ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

«Μια ερώτηση και πέθανες»








Πληθαίνουν οι πληροφορίες για συλλήψεις δημοσιογράφων στη Λιβύη καθώς και για την υποβολή τους σε βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφάλειας του Μοαμάρ Καντάφι. Τρία μέλη.. δημοσιογραφικής αποστολής του BBC αποκάλυψαν ότι δέχτηκαν επίθεση και ότι τους υπέβαλαν στη δοκιμασία της εικονικής εκτέλεσης πριν τους απελάσουν. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι άλλος ένας βρετανός δημοσιογράφος και ένας Βραζιλιάνος που αγνοούνται, έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί.

Όπως ανέφερε η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, ο ρεπόρτερ της Guardian Γκαίθ Αμπντούλ Αχάντ, που κατάγεται από το Ιράκ, και ο Αντρέι Νέτο, από τη βραζιλιάνικη εφημερίδα Εστάντο, κρατούνται σε τοποθεσία που δεν έχει γίνει γνωστή. Όσον αφορά στα μέλη του συνεργείου του BBC, συνελήφθησαν ενώ προσέγγιζαν την πόλη Ζαουίγια- έγινε στόχος σφυροκοπήματος από τις δυνάμεις του Μοαμάρ Καντάφι τις τελευταίες μέρες- χτυπήθηκαν και υποβλήθηκαν σε εικονική εκτέλεση.
Τα τρία μέλη της ομάδας, ο Βρετανός δημοσιογράφος Κρις Κομπ-Σμιθ, ο Τούρκος χειριστής της κάμερας Γκοκτάϊ Κοραλτάν και ο Παλαιστίνιος ανταποκριτής Φεράς Κιλάνι, κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία και απειλήθηκε η ζωή τους κατά τη διάρκεια της 21 ωρών κράτησής τους σε ένα  «τρομακτικό», όπως το χαρακτήρισαν, κέντρο κράτησης.
Λίβυοι ανικαθεστωτικοί βασανίζονταν
Όπως ανέφεραν στις μαρτυρίες τους, αφού τους φόρεσαν κουκούλες και χειροπέδες, τους γρονθοκόπησαν, ενώ τους χτύπησαν και με ρόπαλα και όπλα. Ο Φεράς με δήλωσή του, που δόθηκε από το BBC, είπε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, είδε Λίβυους αντικαθεστωτικούς να έχουν χτυπηθεί και βασανιστεί από τους δεσμοφύλακές τους.
O Κομπ-Σμιθ ανέφερε ότι αιχμάλωτοι είχαν τοποθετηθεί σε μία σειρά με στραμμένοι προς τον τοίχο και ένας άνδρας με πολιτικά ρούχα και ένα αυτόματο όπλο στα χέρια, τους υπέβαλε στο μαρτύριο της εικονικής εκτέλεσης.
«Όταν τον κοίταξα ήρθε προς το μέρος μου, μου κόλλησε την κάνη στον αυχένα και τράβηξε δύο φορές τη σκανδάλη. Οι εκπυρσοκροτήσεις ήταν δίπλα στα αυτιά μου, ενώ οι στρατιώτες παρακολουθούσαν γελώντας», πρόσθεσε ο Βρετανός δημοσιογράφος και ο Φεράς Κιλάνι τόνισε : «Τα πράγματα για μένα έγιναν χειρότερα γιατί είμαι παλαιστίνιος. Μας είπαν ότι είμαστε όλοι κατάσκοποι κι εμένα μου είπαν ότι καλύπτω τα θέματα με κακό τρόπο. Μας έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και ο αρχηγός, εκείνος που με χτύπησε είπε στον φρουρό: «Αν πουν μια λέξη, σκοτώστε τους. Γύρισε και στον Κρις και είπε το εξής το ίδιο. ''Μια ερώτηση και πέθανες''».
«Οι βιαιότητες μπορεί να αποτελούν βασανιστήρια»
Τα μέλη του συνεργείου του BBC που συνελήφθησαν τη Δευτέρα, απελάθηκαν από τη Λιβύη. Η κυβέρνηση του Καντάφι έχει ανακοινώσει ότι για λόγους ασφαλείας οι μετακινήσεις δημοσιογράφων επιτρέπονται μόνο με την παρουσία επίσημου συνοδού.
«Το γεγονός ότι έγιναν στόχοι, τέθηκαν υπό κράτηση και αντιμετωπίστηκαν με τέτοια ωμότητα, που θα μπορούσε να εξισωθεί με βασανιστήρια, είναι εντελώς απαράδεκτο και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», επισήμανε από την πλευρά της η Νάβι Πιλάι, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου