ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η πρώην κομμώτρια που λεηλάτησε την Τυνησία

Η σύζυγος του Μπεν Αλί συγκέντρωνε στα χέρια της επί είκοσι χρόνια την πραγματική εξουσία αλλά και αμύθητα πλούτη...





ΤΗΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣΑΝ με την Ιμέλντα Μάρκος, την Ελενα Τσαουσέσκου, ακόμη και τη... Μαρία Αντουανέτα, η Λεϊλά Τραμπελσί, όμως, η πρώην κομμώτρια που εξελίχθηκε σε λαομίσητη πρώτη κυρία της Τυνησίας, αποτελεί... αναμφισβήτητα μοναδική περίπτωση στα χρονικά των απανταχού δικτατοριών, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει στα χέρια της οικογένειάς της αμύθητα πλούτη αλλά και να ασκήσει πραγματική εξουσία για σχεδόν 20 χρόνια. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο τυνησιακός λαός φάνηκε να ανακουφίστηκε από τη φυγή- στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπως λέγεται- εξίσου, αν όχι και περισσότερο από ό,τι με τη φυγή του 74χρονου συζύγου της μετά την (ημιτελή)
«επανάσταση του γιασεμιού». Το ποιος έκανε κουμάντο στην Τυνησία το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας από το 1999, ο Μοχάμεντ Γκανούσι, ο οποίος δήλωσε- στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη φυγή του δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί- ότι είχε την «εντύπωση» πως η δεύτερη σύζυγος του «προέδρου» «ήταν αυτή που διοικούσε πραγματικά τη χώρα» τα τελευταία χρόνια...
Η Λεϊλά γεννήθηκε το 1957, πέμπτο παιδί ενός μικροπωλητή αποξηραμένων φρούτων. Παντρεύτηκε μικρή και ξεκίνησε να δουλεύει κομμώτρια, ώσπου γνώρισε τον - επίσης παντρεμένο- μετέπειτα «πρόεδρο». Η παράνομη σχέση τους ήταν κοινό μυστικό, όπως και το γεγονός ότι η 24χρονη σήμερα κόρη τους, η Νεσρί Μπεν Αλί, γεννήθηκε πολύ προτού βγει το διαζύγιο. Μετά τον γάμο της όμως τίποτε δεν μπορούσε πια να τη συγκρατήσει. Έξυπνη, αδίστακτη, αχόρταγη, τραβώντας τα νήματα στη σκιά του πανίσχυρου συζύγου της, η πρώτη κυρία άρχισε να τοποθετεί τα μέλη της οικογένειάς της σε θέσεις κλειδιά, σε ένα αληθινό ρεσιτάλ διαφθοράς και νεποτισμού.
Ο έλεγχος που ασκούσε η «Οικογένεια», όπως όλοι αποκαλούσαν πλέον τη συμμορία των Τραμπελσί και Μπεν Αλί, σε όλους τους κλάδους της τυνησιακής οικονομίας- με τις «πλάτες», φυσικά, των ξένων επενδυτών και «προστατών», ιδίως από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία- ήταν πολυπλόκαμος και κορυφώθηκε μετά τη νεοφιλελεύθερη «απελευθέρωση», τις μαζικές αποκρατικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών που επέβαλε στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα μέλη της απλώθηκαν παντού κερδοσκοπώντας ασύστολα από πάσης φύσεως εισαγωγές και εξαγωγές, νόμιμες και λαθραίες, από τις τράπεζες (όπως η Ζiytouna Βank, η πρώτη ισλαμική τράπεζα της Τυνησίας, που ανήκε στον ζάπλουτο γαμπρό του δικτάτορα, Σαχέρ Ματέρι), από τα ΜΜΕ και τις τηλεπικοινωνίες και φυσικά από τη μαύρη αγορά ακινήτων και τον τουρισμό. Και έτσι η «Οικογένεια», με τη Λεϊλά στο αόρατο «τιμόνι», έφτασε να έχει στα χέρια της σχεδόν το 50% της εθνικής οικονομίας. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο μέσος Τυνήσιος κερδίζει 200 δηνάρια τον μήνα (ούτε 120 ευρώ περίπου) και που ένας στους δύο αποφοίτους πανεπιστημίων είναι άνεργος ή κάνει δουλειές του ποδαριού για να επιζήσει.
Κορυφαία στιγμή της, χωρίς αμφιβολία, η επίσκεψή της στην κεντρική τράπεζα της Τυνησίας την περασμένη εβδομάδα- λίγες ώρες προτού αυτή, ο σύζυγός της και οι περισσότεροι συγγενείς τους εγκαταλείψουν τη χώρα υπό την πίεση των εξαγριωμένων διαδηλωτών. Όσο κι αν η τράπεζα το διαψεύδει, όλα δείχνουν ότι η κυρία προέδρου έκανε «ανάληψη» ράβδων χρυσού συνολικού βάρους... ενάμιση τόνου και αξίας 45 εκατ. ευρώ! Πληροφορία που επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από την έγκυρη γαλλική εφημερίδα «Le Μonde», που με τη σειρά της επικαλείται πηγές από το Μέγαρο των Ηλυσίων και τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Όπως γράφει ο «Μonde», όταν ο διοικητής της τράπεζας αρνήθηκε να της δώσει τον χρυσό, η Τραμπελσί απλώς τηλεφώνησε στον σύζυγό της... Πάντως το βουναλάκι από ράβδους χρυσού που αναφέρει το δημοσίευμα δεν είναι παρά μια σταγόνα σε σχέση με τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που φέρεται να «τσέπωσαν» τα μέλη της εκτεταμένης οικογένειάς της. Και τι οικογένεια, αλήθεια: η πρώτη κυρία είχε δέκα αδέλφια και ο Μπεν Αλί επτά! Προσθέστε σε αυτούς μερικές εκατοντάδες νύφες, γαμπρούς, ανίψια, «κολλητούς» και λοιπούς συγγενείς, όλους εξίσου αρπακτικούς, και θα καταλάβετε πώς έφθασε ο μέσος Τυνήσιος να βγει στους δρόμους για λίγο ψωμί και ελευθερία. Την περασμένη Παρασκευή, τη στιγμή που ακόμη παιζόταν η τύχη του καθεστώτος, εκατοντάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές, έφηβοι στην πλειονότητά τους, επιτέθηκαν στα πολυτελή κτίρια της οικογενείας Τραμπελσί. Εφοδιασμένοι με έναν κατάλογο ονομάτων που κυκλοφόρησε μέσω Facebook και κινητών τηλεφώνων, οι νεαροί επιτέθηκαν μόνο στα σπίτια της «Οικογένειας», στο πολυτελές προάστιο Γκαμάρτ, αφήνοντας άθικτα τα υπόλοιπα. Τα περισσότερα πράγματα όμως που πήραν ήταν άνευ αξίας. Οι Τραμπελσί είχαν φυσικά πάρει μαζί τους ό,τι είχε κάποια αξία...

Η συγγραφέας που καταγγέλλει την πρώτη κυρία







«Πήρε άραγε η Λεϊλά το χρυσάφι;Αλήθεια ή ψέματα, η πληροφορία είναι απολύτως πιστευτή. Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος που θα φερόταν η Λεϊλά Τραμπελσί. Και μάλιστα θα το έκανε χωρίς την παραμικρή αναστολή» δηλώνει (στον «Guardian») η γαλλίδα συγγραφέας Κατρίν Γκρασιέ, το βιβλίο της οποίας για την Τραμπελσί (με τίτλο «La Regente de Carthage», «Ο αντιβασιλέας της Καρθαγένης», γραμμένο μαζί με τον Νικόλας Μπο ) ανατυπώνεται πυρετωδώς και γνωρίζει αυτές τις ημέρες νέες δόξες στα βιβλιοπωλεία των Παρισίων. Ενα βιβλίο που φυσικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Τυνησία αλλά που πολλοί τυνήσιοι νέοι έχουν διαβάσει κρυφά στο Ιnternet ή σε φωτοαντίγραφα. Και συμπληρώνει: «Ηταν σε θέση να δίνει και να παίρνει εξουσία, να απολύει υπουργούς... Μια φιγούρα μακιαβελική... Εξυπνη, φιλόδοξη, υπολογίστρια, έτοιμη για κάθε είδος χειραγώγησης, χωρίς ίχνος ηθικών περιορισμών. Με άλλα λόγια, απολύτως συναρπαστική!».



ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου