"Να ληφθούν όλα τα μέτρα και να αποδοθούν οι ευθύνες" ήταν η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή αναφορικά με το θέμα της κατάληψης της Νομικής από μετανάστες. Την πληροφορία αυτή μετέφερε στους δημοσιογράφους ο ίδιος ο κ. Παπουτσής στο περιθώριο... της δεξίωσης που δόθηκε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του διπλωματικού σώματος.
Ο υπουργός προσέθεσε ακόμη ότι η ΕΛΑΣ τη "μόνη όχληση" που είχε σήμερα, ήταν από τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων προκειμένου να παρεμποδιστεί η επιβίβαση μεταναστών.
Στο Προεδρικό Μέγαρο επίσης ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως στην προ μηνός δήλωσή του για την ανάγκη κατάργησης του ασύλου δεν έλαβε "ποτέ" απάντηση απ΄την κυβέρνηση. "Σήμερα, όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί", προσέθεσε.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κων.Μητσοτάκης τέλος μίλησε για ένα "δυσάρεστο" γεγονός, καθώς "δείχνει προς τα έξω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος".
Και όλοι οι υπόλοιποι γιατί όλοι οι παραπάνω είδαν - αρχικά με απάθεια - 300 παράνομους μετανάστες να ταξιδεύουν ανενόχλητοι από την Κρήτη στην Αθήνα να διασχίζουν το κέντρο της και κάποιους να τους ανοίγουν τις πόρτες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών λες και ήταν το μαγαζάκι τους!
Τώρα, λοιπόν, εκ των υστέρων αναζητούνται ευθύνες. "Η αστυνομία δεν έχει καμμία δουλειά να επέμβει αν δεν κληθεί", διαμηνύει το υπ. Προστασίας του Πολίτη.
"Η κατάσταση είναι εξοργιστική. Να είναι δηλαδή η Νομική καταυλισμός αφού κομματικές δυνάμεις τους οδήγησαν και τους καθοδήγησαν. Η κατάσταση που ε΄χει δημιουργηθεί έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου οφείλουν να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία." Ταδε έφη Αννα Διαμαντοπούλου.
Οι περίπου 250 μετανάστες δεν έχουν όπως λένε οι περισσότεροι πρόβλημα εργασίας και συνθηκών διαβίωσης, ζητούν τη νομιμοποίησή τους.
Στο πλευρό τους ομάδες αριστερών φοιτητών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με άλλους έκαναν αίτημα προς τις αρχές του Πανεπιστημίου να παραχωρηθεί ένας χώρος της Νομικής για τη “φιλοξενία” των μεταναστών, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.
Οι φοιτητές και άλλες οργανώσεις αποφάσισαν όμως με το “έτσι θέλω” να σπάσουν λουκέτα στο χώρο του κτιρίου στη Σόλωνος, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα, δεν χρησιμοποιείται για μαθήματα, αλλά επρόκειτο να δοθεί προς χρήση τον Μάρτιο.
Προετοίμασαν το χώρο και την Κυριακή το βράδυ, περίπου 250 μετανάστες που είχαν φτάσει από την Κρήτη μπήκαν στο κτίριο της Νομικής σχολής.
Έγινε δηλαδή κατάληψη του χώρου από εξωπανεπιστημιακούς, όμως κανείς δεν κινήθηκε και εδώ ξεκινάει το γαϊτανάκι του παραλογισμού.
Ο πρύτανης κλείνει τη σχολή και λέει... “Αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη λειτουργία της σχολής έως την Παρασκευή, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για αυτούς τους ανθρώπους, ενώ την Πέμπτη η πρυτανεία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα”.
Δηλαδή ενώ αρχικά είπε όχι, τώρα κλείνει το ίδρυμα για πέντε ημέρες... θα πάρει θέση μετά από τέσσερις ημέρες και ως τότε κατάληψη του χώρου του Πανεπιστημίου ... δεν έχουμε.
Αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι το τέλος οι 300 απεργοί πείνας
Δεν θα σταματήσουμε την απεργία πείνας αν δεν δωθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την νομιμοποίηση μας είπαν στο Newsit ο 28χρονος Τζαμαλ και ο 25χρονος Αχμετ. Οι νεαροί λαθρομετανάστες ζουν αρκετά χρόνια στην χώρα μας και αυτό που ζητούν είναι να βγάλουν πράσινη κάρτα ώστε να μπορέσουν είτε να ζήσουν νομιμα στην Ελλάδα, είτε να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι μετανάστες στη Νομική
«Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε για να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα», είπε ο απεργός πείνας Αμπντούλ.
«Ιστορικό γεγονός» χρακτηρίζουν οι 287 οικονομικοί μετανάστες την απεργία πείνας, που ξεκίνησαν από σήμερα, με αίτημα τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες, που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς -όπως διευκρινίζουν- «είναι η μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης».
Σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσαν στο παλιό κτήριο της Νομικής Σχολής, όπου έχουν στεγαστεί οι 237 (οι υπόλοιποι 50 στη Θεσσαλονίκη στεγάζονται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης) ο απεργός πείνας Αμπντούλ δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι εκπροσωπούν χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ελλάδα και ότι ο αγώνας τους συνίσταται στη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. «Δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε για να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα», είπε. Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στο ερώτημα τι θα πράξουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα των 287 απεργών πείνας, χωρίς όμως να το επεκτείνει και στους 460.000 οικονομικούς πρόσφυγες, που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά, ή χωρίς ανανεωμένη άδεια παραμονής.
Ο Μάρκος Χατζησάββας από το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων τόνισε ότι η απόφαση για την κάθοδο σε απεργία πείνας των 287 πάρθηκε με αδιαμεσολάβητο τρόπο και αφορά «την ανάγκη τους να μπορούν να δουλεύουν με ένσημα, να μπορούν να νοσηλευθούν στα δημόσια νοσοκομεία και να μπορούν να πεθάνουν σαν άνθρωποι». Πρόσθεσε, δε, ότι «πρόκειται για μία σκληρή απεργία στα όρια της βιολογικής αντοχής» και κάλεσε τον ελληνικό λαό να σταθεί δίπλα στους απεργούς.
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, δικηγόρος, χαρακτήρισε την απεργία των μεταναστών «κίνημα, που ζητάει έξοδο από την αφάνεια, καθώς αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε ένα νομοθετικό κενό, αφού η τελευταία νομιμοποίηση έγινε στις 30/4/2006 και ήταν λειψή, κουτσουρεμένη και υπό προυποθέσεις».
Ο Πέτρος Σαλταμούρης, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και μέλος της φοιτητικής παράταξης «Αριστερή Ενότητα» χαιρέτισε την πρωτοβουλία των απεργών μεταναστών. Σημειώσε ότι «είναι τιμή για τους φοιτητές της Νομικής να στεγάζεται εδώ ο αγώνας των απεργών μεταναστών, καθώς η έννοια του ασύλου συνδέεται με τους κοινωνικούς αγώνες». Είπε ακόμη ότι το ψήφισμα συμπαράστασης υπεγράψαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, διευκρίνησε ότι δεν παρεμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία, επειδή το συγκεκριμένο κτήριο δεν χρησιμοποιείται αυτό το διάστημα από τους φοιτητές και επέκρινε την Κοσμητεία, που έκλεισε τη Σχολή.
Επιπλέον, οι ομιλητές κατηγόρησαν μερίδα των ΜΜΕ «για συκοφάντηση του αγώνα των απεργών μεταναστών», καθώς επίσης και τις παρατάξεις ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία για δηλώσεις στελεχών τους. Ανέφεραν ακόμη ότι χθες έγινε μία συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας, Άννα Νταλάρα, και ελήφθη η διαβεβαίωση ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν από την πλευρά του Υπουργείου προτάσεις, καθώς και ότι την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των απεργών και των δικηγόρων τους με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση.
Τη συμπαράστασή τους στους απεργούς πείνας εξέφρασαν με τοποθετήσεις τους εκπρόσωποι των οργανώσεων «Απελάστε τον Ρατσισμό», «Κίνηση Ενωμένοι κατά του Ρατσισμού και της Φασιστικής Απειλής», η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Μαρία Κανελλοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, το Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η νεολαία του ΣΥΝ, η αντιεξουσιαστική κίνηση κ.α.
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου