Νέο τηλεγράφημα που διέρρευσε από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσίευσε ο βρετανικός Guardia, αποκαλύπτει ότι «υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για ζητήµατα ασφάλειας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του πυρηνικού σταθµού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας,.. που απέχει μόλις 260 χιλιόμετρα από τα Eλληνικά σύνορα.
Σύµφωνα µε ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης το καλοκαίρι, το συγκεκριµένο έργο έχει πλέον παγώσει λόγω έλλειψης κονδυλίων, όµως αµερικανικές διπλωµατικές πηγές ανέφεραν πως τα προβλήµατα στο Μπέλενε αναζωπυρώνουν το σενάριο κατασκευής νέων πυρηνικών µονάδων στο Κοζλοντούι.
Στο τηλεγράφηµα µε ηµεροµηνία 7 Ιουλίου 2009 που προέρχεται από την αµερικανική πρεσβεία στη Σόφια, αναφέρεται πως στο Μπέλενε υπήρχαν «πιέσεις για να προλάβουν τις χρονικές προθεσµίες», «εν µια νυκτί προσωρινές κατασκευές», καθώς και «έλλειψη προγράµµατος δράσης για την ποιοτική διασφάλιση των προσωρινών κατασκευών».
Από τα τέλη του 2008 η γερµανική RWE, µία από τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας στην Ευρώπη, είχε αναµειχθεί στην κατασκευή του πυρηνικού σταθµού στο Μπέλενε ως στρατηγικός επενδυτής µε 49% συµµετοχή στο έργο.
«Ένα ακόµα πρόβληµα είναι η έλλειψη της ολοκληρωµένης λεπτοµερούς τεχνικής ανάλυσης. Η (βουλγαρική) Εθνική Εταιρεία Ενέργειας βιάζεται να ολοκληρώσει το στάδιο κατεδάφισης και να ξεκινήσει το στάδιο προετοιµασίας για να κάνει το Μπέλενε να µοιάζει οικονοµικά βιώσιµο, να προσελκύσει επιπλέον διεθνή κονδύλια και να κρατήσει τη RWE ως στρατηγικό επενδυτή. Οι επαφές µας είπαν ότι η RWE δεν πρόκειται να χρηµατοδοτήσει το έργο µέχρι να δει το πρώτο τσιµέντο να µπαίνει», έγραφε ο διπλωµάτης το καλοκαίρι του 2009.
Μερικές εβδοµάδες αργότερα η RWE ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κατασκευή του συγκεκριµένου πυρηνικού σταθµού. Σε άλλο τηλεγράφηµα µε ηµεροµηνία 17 Φεβρουαρίου 2009, ο ίδιος διπλωµάτης επεσήµανε πως οι φήµες για τα προβλήµατα στο Μπέλενε έχουν αναζωπυρώσει την ιδέα της κατασκευής δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι, όπου παραµένουν σε λειτουργία δύο µονάδες.
Σηµειώνεται ότι στη συγκεκριµένη «πυρηνική γειτονιά» που απέχει περίπου 250 χιλιόµετρα από τα ελληνικά σύνορα, δύο µονάδες έκλεισαν το 2003 «λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια» και άλλες δύο το 2006 µε την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου