Συνήθως η πρώτη σκέψη κάποιου στην θεά μερικών περιττών κιλών, είναι να ψάξει μια εύκολη και γρήγορη λύση σε περιοδικά, Ίντερνετ ή κάποια δίαιτα που έχει κάνει κάποιος φίλος. Οι δίαιτες αυτές είναι γενικές, δεν είναι..
προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ατόμου που θα τις ακολουθήσει κι επίσης εστιάζουν σε πλασματικούς στόχους. Μερικοί από τους στόχους αυτούς, είναι η γρήγορη απώλεια βάρους, το κάψιμο λίπους, το χάσιμο πόντων και η απώλεια μόνο τοπικού λίπους.
Μερικές από αυτές τις δίαιτες είναι
Δίαιτες μονοφαγίας: Εστιάζουν μόνο σε μερικές τροφές ή ομάδες τροφίμων, και επιτρέπουν την κατανάλωση μόνο συγκεκριμένων τροφίμων, όπως φρούτα ή σούπες. Αυτές οι δίαιτες είναι αρχικά αποτελεσματικές, αλλά μακροχρόνια αποτυχαίνουν. Τρώγοντας μόνο μερικές τροφές θα υπάρξει απώλεια βάρους, όμως για πόσο καιρό μπορεί κάποιος να τρώει μόνο σούπες; Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι η απώλεια κιλών θα είναι κυρίως μυϊκού ιστού και όχι λίπους. Κατά την εφαρμογή μιας τέτοιας δίαιτας επιβαρύνεται η υγεία, αφού η σωστή λειτουργία του οργανισμού απαιτεί ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων.
Δίαιτες αποτοξίνωσης: Στις δίαιτες αυτές, συστήνεται η κατανάλωση μόνο χυμών, μόνο φρούτων και λαχανικών ή μόνο νερού. Επιπλέον, πολλές φορές συστήνουν την χρήση διουρητικών συμπληρωμάτων ή συμπληρωμάτων ή βοτάνων που υποτίθεται ότι καθαρίζουν το συκώτι. Η αποτοξίνωση δεν είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το σώμα μας είναι άριστα εξοπλισμένο, με όργανα, όπως το συκώτι, τα νεφρά και το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ένα είδος ακίνδυνης αποτοξίνωσης, είναι η δικιά μας νηστεία. Αν κάποιος θέλει να αποτοξινωθεί, μπορεί για ένα χρονικό διάστημα να αποφύγει τα ζωικά κι επεξεργασμένα προϊόντα.
Δίαιτες με πολύ λίγες θερμίδες: Η απώλεια βάρους έχει σχέση με το πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε και το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι αν καταναλώνουμε πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε, θα επιτύχουμε και μεγαλύτερη απώλεια βάρους.
Σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από το αναμενόμενο. Ο οργανισμός, για να επιβιώσει, πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του. Για να το πετύχει αυτό, προσαρμόζει τον μεταβολισμό του σε αυτές τις συνθήκες. Το αποτέλεσμα είναι, το άτομο να μην τρώει, αλλά να μην χάνει κιόλας. Ωστόσο, όταν ξαναρχίζει να τρώει κανονικά, ο μεταβολισμός του δεν προσαρμόζεται ξανά. Έτσι, χρειάζεσαι ακόμα λιγότερες θερμίδες από πριν, το γνωστό ως σύνδρομο yo-yo. Το χειρότερο είναι, ότι η απώλεια βάρους είναι κυρίως υγρά και μυϊκή μάζα, ενώ τα κιλά που θα επανέλθουν, θα είναι κυρίως λίπος.
Επιπλέον, το άτομο έχει συνέχεια το αίσθημα της στέρησης κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει καλή διάθεση και λόγω της ασιτίας να μην έχει ούτε και ενέργεια.
Η δίαιτα Άτκινς: Η δίαιτα Άτκινς, η οποία είναι πολύ γνωστή, βασίζεται στην κατανάλωση κρέατος. Στην δίαιτα αυτή καταργείται το ψωμί, οι πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα δημητριακά. Τα φρούτα και τα λαχανικά επιτρέπονται μόνο σε ελάχιστες ποσότητες. Αυτός ο τρόπος σίτισης, είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Επίσης, πρακτικά δεν επιτρέπει την κατανάλωση των συνιστώμενων 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, που βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί το «κάψιμο» του λίπους, είναι η γυμναστική. Δεν υπάρχουν τροφές ή άλλα σκευάσματα, τα οποία να μπορούν να κάψουν το λίπος. Είναι ανούσιο, στο βωμό της γρήγορης απώλειας βάρους και θέτοντας άπιαστους στόχους, να αδιαφορούμε για τις ανάγκες τους σώματός μας. Οι δίαιτες αυτές, υπόσχονται ανέφικτα αποτελέσματα και λόγω αυτών (των υποσχέσεων) υπάρχουν ακόμα.
Εφαρμόζοντας μια από αυτές τις δίαιτες, που είναι οδυνηρές για το σώμα, την ψυχολογία και την υγεία, τελικά ούτε απώλεια βάρους επιτυγχάνεται και το σώμα, η υγεία και ο μεταβολισμός ταλαιπωρούνται.
Τέλος, βλέπουμε ότι αυτές οι δίαιτες είναι ιδιαίτερα αυστηρές και επίπονες για το σώμα και την υγεία. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και να υποτιμάμε το ψυχολογικό κόστος το οποίο προκύπτει. Συνήθως, το διάστημα που εφαρμόζονται, υπάρχει έντονο το αίσθημα της στέρησης και πολλές φορές το άτομο βάζει τη ζωή του σε παύση. Αποφεύγει κοινωνικές εκδηλώσεις, γιατί η διατροφή του είναι ιδιαίτερη, δεν έχει ενέργεια, ευεξία και διάθεση να συμμετάσχει σε αυτές.
Το άτομο περιμένει να χάσει βάρος, για να ξαναζήσει και να ευχαριστηθεί. Αν όμως εφαρμόσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, μπορεί παράλληλα με την απώλεια βάρους, να συνεχίσει να έχει καλή διάθεση και μια φυσιολογική κοινωνική ζωή.
Ο καλύτερος και ο πιο ανώδυνος τρόπος, για να επιτύχουμε απώλεια βάρους, χωρίς στερήσεις και χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας, είναι ο φυσιολογικός τρόπος σίτισης. Εφαρμόζοντας μεσογειακή διατροφή και καταναλώνοντας όλες τις τροφές που μας αρέσουν σε φυσιολογική ποσότητα και συχνότητα, θα επιτύχουμε την απώλεια βάρους που επιθυμούμε.
Γράφει η
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου