Σίγουρα, η έξοδος από το ευρώ δεν είναι μια επιλογή την οποία θα ήθελε να ακολουθήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση. Χωρίς την δεύτερη διάσωση ύψους..
€130 δισ, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα €14 δισ των ομολόγων της που λήγουν στις 20 Μαρτίου. Η συνεπακόλουθη στάση πληρωμών θα οδηγούσε σε εθνική χρεοκοπία, κάτι που σημαίνει κατά αρχήν ότι δεν θα πληρωνόντουσαν μισθοί, συντάξεις, συμβόλαια, ιατρικοί λογαριασμοί, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα αδυνατούσαν να παραμείνουν σε λειτουργία, οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις θα κονιορτοποιούνταν από την υποτίμηση και τις πτωχεύσεις κλπ κλπ.
Με βάση όλα αυτά, δεν πρέπει να εκπλήσσει η επιλογή της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν να στρέψουν την πλάτη τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως οι συνεχιζόμενοι γύροι λιτότητας αποδείχθηκαν καταστροφικοί, και η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί και άλλη βοήθεια. Τι θα ζητήσουν τότε οι ταμίες της Ευρώπης; Ακόμη περισσότερη τιμωρία των απλών Ελλήνων, για τις αμαρτίες της παλιάς πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ;
Ήδη, οι Έλληνες οδηγούνται στην γενικευμένη εξέγερση. Η περαιτέρω τιμωρία τους δεν είναι ούτε ηθικά, ούτε κοινωνικά σωστή. Οι συνεχείς απαιτήσεις για όλο και περισσότερες παραχωρήσεις δεν αποτελούν πλέον μια οικονομική στρατηγική, αλλά μάλλον μια σαδιστική εκδικητικότητα, σχεδιασμένη να βάλει την Ελλάδα στην γωνία.
Αυτά μεταξύ άλλων γράφει σε χθεσινό δημοσίευμά της η Daily Telegraph και διερωτάται αν υπάρχει άραγε κανείς, εκτός από τους τεχνοκράτες, και τους τσιγκούνηδες Γερμανούς, που να πιστεύει ότι αυτός ο δρόμος είναι ο σωστός.
Γράφαμε και χθες ότι οι συνεχείς απαιτήσεις των Βρυξελλών για νέα μέτρα και δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών ότι θα εφαρμόζουν …εσαεί τις επιταγές του δημιουργούν τελικά την εντύπωση ότι αφού εμείς δεν το θέλουμε με τίποτα να μας χρεοκοπήσουν … με το ζόρι.
Παράλληλα παίζεται ένα πολύ ύποπτο παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού από ξένους κατακτητές και ντόπιους «κουκουλοφόρους».
Παρά το γεγονός ότι προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, είχε προαναγγείλει εκλογές τον Απρίλιο και παρά το γεγονός ότι η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι συγκεκριμένη και μόνο χάρη στην κρισιμότητα της κατάστασης παρατάθηκε (αλλιώς θα είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου) ξεκίνησαν τα σενάρια για παράταση του βίου της μέχρι το 2013, λες και πρόκειται για νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση κι όχι μια κυβέρνηση της στιγμής η οποία έγινε διότι ναυάγησε το σκάφος του ΠΑΣΟΚ.
Στους κόλπους της Ευρώπης, και συγκεκριμένα στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες έχει αρχίσει να εξυφαίνεται ένα σενάριο να ζητήσουν επιτακτικά από την Ελλάδα να μην πάει σε εκλογές, επικαλούμενοι την οικονομία που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Άλλωστε, μετά την αναβολή του Γιουρογκρούπ έχουν τιναχτεί στον αέρα τα χρονοδιαγράμματα για το PSI, οπότε αυτό και μόνο είναι ένας καλός λόγος αναβολής των εκλογών.
Ο ίδιος ο Σόιμπλε άφησε χθες να εννοηθεί σαφώς ότι πολύ θα του άρεσε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα σαν εκείνη του Μάριο Μόντι στην Ιταλία. Μια κυβέρνηση που θα τηρούσε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Γι’ αυτό και οι νέες απαιτήσεις που όλο και αυξάνονται, όλο και σκληραίνουν αλλά και το αίτημα για γραπτές δεσμεύσεις.
Το σχέδιο αυτό είναι φανερό ότι συνιστά ωμή παρέμβαση στην ελληνική πολιτική ζωή και δημοκρατία. Δε μπορείς να ζητάς να μη γίνουν εκλογές και να επιβάλλεις μια κυβέρνηση επειδή δανείζεις τη χώρα αυτή.
Ούτε μπορείς να παραγνωρίζεις το γεγονός ότι η κοινωνία βράζει και με κάποιο τρόπο πρέπει να υπάρξει εκτόνωση.
Φυσικά η ΝΔ δε θέλει παράταση του βίου της κυβέρνησης αλλά άμεσες εκλογές. Έχει το μομέντουμ, έχει τη στήριξη του κόσμου, μπορεί να κυβερνήσει, έστω κι αν τα εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα δεν εκλείπουν. Άλλωστε, η σωτηρία της πατρίδας είναι πάνω απ’ όλους κι απ’ όλα.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει σα τρελό να μη γίνουν εκλογές διότι αν στηθούν τώρα κάλπες ζήτημα να πιάσει 15%, επομένως, το βολεύει μια πολύμηνη αναβολή. Όσο για τον Καρατζαφέρη, κι αυτός δε θα ήθελε εκλογές (παρά τις δηλώσεις του) αφού οι δημοσκοπήσεις τον έχουν τινάξει στον αέρα ενώ το «καλό» του χαρτί ο Βορίδης πήγε με τον… Παπαδήμο.
Αν λοιπόν πηγαίναμε σε μια πρόταση για παράταση της κυβέρνησης η ΝΔ θα απέσυρε τη στήριξή της και θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Το ΠΑΣΟΚ έχει καμιά 130αριά δεν θα βρίσκονταν και καμιά 20αριά «πρόθυμοι», λέτε;
Όμως, όλα αυτά είναι σενάρια που σχεδιάζονται στα υπόγεια, χωρίς ο κόσμος να ερωτηθεί. Και φυσικά είναι σίγουρη και δεδομένη η δυσαρμονία της κυβέρνησης Παπαδήμου με το κοινό αίσθημα.
Κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί μια παράταση της ζωής ενός «τέρατος» επειδή σώνει και καλά το θέλουν οι Ευρωπαίοι και κάποιοι νταβατζήδες που δεν πρόλαβαν να μοιράσουν την πίτα. Διότι μόλις κλείσει το PSI και το νέο δάνειο θα αρχίσει να ξαναμοιράζεται το παιχνίδι. Και σ΄ αυτό η εγχώρια διαπλοκή δε θέλει να μείνει απ’ έξω.
Θα πρέπει να προσέξουν, όμως, όλοι εκείνοι που σχεδιάζουν κάτι τέτοιο γιατί παίζουν με τη φωτιά.
antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου