήσει η χώρα» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι μιλάει για μαγικές συνταγές, τη στιγμή που εκείνη έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση.
Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κρύβεται πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις.
Πάντως, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι μπορεί να ξεφύγαμε από τη λαίλαπα, αλλά μπορεί να ξαναβρεθούμε σε αυτή, υπογραμμίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και η «καρέκλα», αλλά είναι αποφασισμένος για την αλλαγή και για σύγκρουση με τις δυνάμεις που κρατούν τη χώρα πίσω.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι υπάρχουν πολλοί που ποντάρουν στην αποτυχία της Ελλάδος.
"Δε θα υπάρξουν νέα μέτρα"
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα που θα αγγίξουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Τα μέτρα θα αφορούν τις σπατάλες, θα αφορούν την αδιαφάνεια. «Πρέπει επιτέλους και ο πλούσιος να πληρώσει αυτό που του αναλογεί» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη φορολογία των μερισμάτων που έχει προκαλέσει αντιδράσεις είπε ότι το να μη φορολογούνται ή να φορολογούνται λιγότερα τα μερίσματα είναι άδικο, γιατί εξυπηρετεί τους πλουσιότερους.
Για τη φορολογία είπε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι φόροι, αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν όλοι πληρώνουν κανονικά.
Ζητάμε ευνομία, να διευρύνουμε την φορολογική βάση, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν δυσκολίες γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει να κάνει πολλά την ίδια ώρα. Είπε πάντως ότι για αυτό η ευθύνη δεν είναι της κυβέρνησης, αλλά της ΝΔ.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν ο Κώστας Καραμανλής είχε δώσει πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος, θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει στο ακέραιο το προεκλογικό πρόγραμμά του, χωρίς να χρειαζόταν άλλα μέτρα.
Παράλληλα, είπε ότι αν η Ευρώπη είχε παρέμβει πιο γρήγορα στις αγορές, δε θα είχε βρεθεί η Ελλάδα στη θέση στην οποία βρέθηκε. Πάντως «η βόμβα δεν έσκασε στα χέρια μας. Σώσαμε την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το ερώτημα ήταν αν θα σώζαμε την Ελλάδα ή θα την αφήναμε να καταστραφεί, όχι να βάλουμε ή να μη βάλουμε φόρους.
"Πρέπει να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη"
Για την δήλωση "λεφτά υπάρχουν" ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι λεφτά υπάρχουν αλλά έχουν σπαταληθεί ή και σπαταλιούνται ακόμη και σήμερα.
Μάλιστα, ανέφερε ότι σε επαφές που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους, δεν μπόρεσαν να του εγγυηθούν ότι θα πληρώσουν όλοι τους φόρους και τις εισφορές τους.
«Όσο δεν κατανοούμε ότι ο φόρος δεν είναι τιμωρία, αλλά κοινωνική αλληλεγγύη για ένα σωστό κοινωνικό κράτος, δε θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους, γιατί το κράτος χρειάζεται να αιμοδοτηθεί από έσοδα».
Πάντως είπε ότι τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα θα καταλάβουν το 2011 την ανακατανομή των φόρων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει τα μέτρα που πήρε, καθώς δεν είχε το χρόνο να σταματήσει τη σπατάλη και να πατάξει τη διαφθορά .
Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είπε ότι ήδη έχουν πάει στη φυλακή ορισμένοι φοροφυγάδες και έχουν κατασχεθεί περιουσίες, ενώ οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με διεθνείς αρχές για να εντοπίσουν τους φοροφυγάδες με off shore εταιρίες. Υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες δεν έχουν τελειώσει και σκοπός της κυβέρνησης είναι να μπει ένα τέλος στην ανομία.
Παραδέχτηκε ότι η υψηλή φορολογία είναι ανασταλτικός παράγοντας για την επιχειρηματικότητα και για τις ξένες επενδύσεις, αλλά είπε ότι εκτός από τη φορολογία οι ξένοι αξιολογούν και τη σταθερότητα, το γεγονός ότι δε θα εμπλακούν στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
“Υπάρχουν θετικά σημάδια στο εξωτερικό για τη χώρα μας, μικρά αλλά υπάρχουν. Υπάρχει διαφοροποίηση για το τι ήταν πριν από την κυβέρνησή μας και τι είναι σήμερα” επισήμανε.
“Να δώσουμε δυνατότητες στο δημόσιο υπάλληλο να λειτουργήσει πραγματικά αυτό είναι το όραμα μας για την Ελλάδα” δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς εξάλλου για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της χρονικής διάρκειας του μνημονίου απάντησε ότι “εφόσον είμαστε συνεπείς το μνημόνιο σταματάει το 2013. Αλλά να είμαστε συνεπείς”.
“Είμαι ο πρώτος που παλεύω να φύγουμε από την επιτήρηση, αλλά μπήκαμε στην επιτήρηση με ευθύνη της ΝΔ. Εμείς έχουμε ευθύνη των αποφάσεων και την αναλαμβάνω πλήρως. Για να έχουμε περισσότερα περιθώρια κοινωνικά θα πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα, αλλά χρειάζεται να μη σταματήσουμε” τόνισε.
"Χρειάζεται νέο αναπτυξιακό πρότυπο"
Επίσης, είπε ότι χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, υπογραμμίζοντας ότι η πράσινη ανάπτυξη θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, καθώς θα δώσει ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και θα μειώσει το κόστος ενέργειας της χώρας μας.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι όραμα του ΠΑΣΟΚ είναι η πράσινη ανάπτυξη. Μάλιστα ανέφερε ότι έχουν απελευθερωθεί ενεργειακές επενδύσεις που χρειάζονταν χρόνια για να εγκριθούν και έχουν οργανωθεί χώροι για αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Είπε ακόμα, ότι ώθηση στην οικονομία θα δώσει και το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε επιθυμία της κυβέρνησης είναι να προσελκύσουν επενδύσεις 45 δισ. ευρώ που θα δώσουν 200.000 θέσεις εργασίας.
Αναφερόμενος στο επίδομα ενίσχυσης των συνταξιούχων που ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες, είπε ότι δεν το ανακοίνωσε με αφορμή τις εκλογές αλλά είχε μιλήσει για αυτό από τη ΔΕΘ. Επίσης, είπε ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος άδικα, καθώς δε φταίνε για την κρίση.
Με το επίδομα δε λύνεται το πρόβλημα, αλλά είναι ένα βήμα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Είπε ακόμα ότι σώθηκαν πολλές θέσεις εργασίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να μπει σε λογική απολύσεων. Είπε μάλιστα ότι ακόμα και ο Κάστρο στην Κούβα απέλυσε δημοσίους υπαλλήλους.
"Χρειάζεται αλλαγή στη λειτουργία του ασύλου"
Για τη λαθρομετανάστευση είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητάει την ένταξη των νομίμων μεταναστών.
Επίσης, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά υπήρξε θετική διάθεση από την Τουρκία για συνεργασία στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
Για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας είπε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στη δημοτική αρχή, καθώς το φαινόμενο αγνοήθηκε για πολλά χρόνια.
Είπε μάλιστα, ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με το ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καμίνης έχει τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι χρειάζονται αναδιαμόρφωση οι κανόνες του ασύλου, γιατί τώρα οι λαθρομετανάστες εγκλωβίζονται στη χώρα μας και πέφτουν θύματα παράνομων, εγκληματικών κυκλωμάτων.
Καταλήγοντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες είναι πολύ μεγάλο και αναφέρθηκε στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, τον Καλλικράτη, την είσοδο στο δημόσιο μόνο μέσω ΑΣΕΠ, την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης κτλ.
ΣΚΑΪ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου