Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για την Ελλάδα αφήνει με παρέμβασή του ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, με βάση την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους στις αρχές του καλοκαιριού...
Με συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones Newswire, o επίτροπος τονίζει ότι η Κομισιόν περιμένει την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προκειμένου να αποφασίσει για τη στάση της. "Θα εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους, από την οικονομική ανπάπτυξη έως τα φορολογικά έσοδα και την αξιολόγηση της επίδρασης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" σημειώνει ο Όλι Ρεν.
Και προσθέτει: "Σε αυτό το πλαίσιο, θα δούμε αν και πώς θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι πολιτικές εφαρμογής του προγράμματος".
Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί συνεχίζουν να τροφοδοτούν τα σενάρια γύρω από το ελληνικό χρέος, με ανώνυμες κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν στο Reuters: "Αποφασιστικές φωνές μέσα στην κυβέρνηση περιμένουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση. Αυτό δεν σημαίνει πως η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα, αλλά πως κάτι τέτοιο δεν θα αποφευχθεί".
Επισήμως, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι είναι αρκετή η άρνηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. "Η άρνηση (σ.σ. της Ελλάδας) είναι ξεκάθαρη -λέει ο Κρίστοφ Στέγκμανς- δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι σε αυτό".
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάνταλ Χιου, πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί αναδιάρθρωσης, λέγοντας: "Δεν υπάρχει συζήτηση σε κανένα επίπεδο για προοπτικές αναδιάρθρωσης".
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών. "Δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσουμε για αναδιάρθρωση. Έχουμε ένα συμβόλαιο με την Ελλάδα, ένα συμβόλαιο που προβλέπει μια οικονομική στήριξη ως αντάλλαγμα προσπαθειών για την αναδιάταξη των δημόσιων οικονομικών. Δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί το χρέος" είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Στην Αθήνα, κατηγορηματικά αρνητικός στα σενάρια αναδιάρθρωσης εμφανίσθηκε τη Δευτέρα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, τονίζοντας ότι οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για την ελληνική οικονομία και ότι μπορεί να αποφευχθεί εάν εφαρμοστεί πιστά το μνημόνιο.
"Οι κυοφορούμενες εξελίξεις στηρίζουν και ενισχύουν το συμπέρασμα ότι πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή και ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η εμμονή σε αυτές τις κατευθύνσεις αποτελεί και την καλύτερη απάντηση στα δυστυχώς επαναλαμβανόμενα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους" τόνισε ο Γιώργος Προβόπουλος.
Και πρόσθεσε: "Η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο είχε εξηγήσει με σαφήνεια ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε αναγκαία, ούτε επιθυμητή. Δεν είναι αναγκαία γιατί μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας αν εφαρμόσουμε σωστά τις πολιτικές που προαναφέρθηκαν. Δεν είναι επίσης επιθυμητή γιατί θα είχε καταστροφικές συνέπειες όσο αφορά την πρόσβαση της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά και πολύ αρνητικές περιπτώσεις στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών και των ιδιωτών που έχουν επενδύσει σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου".
Λύση που θα βύθιζε στη φτώχεια την κοινωνία χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος ζητεί την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την αποφυγή της. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε σχετικά: "Όποια μορφή κι αν πάρει τώρα η αναδιάρθρωση αναπόφευκτα συνεπάγεται πιο σκληρά μέτρα, ακόμα βαρύτερες θυσίες, ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής μας, ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια για τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου. Κι αν κάποτε μπορεί ή πρέπει να γίνει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής λύσης, δεν θα μας απαλλάξει από την ανάγκη της ριζικής αλλαγής και του επίπονου εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας μας".
Η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι έχει ήδη ζητήσει από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, με τον Γιώργο Πεταλωτή να επισημαίνει για μία ακόμη φορά: "Δεν είναι στις σκέψεις μας, δεν είναι στις αποφάσεις μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αποκλείουμε την αναδιάρθρωση".
Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα "Die Welt" δημοσιεύει ανωνύμως την άποψη Έλληνα υπουργού και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού -όπως υποστηρίζει- ο οποίος βλέπει επιμήκυνση. Ο Έλληνας υπουργός φέρεται να λέει πως από την Αθήνα είπαν από την αρχή και στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους ότι θα ήταν καλύτερο να συνδεθεί η άμεση δανειοδότηση με την αναδιάρθρωση του χρέους, όμως δεν δέχτηκαν. "Το θέμα και το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνει, αλλά πότε θα γίνει η επιμήκυνση" φέρεται να σημειώνει ο Έλληνας υπουργός.
Σπάνε ρεκόρ spreads και CDS
Εν μέσω της "βροχής" σεναρίων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων εκτοξεύθηκαν τη Δευτέρα πάνω από το 14%.
Ειδικότερα, η απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στις 1.145 μονάδες βάσης.
Ρεκόρ κατέγραψαν τη Δευτέρα και τα ασφάλιστρα κινδύνου. Τα πενταετή ελληνικά CDS ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας τις 1.288 μονάδες βάσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου