ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις στην Ελλάδα;

«Ψυχραιμία»! Ετσι μονολεκτικά φράση σχολίαζε κορυφαίος τραπεζίτης την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για καθιέρωση ενός ενιαίου μοντέλου..
διάσωσης τραπεζών στη Γηραιά Ηπειρο, που επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των καταθέσεων.Επικεφαλής δικτύου μεγάλης τράπεζας δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από την παρερμηνεία τέτοιων ειδήσεων. «Ο βαθμός ευαισθησίας του αποταμιευτικού κοινού όταν στην επικαιρότητα “παίζουν” ζητήματα που σχετίζονται με τα χρήματά του είναι μεγάλος μετά το ξέσπασμα της κρίσης» σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με γενικό διευθυντή λιανικής τραπεζικής ενός εκ των συστημικών ομίλων,  η απόφαση των Ευρωπαίων δεν έχει άμεση επίδραση στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ωστόσο «χρειάζεται να βρισκόμαστε σε επιφυλακή, καθώς η ψυχολογία των καταθετών είναι εύθραυστη». Πρόσφατη, τονίζει σχετικά ο ίδιος, είναι η εμπειρία από την κυπριακή κρίση, η οποία αν και δεν «άγγιξε» τις ελληνικές τράπεζες, προκάλεσε εκροές της τάξεως των 2 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες εβδομάδες, η επαναφορά των οποίων στο σύστημα χρειάστηκε περίπου δύο μήνες.
Πόσο όμως θα πρέπει να ανησυχούν οι έλληνες καταθέτες από τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ; Η αλήθεια είναι ότι ο νέος τρόπος διάσωσης πιστωτικών ιδρυμάτων που επικύρωσε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών δεν επηρεάζει τον τρόπο εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, τουλάχιστον για τα αμέσως επόμενα χρόνια, για δύο λόγους:
Πρώτον, η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα της τρόικας και με βάση το μοντέλο της ανακεφαλαιοποίησης που έχει αποφασιστεί για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο δεν προβλέπεται «κούρεμα» καταθέσεων, αλλά διάσωση στο σύνολό τους. Δεύτερον, η απόφαση της ΕΕ θα πρέπει να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που μπορεί να πάρει μήνες, ενώ η πλήρης εφαρμογή της τοποθετείται ακόμα και στο μακρινό 2018.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται ως τότε και πόσο ασφαλείς θα πρέπει να αισθάνονται οι πελάτες των ελληνικών τραπεζών; «Το Βήμα» απαντά σε κρίσιμες ερωτήσεις..
Βρείτε τες ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου