ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Πως να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από το κινητό σας!..







 Τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον πολυμηχανήματα. Και σε αυτά έχουμε πλέον πολύ περισσότερα προσωπικά δεδομένα από ότι μπορούμε να φανταστούμε. Πως μπορούμε να προστατευθούμε όμως σε περίπτωση κλοπής; Σήµερα τα περισσότερα κινητά... τηλέφωνα παίζουν τον ρόλο ενός µικρού φορητού υπολογιστή, προσφέροντας πρόσβαση στο γρήγορο Ιντερνετ, ενώ παράλληλα ενσωµατώνουν τις δυνατότητες µιας φωτογραφικής µηχανής υψηλής ανάλυσης – έναντι όµως υψηλού κόστους. Εκτός από την εµπορική τους αξία, τα κινητά περιέχουν πολύτιµα προσωπικά δεδοµένα, η απώλεια των οποίων µπορεί να µας κοστίσει περισσότερο απ’ ό,τι η ίδια η συσκευή. Εκατοντάδες επαφές µε ονόµατα και τηλεφωνικούς αριθµούς, µηνύµατα, φωτογραφίες, βίντεο, σηµειώσεις µε κωδικούς και στοιχεία αναγνώρισης είναι οι πιο συνηθισµένες πληροφορίες που οι περισσότεροι από εµάς αποθηκεύουµε στο κινητό.
Σε περίπτωση κλοπής, όχι µόνο χάνουµε αυτά τα δεδοµένα, αλλά επιπλέον αντιµετωπίζουµε τον κίνδυνο να πέσουν σε χέρια που µπορεί να τα χρησιµοποιήσουν εις βάρος µας.
Ευτυχώς, η σηµερινή τεχνολογία – αλλά και ο κοινός νους – προσφέρουν «όπλα» που µπορούν να µας γλιτώσουν από περιπέτειες. Αν έχουµε στο µυαλό µας ορισµένες πρακτικές συµβουλές, το χειρότερο που µπορούµε να πάθουµε είναι να κλάψουµε τη χαµένη µας συσκευή, όχι όµως και τα δεδοµένα µας.
Πριν το τηλέφωνό σας – ο µη γένοιτο – χαθεί ή κλαπεί, µια καλή ιδέα είναι να έχετε αποθηκεύσει στη λίστα επαφών σας τον αριθµό του σπιτιού σας. Βασιζόµενοι στη ρήση «υπάρχει και φιλότιµο», αν η συσκευή πέσει σε «τίµια χέρια» είναι πολύ πιθανό να την ξανακάνετε γρήγορα δική σας.

Αν όχι, ιδού κάποιες χρήσιµες συµβουλές:
- Ενεργοποιήστε την ασφάλεια. Ολα τα τηλέφωνα έχουν ρυθµίσεις ασφαλείας, οπότε είναι καλό να εξοικειωθείτε µαζί τους και να κάνετε ενεργές όσες σας εξυπηρετούν.

- Μην αποθηκεύετε κωδικούς ή αριθµούς PIN στο κινητό. Αυτό που µπορείτε να κάνετε είναι να τα αποθηκεύσετε ως ψεύτικες επαφές, που αντιστοιχούν σε φανταστικά πρόσωπα.

- ∆ηµιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Μην αφήνετε το τηλέφωνό σας ξεκλείδωτο και µην επιτρέπετε να ενεργοποιείται χωρίς password. Εκτός από το PIN για την κάρτα SIM, ορίστε κωδικό και για την τηλεφωνική συσκευή έτσι ώστε, αν κάποιος δεν τον γνωρίζει, να µην µπορεί να τη χρησιµοποιήσει.

- Απενεργοποιήστε το GPS όταν δεν το χρησιµοποιείτε. Το GPS µπορεί να χρησιµοποιηθεί από άλλους για να δουν πού βρίσκεται το τηλέφωνό σας (και ο κάτοχός του).

- Κάντε «έξυπνη» χρήση του WiFi. Το ασύρµατο Ιντερνετ είναι cool, το ενδεχόµενο να σας υποκλέψουν τα δεδοµένα σας όµως καθόλου. Χρησιµοποιήστε κρυπτογραφηµένο δίκτυο που απαιτεί κωδικό πρόσβασης.

- Ελέγχετε τακτικά για ενηµερώσεις λογισµικού. Οταν υπάρχουν διαθέσιµες, εγκαταστήστε τις αµέσως. Οι ενηµερωµένες εκδόσεις περιέχουν βελτιώσεις που κάνουν το κινητό σας πιο ασφαλές.

- Μην εµπιστεύεστε όλα τα µηνύµατα. Μην ανοίγετε µηνύµατα πολυµέσων (MMS), τα συνηµµένα αρχεία ή τους συνδέσµους των e-mails, αν δεν είστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι ασφαλή.

- Προσέχετε όταν κάνετε λήψη εφαρµογών. Τα προηγµένα κινητά έχουν εγκατεστηµένα προγράµµατα περιήγησης που σας επιτρέπουν να σερφάρετε στο ∆ιαδίκτυο και να κατεβάζετε περιεχόµενο. Μην κάνετε λήψη από άγνωστες πηγές που θα µπορούσαν να περιέχουν κακόβουλο λογισµικό. Προτιµήστε το app store του κατασκευαστή.

- Oταν δεν χρησιµοποιείτε το bluetooth, απενεργοποιήστε το. Ανοίξτε το µόνο όταν θέλετε να µεταφέρετε επαφές, τραγούδια κ.λπ. Τον υπόλοιπο χρόνο να τοέχετε απενεργοποιηµένο για να µην µπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στα δεδοµένα σας.

- Πριν πουλήσετε το κινητό σας, «καθαρίστε» το. Αν σκοπεύετε να δώσετε το τηλέφωνό σας σε άλλον, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει αποθηκευµένα δεδοµένα (επαφές, φωτογραφίες κ.ά.). Χρησιµοποιήστε τη λειτουργία «Επαναφορά των εργοστασιακών ρυθµίσεων» και αφαιρέστε την κάρτα SIM και την κάρτα µνήµης.

Τα αντίγραφα σώζουν
Μπορεί να χάσατε το κινητό σας, γιατί όµως να χάσετε και τα δεδοµένα που µεταφέρατε σε αυτό; Εκατοντάδες επαφές φίλων, συγγενών και συνεργατών που κάνατε χρόνια να τις συγκεντρώσετε, µηνύµατα αγαπηµένων προσώπων που κρατάτε αποθηκευµένα, φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές διακοπές και το αστείο βιντεάκι που σας έστειλε ο κολλητός σας. Ολα αυτά συνθέτουν τον µικρό κοσµο του κινητού σας, τον οποίο µπορείτε να κρατήσετε για πάντα ζωντανό, αρκεί να δηµιουργήσετε εγκαίρως αντίγραφα ασφαλείας.
Μπορείτε να αντιγράψετε τις επαφές σας σε µια άλλη τηλεφωνική συσκευή µέσω bluetooth. Ακόµη πιο πρακτικό είναι να µεταφέρετε τις επαφές στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και νατις αποθηκεύσετε στο Outlook. Αυτό γίνεται πανεύκολα, χρησιµοποιώντας ένα καλώδιο σύνδεσης USB (συνήθως περιλαµβάνεται στη συσκευασία).
Τα περισσότερα κινητά διαθέτουν δικό τους λογισµικό συγχρονισµού (sync) µε τον υπολογιστή, το οποίο σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε τις επαφές σας. Απλάεγκαταστήστε τους drivers από το CD που περιλαµβάνεται στη συσκευασία ή κατεβάστε τους από το Ιντερνετ.
Το ίδιο µπορείτε να κάνετε και µε όλα τα υπόλοιπα αρχεία και δεδοµένα που είναι αποθηκευµένα στο κινητό (φωτογραφίες, βίντεο, σηµειώσεις ηµερολογίου κ.λπ.).
Ειδικά για το iPhone, χρησιµοποιώντας το πακέτο υπηρεσιών της Apple Me.com, µπορείτε εύκολα να µεταφέρετε φωτογραφίες και βίντεο στον υπολογιστή.
Αν πάντως δεν σταθούµε τυχεροί και το κινητό µας κλαπεί, κατ’ αρχάς πρέπει να επιδείξουµε ψυχραιµία. ∆εν είµαστε – δυστυχώς – ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι. Η πρώτη κίνηση είναι να ειδοποιήσουµε αµέσως την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία είµαστε συνδροµητές, καλώντας από το πλησιέστερο τηλέφωνο.
Για την Cosmote οι αριθµοί είναι 1212 από κινητό Cosmote ή 6971.001212 από σταθερό τηλέφωνο για πελάτες συµβολαίου και 1313 από κινητό Cosmote ή 6971.001313 από σταθερό τηλέφωνο για πελάτες καρτοκινητής.
Για τη Vodafone 1212από κινητό Vodafone και6944.403830 από σταθερό τηλέφωνο και για τη Wind 1260 από κινητόWind και 6935.601260 από σταθερό τηλέφωνο.
Ενηµερώνουµε τον υπάλληλο της εταιρείας ότι χάσαµε ή µας έκλεψαν το κινητό και του ζητούµε να κάνει φραγή εξερχοµένων (ή και εισερχοµένων) κλήσεων.
Η εταιρεία θα µας χρεώσει για τις κλήσεις τις οποίες τυχόν έγιναν µέχρι τη στιγµή που αναφέραµε το συµβάν,συνεπώς είναι κρίσιµο να το κάνουµε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Η φραγή κλήσεων γίνεται αµέσως, αφού ο υπάλληλος διαπιστώσει ότι αυτός που καλεί είναι πράγµατι ο κάτοχος της σύνδεσης. Για τον λόγο αυτόν, θα µας ζητήσει προσωπικά στοιχεία, όπως ονοµατεπώνυµο ηµεροµηνία γέννησης, ΑΦΜ ή αριθµό ταυτότητας.
Το θετικό είναι ότι σήµερα µπορούµε να αποκτήσουµε ξανά τον ίδιο αριθµό τηλεφώνου αµέσως. Το µόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφθούµε ένα κατάστηµα του τηλεπικοινωνιακού παρόχου µε την ταυτότητά µας. Καταβάλλοντας ένα µικρό αντίτιµο (περίπου 5 ευρώ), θα παραλάβουµε επιτόπου µια νέα κάρτα SIM µε τον παλιό µας αριθµό, η οποία µπορεί να ενεργοποιηθεί αµέσως. Η κλεµµένη κάρτα θα είναι πια ανενεργή και δεν θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί από κανέναν

Από το ένθετο Digital – Εφημερίδα “Τα Νέα”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου