Η προθεσμία για την αποδοχή του αιτήματος για συμμετοχή στο κούρεμα έληξε με αρκετές διαρροές από εκεί που δεν το περίμενε η κυβέρνηση, εξ ου και ο θυμός για τα ασφαλιστικά ταμεία..
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ποσοστό συμμετοχής θα κυμανθεί λίγο πάνω από το 85%, δηλαδή περί τα 175 δις ευρώ. Από τα 206 δις του χρέους που μπήκε στο κουρείο, η συμμετοχή είναι στο 80%-82%.
Οι απόψεις για το τελικό ποσοστό είναι διαφορετικές, διότι άλλα ομόλογα είναι στο ελληνικό δίκαιο, άλλα στο αγγλικό κ.λπ.
Ωστόσο, σύμφωνα με αποκάλυψη του Reuters, oρισμένα εκ των Hedge Funds ανακάλυψαν ένα νομικό «παράθυρο» μέσω του οποίου θεωρούν ότι θα εξαναγκάσουν την Ελλάδα να αποπληρώσει ένα μέρος του χρέους της στο ακέραιο.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη, θα εντείνει περισσότερο την αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδος και των ιδιωτών δανειστών της, επισημαίνει το πρακτορείο.
H εν λόγω εμπλοκή, φαίνεται να έχει προκύψει από ένα ομόλογο το οποίο δεσμεύεται από συγκεκριμένη ρήτρα και τα Hedge Funds θεωρούν ότι η Αθήνα με το να ζητά ανταλλαγή δηλώνει ήδη αδυναμία πληρωμής για αυτό το ομόλογο.
Στο μεταξύ, τα Funds προσπαθούν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη αξία του ομολόγου. Πρόκειται για ομόλογο που έχει εκδοθεί από τον ΟΣΕ το οποίο συνοδεύεται από κρατικές εγγυήσεις. Κύριος στόχος τον Funds, είναι να αναγκάσουν την Ελλάδα να αποπληρώσει πλήρως το ομόλογο με ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 400 εκ.ευρώ.
Εάν η Ελλάδα αρνηθεί, ενδέχεται να ενεργοποιηθούν ανάλογες ρήτρες και σε άλλα ομόλογα του ΟΣΕ με κίνδυνο να πρέπει η χώρα να πληρώσει 3 δισ.ευρώ στους ιδιώτες δανειστές της.
Πάντως, θεωρείται απίθανο να εκτροχιαστεί το psi από τα Hedge Funds, καθώς ήδη συμμετέχουν πάνω από 75% των ιδιωτών.
Τα Hedge Funds στοχοποιούν ορισμένα εκ των ομολόγων που διέπονται από το ξένο δίκαιο και είναι πιο ευεργετικά για τους επενδυτές, όπως αυτό του ΟΣΕ, ελπίζοντας να αποτρέψουν την ενεργοποίηση των CAC από την Αθήνα ώστε να μην εξαναγκαστούν να υποστούν επιπλέον απώλειες.
Εφόσον πετύχουν κάτι τέτοιο θα μπορούν μέσω χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών να αποκτήσουν μεγαλύτερο κέρδος.
Η Αθήνα έχει ήδη διαμηνύσει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει αυτά τα Funds, ενώ άτομα με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο εξαναγκασμού της Ελλάδας να πληρώσει κάποια μικρότερα ομόλογα για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Το ομόλογο του ΟΣΕ δεσμεύεται από ρήτρα που επιτρέπει στους ιδιώτες ομολογιούχους να επικαλεστούν μια ελληνική χρεοκοπία εφόσον η Ελλάδα επιχειρήσει να αναδιαρθρώσει ή να αλλάξει τους όρους.
Οι διεθνείς πιστωτές ήδη θα μπορούσαν να επικαλεστούν ότι η Αθήνα έχει χρεοκοπήσει και αν αποκτήσουν το ¼ του εν λόγω ομολόγου- ή ένα μέρος του ώστε να μην μπει στην διαδικασία ανταλλαγής- τότε μπορούν να απαιτήσουν άμεση αποπληρωμή . Μια διαδικασία γνωστή ως “επιτάχυνση” (acceleration)
Πήγες που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις φοβούνται ότι τα Funds ενδέχεται να ξεκινήσουν την διαδικασία της «επιτάχυνσης» την Παρασκευή, ή την επόμενη εβδομάδα, εάν διαπιστώσουν ότι διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Οι τελικές συναντήσεις σχετικά με την ανταλλαγή των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαρτίου.
Παρόλο που οι συγκεκριμένες ρήτρες αφορούν μόνο το ομόλογο του ΟΣΕ, η κίνηση των Hedge Funds μπορεί να ενεργοποιήσει και άλλες ρήτρες ομολόγων του οργανισμού.
Μια εξέλιξη που ενδεχομένως να μπλοκάρει την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 8-9 δις.
(Antinews με πληροφορίες από Reuters)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου