ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Με φωτιές και «Κόλιντα Μπάμπω» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Εορδαία








Με μεγάλες φωτιές που άναψαν το βράδυ της Πέμπτης, προπαραμονή των Χριστουγέννων, στις πλατείες των οικισμών αλλά και στο «Πάρκο Χρηστίδη» στην Κάτω Πτολεμαΐδα, υποδέχθηκαν οι κάτοικοί της Εορδαίας τη γέννηση του Χριστού και έστησαν γύρω τους τρικούβερτα... γλέντια, συνοδεία παραδοσιακών ορχηστρών. Ο Οικισμός Καρδιάς, η Ασβεστόπετρα, η Μαυροπηγή, η Ολυμπιάδα και το Προάστιο, δ.δ. του δήμου Πτολεμαΐδας, αλλά και οικισμοί των γύρω δήμων όπως η Αναρράχη και ο Φούφας στο δήμο Μουρικίου και ο Άγιος Χριστόφορος στο δήμο Αγίας Παρασκευής είχαν την τιμητική τους, καθώς άναψαν μεγάλες φωτιές και κατάφεραν να προσελκύσουν πολύ κόσμο για να δει από κοντά ένα έθιμο που κρατά πολλά χρόνια στην περιοχή και συνεχίζεται βορειότερα, στην Φλώρινα.
Στην μεγάλη προσέλευση κόσμου βοήθησε και ο καιρός, ενώ στις εκδηλώσεις «Κόλντα Μπάμπω» που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδιάς «Η Μέρα» οι διοργανωτές προσέφεραν στον κόσμο ζεστή φασολάδα, κρασί, μανταρίνια και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, ενώ αντίστοιχα κεράσματα προσφέρθηκαν στους επισκέπτες και στους άλλους οικισμούς.
Η φετινή γιορτή στον Οικισμό Καρδιάς ξεκίνησε από το απόγευμα με την αναβίωση του εθίμου «Κόλντα Μπάμπω», καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου Λίτσα Κολισιάνη, τα παιδιά γύρισαν στα σπίτια του χωριού λέγοντας παραδοσιακά κάλαντα, όπως έκαναν παλιότερα, έχοντας περασμένους τορβάδες στους ώμους τους για να βάλουν τα καλούδια και τα κεράσματα που προσέφεραν οι νοικοκυρές, ενώ σύμφωνα με αφηγήσεις ηλικιωμένων γυναικών τα παλαιότερα χρόνια τα παιδιά κουβαλούσαν μαζί τους και έναν γάιδαρο για να φορτώνουν τα προσφερόμενα κεράσματα, που ήταν μανταρίνια, καρύδια, αμύγδαλα, στραγάλια, ξυλοκέρατα κλπ..
Το έθιμο του ανάμματος της φωτιάς, σύμφωνα με τους διοργανωτές συλλόγους που μεριμνούν για την αναβίωσή του, υποτίθεται ότι στοχεύει στο να ζεστάνουν με τη φωτιά τον μικρό Χριστό που γεννιέται. Σύμφωνα όμως με λαογράφους της περιοχής οι ρίζες του εθίμου είναι ανάγονται προφανώς σε προχριστιανικούς χρόνους, έχουν παγανιστικό χαρακτήρα, και πρέπει να σχετίζονται με αρχαία έθιμα που έχουν σχέση με τη σπορά και δεήσεις για τη γονιμότητα της γης.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου