Για προσπάθεια συστηματικής και συνειδητής υποβάθμισης του κύρους της δικαιοσύνης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, παρεμβαίνοντας στη διαμάχη που έχει προκύψει μετά το "όχι" του εισαγγελέα..
και του προέδρου του Αρείου Πάγου να προσέλθουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει: "Είναι δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε δικαστικού λειτουργού, πολύ δε περισσότερο του Προέδρου ή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όταν διαπιστώνει προσπάθειες υποβάθμισης ή χειραγώγησης της δικαιοσύνης, από όπου και εάν αυτές προέρχονται, να ερμηνεύει και να εφαρμόζει τις σχετικές διατάξεις με γνώμονα την συνταγματική νομιμότητα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης".
Για τους εκπροσώπους των εισαγγελικών λειτουργών, η διάταξη του κανονισμού της Βουλής έτσι όπως είναι διατυπωμένη αντιβαίνει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, τονίζοντας ότι νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητες και ισότιμες.
"Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των διαφόρων λειτουργιών και ειδικότερα ο διάλογος μεταξύ εκπροσώπων της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, πρέπει όμως να στηρίζεται στον σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών" αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
"Ναι" στην πρόσκληση της Βουλής, χωρίς όμως να δεχθεί τον όρο "προς ακρόαση" είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πέντε από τους 10 αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου