Ξορκίζουν τις εκλογές στη Ν.Δ., τουλάχιστον προς το παρόν και όσο οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν πίσω από το ΠΑΣΟΚ, έστω και με διαφορά αναπνοής σε ορισμένες περιπτώσεις.Το ότι δεν τις επιθυμούν όμως δεν σημαίνει ότι δεν περιμένουν.. πιθανό εκβιασμό από πλευράς κυβέρνησης, καθώς κοινή εκτίμηση σχεδόν όλων των πλευρών της Ν.Δ. -πλην καραμανλικών- είναι πως αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να τις κάνει. Προς τούτο η ηγετική ομάδα ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.
Η Καραμανλική πλευρά επί του παρόντος βλέπει μακριά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και δεν παίρνει θέση για το ενδεχόμενο συνεργασιών. «Πιστεύω» των Καραμανλικών είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε εκλογές και το μόνο που θα κάνει θα είναι ένας ευρύς ανασχηματισμός μετά τη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.
Αντιθέτως, κάποιοι εκ των συνδικαλιστών, όπως ο επικεφαλής του συνδικαλιστικού Γ. Μανώλης, έχουν την άποψη της μετεκλογικής συνεργασίας ακόμη και με τον ΛΑΟΣ. Ως προϋπόθεση, ωστόσο, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο βλέπουν να είναι ο Αντ. Σαμαράς «κυρίαρχος του παιχνιδιού», ώστε να είναι σε θέση να απευθύνει προσκλητήριο και «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν». Στο σκηνικό αυτό δεν εντάσσουν πάντως τη ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη, γιατί «θα δημιουργούσε πολλά εσωτερικά προβλήματα». Βεβαίως η άποψη αυτή εδράζεται κυρίως στο 30% των αναποφάσιστων και στην ελπίδα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τους θα στραφεί στη Ν.Δ., καθώς εκτιμούν πως οι εκλογές θα γίνουν έως το φθινόπωρο.
Η τρίτη άποψη, που όμως δεν εκφράζεται δημόσια, ανήκει στους «κεντρογενείς», λέγεται δε ότι μεταξύ αυτών που την υιοθετούν είναι οι Δ. Αβραμόπουλος και Α. Σπηλιωτόπουλος. Και τάσσεται υπέρ μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., καθώς οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι αυτή είναι η μοναδική οδός ώστε τα δύο μεγάλα κόμματα να μην «εξαφανιστούν» εντός της επόμενης διετίας. Κι αυτό με το δεδομένο ότι θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον η λήψη ακόμη πιο επώδυνων μέτρων, το βάρος των οποίων κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν μπορεί να σηκώσει μόνο του. Στα επιχειρήματά τους είναι και ότι μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. θα έπειθε τον κόσμο για την αναγκαιότητα των μέτρων, κάτι που συνεπάγεται ότι θα υπήρχαν και λιγότερες κοινωνικές εκρήξεις. Αλλοι της κεντρώας πτέρυγας θεωρούν «καταστροφικό» ενδεχόμενο τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., διότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη και η βάση των ψηφοφόρων μας, οι οποίοι θα μας απαξίωναν πλήρως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο».
Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου