Μια ομάδα αποτελούμενη από διάφορα hedge funds, που αποσκοπούν στο μέγιστο κέρδος, είναι αυτή που προβάλλει εμπόδια στην τελευταία προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας..
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων, που διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται τώρα, με σκοπό την μείωση του ελληνικού χρέους, ενόψει της χορήγησης της επόμενης δόσης βοήθειας προς την χώρα
Σύμφωνα με πηγές, που βρίσκονται κοντά στους διαπραγματευτές, υπάρχουν αρκετά hedge funds που κωλυσιεργούν, με σκοπό να αποκομίσουν τεράστια χρηματικά οφέλη, αφού φρόντισαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Η ΕΕ και το ΔΝΤ απέκλεισαν την χορήγηση της επόμενης δόσης που χρειάζεται η Αθήνα προκειμένου να αποπληρώσει €14.4 δισ σε ομόλογα που λήγουν στις 20 Μαρτίου, αν δεν επέλθει συμφωνία εθελοντικής περικοπής (κουρέματος) του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Αν δεν δοθεί η δόση, η Αθήνα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, η οποία θα προκαλέσει χάος σε ολόκληρη τν ευρωζώνη, και πολύ πιθανόν να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής αγορών Nicholas Spiro της Spiro Sovereign Strategy, «η κατάσταση είναι σοβαρή, και ελάχιστοι πιστεύουν σε μια ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, η οποία μπορεί να περιχαρακωθεί, και ειδικά οι αγορές δεν πείθονται».
Τα hedge funds που μπλοκάρουν την συμφωνία (Vega Asset Management, Och Ziff, York Capital, GreyLock Asset Management, και Marathon Asset Management) δεν φαίνεται να θεωρούν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ως αποτρεπτικό παράγοντα, έτσι ώστε να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν σε ένα εθελοντικό κούρεμα.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα συγκεκριμένα funds έχουν μάλλον αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου ή Credit Default Swaps (CDS), επί των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν. Αν η Αθήνα δεν καταφέρει να ξοφλήσει τα χρέη της τον Μάρτιο, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα, και να αποζημιώσουν τους κατόχους τους.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του C. Dallara του IIF, δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε μια μικρή ομάδα από hedge funds να κρατάνε την χώρα όμηρο, και να φρενάρουν την συμφωνία, αφού αρκεί να δεχτεί την εθελοντική μείωση ένας σημαντικός αριθμός ομολογιούχων. «Χρειάζεται να πιάσουμε μια κρίσιμη μάζα συμμετεχόντων… αυτός είναι ο σκοπός των διαπραγματεύσεων. Πάντα όμως θα υπάρχουν εξαιρέσεις…», είπε.
Πάντως, από την πλευρά των hedge funds, υπάρχει η άποψη πως δεν φταίνε αυτοί που δεν ευδοκιμεί η συμφωνία, ούτε φταίνε για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, αφού όπως λένε, το εθελοντικό στοιχείο της συμφωνίας που επιδιώκει το ΔΝΤ και η ΕΕ, είναι μια «τραπεζική μαϊμουνιά».
«Ποιος θα χάσει άραγε, αν ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα;» ρωτάνε.
Και απαντάνε πως: «οι δυο μεγάλοι εκδότες των CDS είναι η Goldman Sachs, και η AIG… οι οποίοι στην ουσία διασώζονται με το να μην επιτρέπουν κάποιοι την ελληνική χρεοκοπία. Επτά πρώην στελέχη της Goldman Sachs, συμμετέχουν σε κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Πρόκειται για τραπεζική αντιποίηση…».
Η πίεση επί των επενδυτών της ευρωζώνης αυξήθηκε με το που ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε πως θα θεωρήσει χρεοκοπία ακόμη και ένα εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Όπως είπε ο δ/νων σύμβουλος του Οίκου για θέματα Ευρώπης, Edward Parker, «πρόκειται ξεκάθαρα για χρεοκοπία, όπως και αν μας το σερβίρουν…».
Ποια είναι λοιπόν τα hedge funds που στέκονται εμπόδιο στο εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους;
1- York Capital Management
Ο όμιλος αυτός έχει έδρα την Νέα Υόρκη, και διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους $14 δισ. Ιδρύθηκε το 1991, και ανήκει εν μέρει στην ελβετική Credit Suisse. Ιδρυτής της και δ/νων σύμβουλος είναι ο Jamie Dinan, με προσωπική περιουσία αξίας περίπου $1.2 δισεκατομμύρια!
2-Marathon Asset Management
Και αυτή είναι από την Νέα Υόρκη, με αντικείμενο της, σύμφωνα με την ίδια, τις «επενδύσεις σε περιστασιακές καταστάσεις απόγνωσης» (distressed and situational investing). Πρόκειται για όμιλο με ηλικία τα 12 χρόνια, και περιουσιακά στοιχεία $10 δισ, που ιδρύθηκε από τον Bruce Richards, ο οποίος και αποτελεί μέλος της επιτροπής των ιδιωτών επενδυτών που διαπραγματεύεται την συμφωνία εθελοντικού κουρέματος με τις ελληνικές αρχές.
3-Och-Ziff
Ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds παγκοσμίως, διαχειρίζεται για λογαριασμό των πελατών του περίπου $28.4 δισ. Είναι εισηγμένο από το 2007 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και ιδρύθηκε το 1994 από τον Daniel Och, με την στήριξη της οικογένειας Ziff. Ο Och εργάστηκε για 11 χρόνια στην Goldman Sachs, και είναι συνιδιοκτήτης της αλυσίδας Peacocks.
4-GreyLock Asset Management
Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται, ο συγκεκριμένος όμιλος επένδυσε πάνω από $75 δισ σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα από το 1998, οπότε και ιδρύθηκε. Τον διευθύνει ο Hans Humes που συμμετείχε ως εκπρόσωπος ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής.
5-Vega Asset Management
Στο παρελθόν επρόκειτο για τον πιο ισχυρό επενδυτικό όμιλο της Ευρώπης, κάτι που δεν ισχύει πλέον σήμερα. Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος όμιλος προκάλεσε αναταραχή στις αγορές, όταν απείλησε να καταθέσει αγωγή εναντίον της Ελλάδας αν η όποια αναδιάρθρωση του χρέους της του προκαλούσε ζημιές.
Ιδρύθηκε το 1996 από έναν πρώην χρηματιστή της Banco Santander, και παραιτήθηκε από τη επιτροπή των επενδυτών που διαπραγματεύεται το ελληνικό κούρεμα, απαιτώντας να πληρωθεί τουλάχιστον το 50% του ελληνικού χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου