Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Οι 9 ώρες από την παραίτηση έως την επιστροφή







Θρίλερ για γερά νεύρα ήταν αυτό που παίχτηκε στην πολιτική σκηνή την περασμένη Τετάρτη. Το σοκ για την παράδοση της πρωθυπουργίας...
Ταραχή που έφτασε τα όρια της απόγνωσης προκάλεσε η διαγραφόμενη απειλή ότι θα δεχόταν ο Γιώργος Παπανδρέου να παραιτηθεί για να...
διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης, αποδεκτής και από τη Νέα Δημοκρατία. Χρειάστηκε η φορτισμένη, επίμονη, ίσως και ενστικτώδης προσπάθεια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών. Ετσι ο πρωθυπουργός απέφυγε την παγίδα του Αντώνη Σαμαρά.
Αποφάσισε να προχωρήσει τολμηρά στον δομικό ανασχηματισμό της Παρασκευής, με στόχο την υπέρβαση. Η προαναγγελθείσα παραίτηση, που τελικά δεν έγινε, είχε πλούσιο παρασκήνιο. Το χαρακτήρισαν εκκλήσεις, προειδοποιήσεις, ακόμα και απειλές παραίτησης για να σωθεί η παρτίδα.
ΩΡΑ 15.00
Η ΑΠΟΦΑΣΗ

"Δεν θα διστάσω να παραιτηθώ"
Η αρχή για τις εννιά ώρες, που συγκλόνισαν τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, έγινε με την είσοδο του Γ. Παπανδρέου στο Προεδρικό Μέγαρο, ώρα 1.00 το μεσημέρι. Οι τίτλοι τέλους έπεσαν γύρω στις 10.00 το βράδυ με το σύντομης διάρκειας διάγγελμά του.
Η ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τελείωσε στις 2.00 μ.μ.

Σε λίγο ο πρωθυπουργός άρχισε τον κύκλο των τηλεφωνικών επαφών με τους επικεφαλής των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Αλέκα Παπαρήγα, Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης έκαναν σαφές ότι δεν θα μετείχαν σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ούτε και η Ντόρα Μπακογιάννη έδειξε να ενθουσιάζεται με την ιδέα. Οσο για τον Γιώργο Καρατζαφέρη προβλημάτισε με τον επιδερμικό τρόπο που τη δέχτηκε.
Ακολούθησε το τηλεφώνημα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Κράτησε 20 λεπτά της ώρας. Τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το ζήτημα να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός. Εκείνος έδειξε ότι συμμετείχε στον προβληματισμό.

Από τα γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού άρχισαν αστραπιαία οι διαρροές για αποδοχή της πρότασης Σαμαρά. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πήραν φωτιά. Αιφνιδιάστηκαν ακόμα και τα κορυφαία στελέχη του Μαξίμου και της Ιπποκράτους.
ΩΡΑ 18.00
ΕΝΤΟΛΗ ΣΕ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

"Φτιάξε επιστολή παραίτησης"
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, γύρω στις 6.00 μ.μ. ήταν ο πρώτος, που έμαθε από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου τη διάθεση του να παραμερίσει για να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβερνητικού σχήματος ευρύτερης αποδοχής. Σ΄ αυτόν τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός και του έδωσε οδηγίες για τη σύνταξη επίσημης ανακοίνωσης. "Παραιτούμαι και θα σχηματιστεί Οικουμενική", του είπε.

ΩΡΑ 18.30
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΡΕΓΓΙΝΑ

"Ελάτε στη Βουλή να σώσουμε την κατάσταση"
Ξεπερνώντας τον πρώτο αιφνιδιασμό, ο Γ. Πεταλωτής σήκωσε το ακουστικό του τηλεφώνου και άρχισε να επικοινωνεί με τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, με πρώτη τη γενική γραμματέα του Πρωθυπουργικού Γραφείου, Ρεγγίνα Βάρτζελη.
"Είναι αλήθεια", έλεγε. "Ο Παπανδρέου το πρότεινε. Ετοιμάζω ανακοίνωση".
Η προοπτική αυτή αντιμετωπίστηκε ως επαπειλούμενη καταστροφή. Η Ρεγγίνα Βάρτζελη προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό μέσω του τριψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, που όμως δεν απαντούσε.


Ειδοποιήθηκαν στελέχη όπως οι Δημήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Παύλος Γερουλάνος, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Παπουτσής, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Αννα Διαμαντοπούλου, Κώστας Σκανδαλίδης.
Αφού πέρασαν 10 λεπτά της ώρας μετά την πρώτη αγωνιώδη απόπειρα επικοινωνίας, έγινε και δεύτερη. Ούτε αυτήν τη φορά υπήρξε αποτέλεσμα. Το ίδιο έγινε και με έναν τρίτο γύρο προσπαθειών.
Σε απόγνωση πλέον η Ρεγγίνα Βάρτζελη κάλεσε σύσκεψη στο γραφείο της Βουλής για να διερευνηθεί κάθε δυνατότητα αποτρεπτικής παρέμβασης.Μιας κυβέρνησης με όλο το ΠΑΣΟΚ μέσα και αρκετούς ανθρώπους του Γ. Παπανδρέου στη θέση των "κηπουρών" που θυσιάστηκαν.

"Ελάτε στη Βουλή, μήπως και σώσουμε την κατάσταση", τους παρότρυνε.
ΩΡΑ 19.00
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΙΚΟΥ

"Κανένας Παπανδρέου δεν έχει παραιτηθεί"
Περίπου εκείνη την ώρα τον πρωθυπουργό κατάφερε να συναντήσει ο αδελφός του, Νίκος.
Είπε με αποφασιστικότητα:
"Γιώργο, κανένας από τους Παπανδρέου δεν έχει παραιτηθεί. Οι πρωθυπουργοί δεν παραιτούνται".
ΩΡΑ 19.55
ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ

"Εσύ είσαι ειλικρινής, ο Αντώνης είναι υποκριτής"
Λίγο πριν από τις 8.00 το βράδυ η Ρεγγίνα Βάρτζελη κατάφερε να μιλήσει με τον πρωθυπουργό, που εναγωνίως αναζητούσε επί δύο ώρες.
"Γιώργο, διαφωνούμε πλήρως μαζί σου", τόνισε. "Ηδη ο Σαμαράς σε εκθέτει με διαρροές. Δεν μπορεί να σου ζητά τρίμηνη κυβερνητική συμφωνία. Δεν μπορεί να ζητά επαναδιαπραγμάτευση. Εσύ είσαι ειλικρινής. Εκείνος είναι υποκριτής".
ΩΡΑ 22.00
ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

"Θα συνεχίσω με το ΠΑΣΟΚ και τον λαό"
Ο πρωθυπουργός σκέφτηκε πάλι την κατάσταση. Παίρνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα προχώρησε νηφάλια στις οριστικές αποφάσεις του.
Γύρω στις 10.00 το βράδυ απηύθυνε διάγγελμα.
Οι συνεργάτες του ανάσαναν βαθιά όταν τον άκουσαν να καταλήγει:
"Εγώ θα συνεχίσω τον ίδιο δρόμο, τον δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον ελληνικό λαό".
ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ
Η θύελλα από την Τρίτη έως την Παρασκευή
Οι 72 ώρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο Γ. Λιάνης έκανε τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης
Την Τετάρτη η χώρα αναζητούσε πρωθυπουργό κοινής αποδοχής από τον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά, την Πέμπτη παραλίγο να "κλάψει" το ΠΑΣΟΚ και την Παρασκευή απέκτησε νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και αντιπρόεδρο τον Ευ. Βενιζέλο.
Χαρακτηριστικό των ανατροπών που συνέβησαν σε αυτές τις ώρες είναι ότι οι καταγγελίες περί αποστασίας (απόγευμα Πέμπτης) έγιναν? αντιπροεδρία και υπουργείο Οικονομικών τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ενώ η παρ' ολίγον διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και πτώση της κυβέρνησης οδήγησε σε ένα υπουργικό συμβούλιο από ατόφιο, σχεδόν, ΠΑΣΟΚ. Ηταν τέτοια η ένταση των ημερών, που πέρασε στα ψιλά ότι το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Οι 72 ώρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο Γ. Λιάνης έκανε τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήχησαν καμπάνες. Για το μεσοπρόθεσμο, για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλοι. Η επιστολή των 16 που είχε προηγηθεί ενίσχυε τα σενάρια συνωμοσίας. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε από το γραφείο για το σπίτι του στο Καστρί σχετικά νωρίς.
Από τη διαδρομή κάλεσε κάποιους από τους συνεργάτες του, τον Ν. Αθανασάκη, τη Ρ. Βάρτζελη, τον Γ. Ραγκούση και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, να τον ακολουθήσουν. Μόλις συγκεντρώθηκαν όλοι στο καθιστικό, τους ανακοίνωσε την απόφασή του να πάει την επομένη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και έβαλαν κάτω όλα τα σενάρια: για συμβούλιο αρχηγών, για ανασχηματισμό, ακόμη και για εκλογές. Το ραντεβού κλείστηκε για τη 1 μ.μ. της Τετάρτης. Αυτή έμελλε να είναι και η πρώτη (κυριολεκτικά) ώρα της κρίσης των 72 ωρών.
Τα τηλεφωνήματα
Ο πρωθυπουργός μίλησε για πανεθνική προσπάθεια και ανακοίνωσε στον Κ. Παπούλια πως θα επιδιώξει κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης. Το έπραξε στα τηλεφωνήματα που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Στη συνομιλία του με τον Α. Σαμαρά έσκασε η μεγάλη είδηση. "Αν εγώ είμαι το εμπόδιο, να συμφωνήσουμε σε νέο πρωθυπουργό" είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για λίγες ώρες η συνοχή του ΠΑΣΟΚ δοκιμάστηκε πραγματικά.
Την επομένη οι βουλευτές. Γ. Φλωρίδης και Ε. Νασιώκας παραιτήθηκαν ενώ η Β. Παπανδρέου μάζευε υπογραφές για την έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κάπου εκεί έσκασε σαν βόμβα και η δήλωσή της ότι πρέπει να συζητηθούν τα πάντα, και το θέμα της ηγεσίας. Οι παπανδρεϊκοί ένιωσαν να ξυπνά μέσα τους το φάντασμα του 2007. Εσπευσαν όπου υπήρχαν κάμερες και μιλούσαν για αποστασία.
Ενόψει του κινδύνου εμφύλιας σύρραξης το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε έκτακτη ΚΟ στις 4 μ.μ. το απόγευμα της Πέμπτης. Νωρίτερα, όμως, ο Γ. Παπανδρέου έκανε την αποφασιστική κίνηση. Κατέβηκε στο γραφείο του στη Βουλή και κάλεσε όλους τους κορυφαίους. Τους είδε έναν έναν. Αποτέλεσμα; Η ΚΟ κύλησε χωρίς αιματοχυσίες, με μόνη τη Β. Παπανδρέου να προειδοποιεί τον πρωθυπουργό πως πρέπει να αλλάξει ο ίδιος, αλλιώς η κυβέρνησή του θα τελειώσει σύντομα. Με τους βουλευτές κατευνασμένους ο Γ. Παπανδρέου επέστρεψε στο γραφείο του στη Βουλή. Κάλεσε τον Ευ. Βενιζέλο και πήρε τηλέφωνο για μία ακόμη φορά τον Λ. Παπαδήμο.
Η κατάληξη
H συζήτηση με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ δεν είχε αίσιο τέλος και ο Ευ. Βενιζέλος δέχθηκε την πρόταση να είναι αντιπρόεδρος και υπουργός των Οικονομικών. Το θρίλερ έκλεισε στις 10 π.μ. την Παρασκευή, όταν ο Γ. Πεταλωτής, στην τελευταία του εμφάνιση στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου