Η…ενδεχόμενη επικράτηση του διαγραμμένου κυβερνητικού βουλευτή στην περιφέρεια Αττικής απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό, ανοίγει τον κύκλο της έμπρακτης αμφισβήτισης της πολιτικής του μνημονίου και στο βάθος της δημιουργεί σενάρια ακόμα... και για πρόωρες εκλογές!Το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε μέχρι πρότινος δεδομένη την επικράτηση του στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.Τόσο δεδομένη που καθυστέρησε και παλινδρόμησε ακόμα και στην επιλογή του κ. Σγουρού θεωρώντας ότι έχει αυτή την πολυτέλεια. Ταυτόχρονα έδωσε σε αυτό το αποτέλεσμα χαρακτηρα κεντρικού πολιτικού μυνήματος αφου αφορά σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες και όπως προαναφέρθηκε θεωρούσε τη νίκη του δεδομένη.
Και εκεί που όλα έμοιαζαν κουρδισμένα ήρθε ο Δημαράς. Ο διαγραμμένος λόγω της καταψήφισης του μνημονίου βουλευτής,χωρίς χρήματα και προβεβλημένους συνεργάτες έγινε το ιδανικό σημείο συνάντησης των διλημμάτων και των αδιεξόδων. Ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Ξέρει τις ευθύνες της ΝΔ και δεν πείθεται ακόμα ότι έχει αλλάξει. Ειδικά με δηλώσεις σαν αυτή πως μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμα εντος 18 μηνών…σκιάζεται διπλά. Αισθάνεται όμως και εμπαιγμό από τη σημερινή κυβέρνηση.Ολο και περισσότεροι -όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις -θεωρούν ότι ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε πριν τις εκλογές τότε που υποσχόταν αυξήσεις την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Επίσης αισθάνονται την ανάγκη να αντιδράσουν με κάποιο τρόπο στην επέλαση που υφίσταται το εισόδημα τους.Αρα ο Γ. Δημαράς έγινε αρχικά το ιδανικό πεδίο κάθαρσης.
Αλλά όσο οι μέρες περνούν και πλησιάζουμε στις εκλογές το…σύνδρομο Δημαρά απλώνεται επικίνδυνα και…εξελίσσεται ραγδαία. Και ο Δημαράς…δεν επαρκεί. για να το καλύψει.
Η αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής και η κλιμακούμενη πτώση των ποσοστόν αποδοχής της που καταγράφηκε στις χθεσινές μετρήσεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.
Οι πολίτες της γυρνούν την πλάτη και δείχνουν να θέλουν να την αποδοκιμάσουν. Δεν στρέφονται προς τη ΝΔ. Ο ωραίος και εύκολος λόγος της δεν τους πείθει. Δεν κοιτάζουν ούτε προς την Αριστερά.
Ο προβλέψιμος και αφοριστικός δικός της λόγος δεν προσφέρεται ούτε καν για εκτόνωση.Ανακυκλώνουν το αδιέξοδο τους και σωρεύουν οργή.
Όλα τα παραπάνω συγκροτούν ένα επικίνδυνο αδιέξοδο που απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη σημερινή πολιτική ισορροπία.
Γιατί αν τελικώς μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσει 10-12 περιφέρειες όπως πίστευε πριν από 20 ημέρες αλλά αυτές μοιραστούν ανάμεσα σ' εκείνο και τη ΝΔ,ο Γ. Παπανδρέου θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.Και όταν θα πρέπει να πάρει το επόμενο πακέτο μέτρων προκειμένου να εξασφαλίσουμε την νέα δόση του δανείου-παρά τις περί του αντιθέτου σημερινές διαβεβαιώσεις του- η αντιπολίτευση θα τον κατηγορεί ότι δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για να το πράξει.
Αυτά θέλει να περιγράψει στη συνέντευξη που εσπευσμένα αποφάσισε να παραχωρήσει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός. Το δίλημμα της αποσταθεροποίησης. Που θα το διανθίσει και με ολίγη ελπίδα για παροχές,αν του δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης και με καταστροφή της χώρας αν του γυρίσουμε την πλάτη.
Παλιά συνταγή! Που ανακαλείται όταν αρχίζει η κατρακύλα. Και συνήθως δεν αποδίδει. Όλα δείχνουν ότι εισερχόμαστε στην πιο δύσκολη φάση της κρίσης.Αυτή της αμφισβήτησης και της αντίδρασης. Τελικά αυτές οι αδιάφορες και "κουφές" ως τώρα εκλογές ίσως να είναι από τις πιο καθοριστικές των τελευταίων δεκαετιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου