Ο Αμερικανός επιστήμονας, Πωλ Μπάραν, του οποίου το έργο την δεκαετία του 60 βοήθησε να ανοίξει το δρόμο για το διαδίκτυο, πέθανε σε ηλικία 84 χρονών. Ο Μπάραν σκέφτηκε την ιδέα της δημιουργίας δικτύων επικοινωνίας ανθεκτικές στην επίθεση..
ή την κίνηση κυμάτων μέσω διάσπασης των δεδομένων που αποστέλλονται μέσω αυτών σε κομμάτια.Η πρωτοποριακή εργασία του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στρατιωτικής έρευνας στον Ψυχρό Πόλεμο.
Αργότερα θα διαμορφωνόταν η βάση του ακαδημαϊκού δικτύου Arpanet που οδήγησε τελικά στο διαδίκτυο.
Ο κ. Μπαράν έθεσε για πρώτη φορά την ιδέα της κοπής δεδομένων και χρησιμοποιώντας ένα κατανεμημένο σύστημα κόμβων να τα διαβιβάζει, κατά την εργασία του στη Rand Corporation τη δεκαετία του 1960
Στην αρχική σύλληψη του, ο κ. Μπαράν δήλωσε ότι το σύστημα θα λειτουργήσει με αυτό που αποκάλεσε «καυτή πατάτα-δρομολόγησης».
Το έργο έγινε ως μέρος ενός σχεδίου για να κρατήσει τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών που λειτουργούν ακόμη και αν ένα μεγάλο μέρος τους μπορούσε να χτυπηθεί από ένα πρώτο κύμα πυρηνικής επίθεσης.
Το σύστημα μπορούσε καλύτερα να αντέξει σε μια υποτιθέμενη επίθεση επειδή ακριβώς έλειπε ένα κομβικό σημείο μέσω του οποίου όλα τα στοιχεία ή τα μηνύματα είχαν περάσει.
Το έργο αυτό βρήκε νέο ενδιαφέρον κατά την διάρκει του Αrpanet ενός δικτύου που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των Αμερικανών επιστημόνων και η οποία έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου ίντερνετ.
Συνεισφορές από τον Βρετανός επιστήμονας Ντόναλντ Ντέιβις οδήγησαν σε ιδέες του κ. Μπαράν για την προσαρμογή σε μια τεχνολογία γνωστή ως μεταγωγή πακέτων. Αυτά τα δεδομένα κόβουν σε μικρά κομμάτια τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται σε όλο το δίκτυο.
«Ο Πωλ δεν φοβήθηκε να πάει σε κατευθύνσεις σε αντίθεση με ό, τι όλοι οι άλλοι σκέφτηκαν ότι ήταν το σωστό ή το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει» δήλωσε στους New York Times o Vinton Cerf, ένας από τους πατέρες του Ίντερνετ και επιστήθιος φίλος του Baran
Ο Μπαράν πέθανε στο σπίτι στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια από επιπλοκές που προκλήθηκαν από καρκίνο του πνεύμονα.
«Ήταν ένας άνθρωπος με πολύ υπομονή», δήλωσε ο γιος του Ντέιβιντ Μπαράν.
Πρόσθεσε ότι ο πατέρας του είχε πρόσφατα δείξει ένα έγγραφο γραμμένο το 1966, με το οποίο σκεφτόταν για το τι οι άνθρωποι θα κάνουν με τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών στο μέλλον.
«Εκθέτει επίσης την ιδέα ότι μέχρι το έτος 2000 οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν σύνδεση των δικτύων για ψώνια και ειδήσεις,» είπε. «Ήταν μια απολύτως τρελή ιδέα περιθωριακών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου