ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρώτος του στόχος να αλλάξει η ψυχολογία!






Είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και "τσάρος" της Οικονομίας εδώ και δύο εικοσιτετράωρα επισήμως. Κάποιες εκατοντάδες εικοσιτετράωρα πριν (το φθινόπωρο του 2007) ήθελε να "εξουδετερώσει" τον βασικό του αντίπαλο και σίγουρα δεν είχε τη διάθεση να υποθέσει ότι θα...
αποδεχόταν αργότερα να "συμμαχήσει" μαζί του σε επίπεδο κορυφής. Το "αργότερα"... έφτασε τα τέσσερα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο ο Β. Βενιζέλος συμφιλιώθηκε (φαινομενικά;) με την... ιδέα του ηττημένου.
Η οικονομική κρίση, τα "λάθη και οι αδυναμίες" της κυβέρνησης, που περιέγραψε και ο Γ. Παπανδρέου, οδήγησαν την κυβέρνηση προ ημερών σε οριακές καταστάσεις. Ο Β. Βενιζέλος, εμφανιζόταν από τις "διηγήσεις" φίλων του έτοιμος να περάσει στην επίθεση. Είχε ήδη δημοσιοποιήσει τη δική του "πλατφόρμα" για την Οικονομία, ενώ βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ άρχισαν ξαφνικά να πυκνώνουν τα τηλεφωνήματα στο υπουργικό του γραφείο.
Τα ραντεβού
Την Τετάρτη το απόγευμα, τα ντεσιμπέλ ανέβηκαν σε επικίνδυνο βαθμό -και οι συνεργάτες του έβλεπαν έναν Βενιζέλο "θηρίο στο γραφείο του να απορεί για τα σενάρια περί κυβέρνησης από τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ". Την επομένη κλείστηκαν τα καθοριστικά ραντεβού. Το πρώτο αργά το μεσημέρι και το επόμενο αμέσως μετά την έκτακτη σύγκλιση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ -ο Φλωρίδης και ο Νασιώκας που τον είχαν στηρίξει για την ηγεσία το 2007 είχαν δε παραιτηθεί από βουλευτές...
Οι καλά γνωρίζοντες τα "καυτά παραλειπόμενα" του ραντεβού Παπανδρέου-Βενιζέλου επιμένουν ότι μίλησαν ειλικρινά, ήταν συνειδητοποιημένοι και ήθελαν να συμφωνήσουν παρά τις ραγδαίες εξελίξεις της ημέρας. Κατά πολλούς, ο πρωθυπουργός και ο πλέον αντιπρόεδρος Β. Βενιζέλος εξακολουθούν να είναι ένα αταίριαστο δίδυμο. Κατ' άλλους, τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι "στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ".

Πρώτος του στόχος να αλλάξει η ψυχολογία
"Εσύ θα πας, Βαγγέλη"Ο πρωθυπουργός είχε -σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες- προτείνει στον Β. Βενιζέλο θέση αντιπροέδρου που θα έχει τον συντονσιμό των Οικονομικών, θέλοντας εν τω μεταξύ να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να πείσει τον Λ. Παπαδήμο για τον ρόλο του "τσάρου". Η εναλλακτική; Αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας.
Τελικά ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ που βρισκόταν μεταξύ Βερολίνου-Παρισιού (σε ένα τρένο) αρνήθηκε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, αλλά δέχθηκε να συμβάλει περαιτέρω ως σύμβουλος του πρωθυπουργού στα της Οικονομίας. "Εσύ πας, Βαγγέλη, στο Οικονομικών -αυτή είναι η λύση", λέγεται ότι είπε σε ένα από τα μεταμεσονύχτια τηλεφωνήματα την Πέμπτη ο πρωθυπουργός στο κορυφαίο στέλεχος.
Την Παρασκευή το απόγευμα είχε τελειώσει η "πανηγυρική" συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, όταν ο πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του τους κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, τον πρώην και τον νυν. Ο λόγος; Σήμερα ο κ. Βενιζέλος κάνει "πρεμιέρα" και κολυμπά με τη μια στα βαθιά, αφού θα συμμετάσχει ως υπουργός Οικονομικών πια στο καθοριστικό Eurogroup στο Λουξεμβούργο για το ελληνικό χρέος. Και φυσικά για την εξασφάλιση -τελεσίδικα- της πέμπτης δόσης.
Το μνημόνιο
Με την ορκωμοσία του Β. Βενιζέλου στο Οικονομικών δεν αλλάζει αισθητά η οικονομική χάραξη, αλλά η πολιτική διαχείριση σε σημαντικό βαθμό. Το κορυφαίο στέλεχος σκοπεύει να αλλάξει την "ψυχολογία" για την ελληνική κατάσταση, εντός και εκτός, και να προσδώσει στο νέο εγχείρημα αισιόδοξους τόνους.
Θεωρεί άκρως σημαντική τη συμβολή του τεχνοκράτη Παπαδήμου. Και μετά; Οχι από τώρα -υπογραμμίζει- διαρκής πρόσκληση προς τα άλλα κόμματα για διάλογο που οδηγεί στη συναίνεση. Θα πάει σε επαναδιαπραγμάτευση και του μνημονίου; "Το μνημόνιο επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διάστήματα και εμείς έχουμε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης", τονίζουν συνεργάτες του.
Σε κάθε περίπτωση, ως υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, παίρνει πάνω του την κύρια ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων, αλλά αναδεικνύει και το ζήτημα των συναρμοδιοτήτων με τους άλλους υπουργούς. Δηλώνει ανοιχτός σε αλλαγές (οριακές στο μεσοπρόθεσμο) όπως στον φορολογικό σχεδιασμό, ενώ υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι γνωρίζει καλά την κατάσταση που αντιμετωπίζουν άνεργοι, συνταξιούχοι και άλλες ευάλωτες ομάδες.
"Καθήκον μου"
"Είναι το πατριωτικό και πολιτικό καθήκον μου που με καθοδηγεί", λέει στους συνομιλητές του, οι οποίοι πάντως διερευνούν πίσω από τις φράσεις του την "αλήθεια" για τον διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό και έφερε ανατροπές στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο. Θα "ακυρώσει" τον πρώην "τσάρο"; Οι πρώτες του κουβέντες ήταν προσεκτικές.
"Καλά, στο εσωτερικό θα τα καταφέρει με την πολιτική διαχείριση, αλλά με τα ''τσακάλια'' της Ευρώπης;" αναρωτιούνται αρκετοί. "Τον Γιούνκερ τον ξέρω πολύ καλά και ξέρω επίσης να χτυπάω το χέρι μου στο τραπέζι, όταν έχω επιχειρήματα", φέρεται ότι είπε, ως παράδειγμα για να συνεννοηθούν, σε πολιτικό του φίλο ο κ. Βενιζέλος...
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Ο κ. Βενιζέλος παίρνει πάνω του την κύρια ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων, ενώ δηλώνει ανοιχτός σε οριακές αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο, όπως για παράδειγμα τον φορολογικό σχεδιασμό.
Θα πάει σε επαναδιαπραγμάτευση και του μνημονίου; "Το μνημόνιο επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διάστήματα και εμείς έχουμε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης", τονίζουν συνεργάτες του, που τώρα διαβάζουν ξανά και ξανά τους "φακέλους" για τη... διάσωση
Θεωρεί άκρως σημαντική τη συμβολή του τεχνοκράτη Παπαδήμου στην επίλυση των προβλημάτων. ενώ είναι αποφασισμένος να απευθύνει διαρκή πρόσκληση προς τα άλλα κόμματα για διάλογο που οδηγεί στη συναίνεση.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου