Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Spiegel: Περίεργες οι συναντήσεις του Σαββατοκύριακου







Καθόλου σύμπτωση δεν θεωρεί το Der Spiegel το γεγονός ότι οι επόμενες κύριες συναντήσεις θα γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο που τα χρηματιστήρια θα είναι κλειστά..

Το εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel στο ρεπορτάζ του με τίτλο “Αναμέτρηση τα μεσάνυχτα” αναφέρει πως δεν είναι τυχαία η επιλογή της ημέρας για τις κύριες συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδας καθώς με κλειστά τα χρηματιστήρια, θα αποφευχθούν ενδεχόμενες αντιδράσεις των επενδυτών.


Με αυτή την άποψη φαίνεται να ταυτίζεται και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Άλλωστε από αυτή τη σύνοδο της ΕΕ περιμένουν πολλά πράγματα και μάλιστα την ίδια ώρα που οι Ευρωπαίοι είναι πιο διχασμένοι από ποτέ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.


“Ο επικεφαλής της Deutsche Bank επικρίνει τους πολιτικούς, το Βερολίνο επικρίνει το Παρίσι, ο Βορράς το Νότο – ο κόσμος προσδοκεί από την επόμενη Σύνοδο της ΕΕ ένα απελευθερωτικό χτύπημα, ωστόσο οι Ευρωπαίοι είναι βαθιά διχασμένοι. Θα αναλάβει τελικά η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ την ηγεσία;” αναφέρει στον υπότιτλο και εξηγεί:


Ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν εναντιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην αναγκαστική κεφαλαιοποίηση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Ακόμα, ο κ.Άκερμαν έμμεσα αμφισβήτησε την ικανότητα των πολιτικών να επιλύσουν με μόνιμο τρόπο την κρίση, ενώ θεώρησε την ιδέα για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως "αντιπαραγωγική". Ο ίδιος επεσήμανε το κλειδί στην επίλυση του προβλήματος βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στις κυβερνήσεις και όχι στις τράπεζες.


Την ίδια ώρα έχει διαμορφωθεί μια ομάδα χωρών, κυρίως αυτών που έχουν την καλύτερη αξιολόγηση των οίκων, που ζητούν ένα ριζικό "κούρεμα" χρέους για την Ελλάδα και την ουσιαστικά ισχυρότερη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών απ’ ό,τι είχε μέχρι τώρα συμφωνηθεί.


Οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν σε ένα "κούρεμα" και μάλιστα σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί .


Ωστόσο, η αντίσταση προέρχεται κυρίως από το Παρίσι, καθώς ορισμένες γαλλικές τράπεζες έχουν δανείσει εξαιρετικά πολλά χρήματα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία ή η Ιταλία. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί φοβάται μάλιστα ότι η υποτίμηση των αντίστοιχων τίτλων θα μπορούσε να επιφέρει την κατάρρευση του γαλλικού τραπεζικού συστήματος. Παρόλα αυτά δέχεται την υποστήριξη όχι μόνο των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, αλλά και της ΕΚΤ.


Όλο και πιο πιθανό ότι μετά από ένα τέτοιο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους οι επενδυτές θα δουν με κριτικό βλέμμα την πιστοληπτική ικανότητα χωρών όπως η Ιταλία ή η Πορτογαλία και επομένως υπάρχει κίνδυνος να πρέπει να υποτιμηθούν τα ομόλογά τους. Για το λόγο αυτό προωθείται και το σενάριο συγκρότησης ενός μαξιλαριού ασφαλείας για ίδιον κεφάλαιο των τραπεζών, όπως είναι και το αίτημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμη το συνολικό ποσό από την νεοϊδρυθείσα Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), κυκλοφορούν ήδη δραματικά σενάρια για την κρίση αναφορικά με τα ποσά που μπορεί να χρειαστούν διάφορες τράπεζες. Οι τράπεζες από την πλευρά τους αρνούνται μια τέτοια ενέργεια.
Ο Άκερμαν, απηύθυνε προσωπικά στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ επείγουσα έκκληση, φαινομενικά με επιτυχία: Μετά από μια συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας, οι τράπεζες μπορούν να προσπαθήσουν να εφοδιαστούν με φρέσκο χρήμα από τις ιδιωτικές κεφαλαιαγορές.
Ωστόσο οι Γάλλοι προσπαθούν παρά τις διάφορες ανακοινώσεις να λάβουν τουλάχιστον ένα μέρος του κεφαλαίου για τις τράπεζές τους και από διεθνή ταμεία, όπως ο μηχανισμός διάσωσης EFSF και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στο μεταξύ προκύπτει το ερώτημα υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί ο EFSF να επαναγοράζει μελλοντικά κρατικά ομόλογα.
Το Βερολίνο θέλει επαναγορά μέσω του μηχανισμού μόνο για τα ομόλογα των χωρών, για τις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί ένα πρόγραμμα βοήθειας. Η Γαλλία από την πλευρά της επιμένει στις λιγότερες δυνατές προϋποθέσεις, έχοντας ταυτόχρονα και την υποστήριξη του κ. Γιούνκερ.
Μέχρι τώρα η καγκελάριος δεν δεν έχει λάβει συγκεκριμένη θέση για την περίπτωση ενός "κουρέματος". Ήδη προειδοποίησε για "περιπέτειες" και δεν απέκλεισε πλέον την προηγούμενη εβδομάδα μία "συντεταγμένη χρεοκοπία" της Ελλάδας.
Στο μεταξύ περιμένει την έκθεση της Τρόικας και τα αποτελέσματα των στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών για να αποφασίσει οριστικά για το αν θα δώσει ένα σήμα προς τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου