ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ξεπουλούν τα σπλάχνα της ΔΕΠΑ!

Η «V+O» και ο ψυχρός πόλεμος
Μοιραστείτε το στο facebook




Στις δυτικές χώρες οι αποκρατικοποιήσεις δεν περιλαμβάνουν τα δίκτυα μεταφοράς, το αντίθετο δηλαδή απ' ό,τι αποφασίστηκε να γίνει..
στην Ελλάδα με τη ΔΕΣΦΑ, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς του φυσικού αερίου. Λίγες ώρες μετά τη χθεσινή απόφαση της διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για πώληση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής Gazprom Αλ. Μεντβέντεφ και τον επιχειρηματία Δ. Κοπελούζο της Προμηθέας Gaz, στην οποία μετέχουν οι Ρώσοι.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να πωλήσει όσο όσο (λόγω κρίσης) τον ΔΕΣΦΑ, που διαχειρίζεται ένα εθνικής σημασίας περιουσιακό στοιχείο, το δίκτυο κορμού για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Ο ΔΕΣΦΑ είναι κατά 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, παρουσίασε το 2011 κέρδη 86.000.000 ευρώ και το Δημόσιο προτίθεται να διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο (34%) στην εταιρία.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Gazprom, στη συνάντηση με τον Γ. Παπακωνσταντίνου «συζητήθηκαν οι προοπτικές της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ». Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον λεγόμενο Νότιο Διάδρομο για τη μεταφορά αερίου. Στην απόφαση της διυπουργικής επιτροπής δεν ξεκαθαρίζεται αν η ΔΕΠΑ πωληθεί ταυτόχρονα με τον ΔΕΣΦΑ, όπως έχει προτείνει ισχυρός τραπεζικός όμιλος (HSBC) μεταφέροντας στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και το ενδιαφέρον πελάτη που δεν κατονομάζει. Στο σχέδιο αντιδρούσε η Ε.Ε. θεωρώντας ότι παραβιάζεται ο ανταγωνισμός.


Η «V+O» και ο ψυχρός πόλεμος
Το ενδιαφέρον της Gazprom για την Ελλάδα προκύπτει και από την πολυετή συνεργασία της με τη V+O, την εταιρία των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου, που κατά σύμπτωση είναι σύμβουλος και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Οπως έγραψε χθες η «δημοκρατία», οι στενές σχέσεις της V+O με τον ρωσικό όμιλο είναι «αγκάθι» στις παραδοσιακές επαφές της οικογένειας Βαρβιτσιώτη με τον αμερικανικό παράγοντα. Οι ΗΠΑ, όπως γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση, δεν επιθυμούν επ' ουδενί την πώληση των ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ στην Gazprom, καθώς ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη για τους αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου.
Οι Ρώσοι βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνον ως πελάτη αλλά και ως χώρα διέλευσης αγωγών προς τη Δ. Ευρώπη και τώρα έχουν την ευκαιρία «να βάλουν πόδι» με χαμηλό τίμημα.
Ο Θ. Βαρβιτσιώτης μπορεί να αποκομίζει κέρδη από τη συνεργασία με την Gazprom, αλλά η κυβέρνηση έχει προβλήματα με τους Αμερικανούς. Οι κακεντρεχείς υποστηρίζουν ότι κυβερνητικά στελέχη είχαν μεταφέρει στην πρεσβεία ότι οι Ρώσοι δεν θα αναμειχθούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Χθες οι Αμερικανοί είδαν την Gazprom να ανακοινώνει το ενδιαφέρον της, μετά τη συνάντηση Μεντβέντεφ - Παπακωνσταντίνου.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου