ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση;







Οδηγείτε καλά; Νομίζετε. Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ή αρκετές φορές αδιαφορούμε και βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή μας. Ασφάλεια δεν είναι μόνο τα τροχαία. Είναι και η μέση, το στομάχι και η… γονιμότητά σας! Απίστευτο; Αν δεν πιστεύετε,.. διαβάστε μερικά από τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών για το τι μπορούμε να πάθουμε πίσω απ’ το τιμόνι – και τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

1. Περιορίστε τις... αποσπάσεις. Όπως τονίζει κάθε δάσκαλος οδήγησης που σέβεται τον εαυτό του, τα μάτια τείνουν να κοιτάζουν εκεί όπου απλώνονται τα χέρια. Κοντολογίς: για να αλλάξετε σταθμό στο ραδιόφωνο, χρειάζεστε 5,5 δευτερόλεπτα – 5,5 δευτερόλεπτα κατά τα οποία τα μάτια δεν κοιτάζουν τον δρόμο αλλά το ραδιόφωνο, ενώ το ένα χέρι μοιραία δεν βρίσκεται στο τιμόνι – ό,τι πρέπει για να τρακάρετε δηλαδή. Αν την ώρα της οδήγησης παίρνετε έναν τηλεφωνικό αριθμό, ο κίνδυνος τροχαίου τριπλασιάζεται. Εάν… κυνηγάτε τον αναπτήρα σας που αναπηδά αναλόγως με την κίνηση του οχήματος, ο κίνδυνος, εννεαπλασιάζεται. Και αν προσπαθείτε να στείλετε sms, τον πολλαπλασιάζεται επί… 23, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Δημοσίας Υγείας»! Συμπέρασμα: τα χέρια στο τιμόνι και μην κάνετε τίποτε άλλο ταυτοχρόνως.

2. Χαμηλώστε το κάθισμά σας. Οι οδηγοί που κάθονται ψηλά αισθάνονται σαν να οδηγούν αργά - γι’ αυτό και ενίοτε βλέπουμε τους οδηγούς των φορτηγών να τρέχουν και σταυροκοπιόμαστε (αν δεν πούμε κανένα… ιερογλυφικό). Χαμηλώστε λοιπόν όσο μπορείτε το κάθισμά σας, ώστε να έχετε εντονότερα την αίσθηση της ταχύτητας και να μην τρέχετε άθελά σας.

3. Ανάψτε τα φώτα σας. Καναδική μελέτη που έγινε πριν από αρκετά χρόνια έδειξε πως όσοι έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας και την ημέρα, διατρέχουν κατά 11% μικρότερο κίνδυνο τροχαίου με άλλο αυτοκίνητο.

4. Μην… γραπώνετε το τιμόνι. Το τιμόνι δεν είναι… ρακέτα για να το αρπάζετε και να το κρατάτε σφικτά για να μην σας φύγει! Να το κρατάτε χαλαρά, δίχως να ενώνονται οι αντίχειρες με τους δείκτες σας, διότι εάν τρακάρετε, μπορεί να γυρίσει απότομα προς τα πίσω και να σας διαλύσει τους αντίχειρας.

5. Να κοιτάτε αριστερά και μετά δεξιά. Σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA) των ΗΠΑ, το 40% των τροχαίων γίνονται στις διασταυρώσεις – το ίδιο και το 22% των θανατηφόρων τροχαίων.

6. Προσθέστε δέντρα στην διαδρομή σας. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξετε δρομολόγιο και θα αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω, προσπαθήστε να περνάτε από πάρκα και πλατείες με δέντρα καθ’ οδόν προς τις δουλειές σας. Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο έδειξε ότι με αυτό τον τρόπο ελαττώνεται το στρες μας – και αυτό το έχουμε πάρα πολλή ανάγκη την σήμερον…

7. Μην αλλάζετε συνέχεια λωρίδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι… τρελαμένοι που βλέπουμε στον δρόμο να κάνουν «σφήνες» μία από δω και μία από κει, το μόνο που κερδίζουν είναι… 4 λεπτά σε διαδρομές των… 80 λεπτών! Τσάμπα η προσπάθεια, δηλαδή…

8. Να χρησιμοποιείτε το προσκέφαλο. Πριν ανάψετε την μηχανή για να ξεκινήσετε, να κάθεστε με ίσια πλάτη, να σηκώνετε το κεφάλι σας όσο πιο ψηλά μπορείτε και να το πιέζετε στο προσκέφαλο του καθίσματός σας. Να μένετε σε αυτή τη θέση 5 δευτερόλεπτα, να χαλαρώνετε και να επαναλαμβάνετε 5 φορές. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται η στάση του σώματος και ενεργοποιούνται οι μύες που κρατούν ίσια την σπονδυλική στήλη – γεγονός το οποίο, με τη σειρά του, ελαττώνει την καταπόνηση του αυχένα στη διάρκεια της οδήγησης.

9. Αποφύγετε τα θερμαινόμενα καθίσματα. Αν είστε άντρες και θέλετε να αποκτήσετε παιδιά μια μέρα, μην ανάψετε τούτο τον χειμώνα το θερμαινόμενο κάθισμα του αυτοκινήτου σας. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Fertility and Sterility» έδειξε ότι οι υγιείς άντρες που κάθονται σε θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτων επί 90 λεπτά, παρουσιάζουν αύξηση της θερμοκρασίας στο όσχεό τους κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου – και είναι καλά τεκμηριωμένο πως αύξηση πάνω από 1 βαθμό Κελσίου πέραν του φυσιολογικού, αποτελεί πλήγμα για την παραγωγή σπερματοζωαρίων, συνεπώς και για την γονιμότητα.

10. Αδειάστε την «κωλότσεπη». Ο μέσος άντρας περνάει εύκολα 2-3 ώρες την ημέρα πίσω απ’ το τιμόνι – εκτός κι αν είναι επαγγελματίας οδηγός, οπότε οι ώρες πολλαπλασιάζονται. Τι σχέση έχει αυτό με την πίσω τσέπη του παντελονιού; Αν φιλοξενεί ένα χοντρό πορτοφόλι, χαρτιά ή οτιδήποτε άλλο που την φουσκώνει, το σύστοιχο ισχίο θα είναι πιο ψηλά από το άλλο, με συνέπεια να στραβώνει η σπονδυλική στήλη και να πονάει η μέση! Επιπλέον, το εξόγκωμα εκεί πίσω μπορεί να πιέσει και το ισχιακό νεύρο, κατά τον δρα Στιούαρτ ΜακΓκιλ, από το Πανεπιστήμιο του Γουώτερλου, στο Οντάριο του Καναδά.

11. Το νου σας στη μουσική. Μπορεί η «μπιτάτη» μουσική να κάνει το αίμα να κυλάει πιο γρήγορα στις φλέβες μας, αλλά ταυτοχρόνως μας παρακινεί να πατήσουμε λίγο παραπάνω το γκάζι – κι αν την βάλουμε και στην διαπασών, ο κίνδυνος τροχαίου αυξάνεται.

12. Μην βάζετε πρόγραμμα. Όταν κάνετε ολόκληρο… ταξίδι για να πάτε στην δουλειά σας, φροντίστε να κάνετε… large υπολογισμούς, συνιστά ο δρ Λέον Τζέιμς, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαβάι. Σε μελέτες έχει διαπιστώσει πως οι πολύωρες μετακινήσεις μας, συνήθως διαρκούν 10-15% περισσότερο απ’ όσο υπολογίζουμε. Για να μην σας σπάνε τα νεύρα, λοιπόν, φροντίστε να το θυμάστε.

13. Πάρτε μαζί σας το πρωινό. Αν δεν έχετε προλάβει να φάτε στο σπίτι και πρόκειται να περάσετε καμιά ώρα μέσ’ το αμάξι, πάρτε μαζί σας κάτι να φάτε και να πιείτε – ευκαιρία είναι, συνιστά η διατροφολόγος δρ Μονίκ Ράιαν, από το Σικάγο. Τι μπορείτε να φάτε; Μια μπάρα δημητριακών και λίγο γάλα ή φυσικός χυμός είναι ό,τι πρέπει.

14. Να κάνετε διάλειμμα. Αν πέσετε σε καμιά καταιγίδα, χαλασμένα φανάρια ή ατύχημα και ακινητοποιηθείτε στην Μεσογείων ή στο Ποτάμι (για να δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα), ετοιμαστείτε για διάλειμμα. Χρειάζεστε τουλάχιστον 10 λεπτά διάλειμμα κάθε 2 ώρες – η 5 λεπτά ανά ώρα. Και αυτό είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε για την μέση σας: ο συνδυασμός των «σφιγμένων» μυών στις γάμπες σας με το ανεβοκατέβασμα ειδικά του δεξιού ποδιού, μπορεί να ζορίσει το ισχιακό νεύρο και να σας οδηγήσει τελικά σε χρόνιο πόνο.

15. Μην «καρφώνεστε». Είπαμε, να προσέχετε τον δρόμο, αλλά όχι και να «καρφώνετε» πάνω του τα μάτια σας επί περισσότερα από 5 λεπτά την φορά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Human Perception and Performance», όταν το κάνετε αυτό, κουράζεται ο οπτικός φλοιός του εγκεφάλου, με συνέπεια να μην βλέπετε καλά και να αρχίζουν τα λάθη στην οδήγηση (π.χ. θα νομίζετε ότι απέχετε περισσότερο από το μπροστινό αυτοκίνητο). Αντί λοιπόν να κοιτάτε μόνο το οδόστρωμα, να κοιτάτε τους τρεις καθρέφτες σας καθώς και τα όργανα του αυτοκινήτου στο τέλος κάθε τραγουδιού που παίζει το ραδιόφωνο.

16. Παίξτε ένα νοητικό παιχνίδι. Αν κοιμηθήκατε λίγο το βράδυ και νιώθετε κουρασμένοι, ζητήστε από τον συνοδηγό σας να παίξετε ένα παιχνίδι γνώσεων. Ισραηλινή μελέτη έδειξε πως αυτά τα παιχνίδια, και όχι η μουσική, ξυπνάνε καλύτερα τους οδηγούς.

17. Στηρίξτε τη μέση σας. Αν το κάθισμά σας δεν διαθέτει προσαρμοσμένο στήριγμα για τη μέση, τυλίξτε μια πετσέτα και τοποθετήστε την πίσω σας, για να «γεμίσει» η καμπύλη που σχηματίζεται ανάμεσα στην μέση και στα ισχία σας, και να στηρίζεται καλά η σπονδυλική σας στήλη.

Από το ένθετο Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου