skip to main |
skip to sidebar
Μια λίστα με τις πιο ανακριβείς και απαράδεκτες επιστημονικά ταινίες επιστημονικής φαντασίας συνέταξε η NASA με σκοπό να λύσει απορίες και ερωτήματα όσων απλών πολιτών επισκέπτονται το site της ζητώντας να μάθουν αν... τέτοια σενάρια μπορούν -κάποια στιγμή- να γίνουν πραγματικότητα.
"Μα δεν πάει άλλο", φέρεται πως ξέσπασε ο δρ Ντόναλντ Γιέοµανς, υπεύθυνος στη NASA για την αποστολή διαστηµοσυσκευών σε κοντινούς προς τη Γη αστεροειδείς, εξηγώντας γιατί η υπηρεσία έφτασε να φτιάξει αυτή τη λίστα, και συνεχίζει: "η υπηρεσία µας δέχεται τόσες πολλές ερωτήσεις από φοβισµένους ανθρώπους,που διαρκώς ρωτούν αν πράγµατι ο κόσµος θα καταστραφεί το 2012"! Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Αµερικανική Υπηρεσία ∆ιαστήµατος αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στην θέση τους και μάλιστα, όπως λέει και ο Γιέομανς: "αναγκαστήκαµε να δηµιουργήσουµε site στο οποίο εξηγούµε επιστημονικά για ποιον λόγο όσα διαδραµατίζονται σε τέτοιου τύπου ταινίες είναι µυθεύµατα".
Σύμφωνα λοιπόν με την λίστα ταινιών της NASA, όσκαρ χειρότερου σεναρίου, που καμία σχέση δεν έχει με επιστημονική, αλλά μόνο με φαντασία, παίρνει η ταινία "2012". Ακολουθούν επάξια οι ταινίες "Ο πυρήνας: Αποστολή στο κέντρο της Γης", "Αρμαγεδδών", "Το Ηφαίστειο" και "Αλυσιδωτή αντίδραση".
Μάλιστα, σε πρόσφατη ηµερίδα που έγινε πριν από λίγες µέρες στη NASA, οι επιστήµονες συζήτησαν ενδελεχώς τον αντίκτυπο που έχουν οι υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ, ταινίες που παρότι δεν στηρίζονται καθόλου στην επιστήμη, ωστόσο την επικαλούνται. Το μένος των επιστημόνων στράφηκε ιδίως προς τον σκηνοθέτη Ρόλαντ Εµεριχ, "πρωταθλητή" άκυρων σεναρίων που μέχρι τώρα έχει καταφέρει να καταστρέψει εντελώς (ή σχεδόν εντελώς) τις ΗΠΑ στην "Μέρα ανεξαρτησίας", στην συνέχεια ...πάγωσε τις ΗΠΑ με βάση το σενάριο της "Επόµενης µέρας" και ολοκλήρωσε την καταστροφική του σχέση με την επιστήμη, με το "2012", ταινία σταθμό για τα επιστημονικά παράλογα και άτοπα που έχει συμπεριλάβει.
Από την άλλη πλευρά όμως, στην ίδια ημερίδα και με αφορμή το ίδιο θέμα, οι επιστήμονες της ΝΑSA μίλησαν θετικά για τις ταινίες "Blade Runner" του Ρίντλεϊ Σκοτ και "Gattaca" που θεωρείται ως πιο αληθοφανής ταινία επιστηµονικής φαντασίας που έγινε ποτέ. Εξίσου καλά λόγια ακούστηκαν για την "Επαφή", στην οποία πρωταγωνιστούσε η Τζόντι Φόστερ και για το "Τζουράσικ Παρκ", που έφερε και πάλι τους δεινόσαυρους στην μεγάλη οθόνη.
Πάντως, από ότι φαίνεται και μετά από την παρέμβαση των επιστημόνων της NASA, και για να χρησιμοποιήσουμε κινηματογραφικούς ...όρους, τελικά ο πλανήτης μας είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει.
Αν θέλετε να επισκεφθείτε το site που δημιούργησε η NASA ειδικά για να εξηγεί στον κόσμο τις ανακρίβειες των σεναρίων για τις ταινίες επιστημονικής (κατ' επίφαση) φαντασίας, κάντε κλικ στο www.nasa.gov/topics/earth/features/2012.html
M.MYΣΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου