Ο «Καλλικράτης» στα σχολεία και οι επερχόμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πυροδοτούν εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες απειλούν με δυναμικές... κινητοποιήσεις, ενώ επί ποδός βρίσκονται οι σύλλογοι εκπαιδευτικών, οι γονείς και οι μαθητές. Η ΟΛΜΕ έστειλε στις τοπικές ΕΛΜΕ - μεταξύ αυτών τις ΕΛΜΕ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας - την επιστολή που απέστειλε στην υπουργό Παιδείας. Πρόκειται για ένα κείμενο με το οποίο οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους με τις επικείμενες συγχωνεύσεις, οι οποίες «δεν γίνονται με εκπαιδευτικά κριτήρια, αλλά «υπακούουν» στις επιταγές του ΔΝΤ και του μνημονίου για «φθηνά σχολεία». Αναφερόμενη στο θέμα των επιχειρούμενων καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, η ΟΛΜΕ επισημαίνει την ανάγκη άμεσης αντίδρασης του κλάδου μας για να ακυρωθεί μια τέτοια διαδικασία σας, γι αυτό καλεί τους συλλόγους εκπαιδευτικών να οργανώσουν κατά τόπους:
- συγκεντρώσεις παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 14 Ιανουαρίου 2011 σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με τη συνεργασία όλων των ΕΛΜΕ της κάθε περιφέρειας - κοινές συσκέψεις και πρωτοβουλίες μαζί με τους συλλόγους, τις ενώσεις και τις ομοσπονδίες γονέων αλλά και τις μαθητικές κοινότητες.
Για το νομό Κοζάνης, σύμφωνα με «διαρροές που γίνονται από την Περιφερειακή Διεύθυνση και από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βαίνουν προς συγχωνεύσεις ή καταργήσεις αρκετά γυμνάσια σε κεφαλοχώρια του νομού. Οι μαθητές των σχολείων αυτών θα αναγκαστούν να πάνε στις κοντινές κωμοπόλεις ή και στην Κοζάνη. Τα σχολεία που ακούγεται ότι καταργούνται είναι μεταξύ άλλων του Αγίου Χριστοφόρου στην Εορδαία, του Λιβαδερού και του Τρανοβάλτου στην επαρχία Σερβίων και της Ξηρολίμνης. Ασαφές είναι ακόμη το κλίμα στο Βόιο, όπου ένα από τα δύο γυμνάσια της Εράτυρας ή της Γαλατινής θα κλείσει.
Οι παραπάνω τοπικές κοινωνίες είναι ανάστατες, καθώς για παράδειγμα στο Λιβαδερό, φορείς και κάτοικοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα προβούν σε δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων, όπως κλείσιμο δρόμων κ.λ.π. Ανάλογο είναι το κλίμα σε Εράτυρα, Γαλατινή και άλλες περιοχές.
Αντιδρούν εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές
Η ΕΛΜΕ Κοζάνης έκανε ήδη μία πρώτη συνεδρίαση, θα συνεδριάσει και πάλι μετά τις γιορτές, ενώ μέσα στον Ιανουάριο θα έχει συνάντηση με την περιφερειακή διευθύντρια Δυτικής Μακεδονίας. Πάντως ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σπύρος Περδικάρης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του «με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις και την διαδικασία με την οποία γίνονται», προσθέτοντας ότι μας εκφράζουν πλήρως οι θέσεις της ΟΛΜΕ, όπως διατυπώθηκαν με την επιστολή προς την υπουργό Παιδείας».
Στο μεταξύ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, έχουν ανοίξει τον «Καλλικρατικό χάρτη της παιδείας» σβήνοντας γυμνάσια και δημοτικά. Προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για τα σχολεία που θα κλείσουν, η περιφερειακή διευθύντρια Έλενα Ζυγούρη έχει ζητήσει την κατάσταση όλων των σχολείων με τον αριθμό των μαθητών, εξετάζοντας συγχρόνως τον αριθμό των εκπαιδευτικών τις οργανικές θέσεις κ.λ.π. Έκανε ήδη μία συνάντηση με τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, κατά την οποία οι εκπρόσωποι του συλλόγου εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στον επιχειρούμενο «Καλλικράτη»
Να σημειωθεί ότι η ΟΛΜΕ με την επιστολή της στην Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται εν κρυπτώ και με την απουσία των τοπικών κοινωνιών». Προσθέτει ότι το δ.σ. εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του για τις επιχειρούμενες αλλαγές. Χωρίς να είναι αντίθετο σε διορθωτικές κινήσεις που
αφορούν κάποιες ακραίες περιπτώσεις, που τυχόν υπάρχουν, διαφωνεί στην
«λογική» που υπακούει στις επιταγές του Δ.Ν.Τ. και επιβάλλει ως πρώτιστο μέλημα όχι την ποιότητα στην εκπαίδευση, αλλά το «φθηνό σχολείο».
Διαφωνεί με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επιχειρεί να αποφασίσει για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να ερωτηθούν οι αιρετοί εκπρόσωποι τους. Σε κάθε διαδικασία κατάργησης-συγχώνευσης σχολικής μονάδας επιβάλλεται
να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας καθώς και της
Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Δε θεωρούμε ότι η συγχώνευση σχολείων πρέπει να είναι προτεραιότητα σήμερα. Αντιθέτως θα έπρεπε να τίθενται ως ζητήματα αιχμής η πολύπλευρη στήριξη των εκπαιδευτικών προκειμένου να ασκήσουν το εκπαιδευτικό τους έργο, η ενίσχυση των μαθητών, η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής κ.ά.
Τέλος, η ΕΛΜΕ θεωρεί «ασαφές» το «κείμενο διαβούλευσης» του υπουργείου Παιδείας, γι αυτό ζητά συνάντηση με την υπουργό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου