Συμβουλές για το πώς να
κόβετε, να μαγειρεύετε και να καταναλώνετε συγκεκριμένες τροφές, για να
πάρετε από αυτές τα περισσότερα οφέλη για την υγεία σας..
Μπορούμε να φτιάχνουμε τη σαλάτα μας για όλη την εβδομάδα; Είναι
καλό να προτιμάμε νωπά ή κατεψυγμένα φρούτα για τα smoothie μας; Ποιο
είναι το ιδανικό μαγείρεμα για τα λαχανικά: στον ατμό ή βρασμένα;
Μια γενική απάντηση είναι ότι η πιο υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος και προετοιμασίας δεν είναι ίδια για κάθε τροφή. Η ζέστη, το νερό, η αποθήκευση και η έκθεση στον αέρα, μπορεί να οδηγήσουν ορισμένα τρόφιμα στο να χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Διαβάστε μερικές σημαντικές συμβουλές…
Λαχανικά
Η λάθος προετοιμασία: στο φούρνο μικροκυμάτων ή βραστά
Η σωστή: στον ατμό
Η εξήγηση: Το μαγείρεμα στον ατμό, βοηθά τις θρεπτικές
ουσίες στο μπρόκολο, που καταπολεμούν τον καρκίνο, να διατηρούνται, πολύ
καλύτερα από ό,τι άλλες μέθοδοι μαγειρέματος, αναφέρει μια νέα μελέτη
από το Πανεπιστήμιο του Illinois.
Η σουλφοραφάνη, μια ένωση με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και η ρόκα. Το ένζυμο μυροζινάση είναι αναγκαίο για την απελευθέρωση αυτής της ένωσης, αλλά οι περισσότερες μέθοδοι μαγειρέματος, το καταστρέψουν.
Το μαγείρεμα στον ατμό είναι πιο αργό, σε πιο ήπια θερμοκρασία και δεν είναι αρκετά έντονο για να σκοτώσει τη μυροζινάση. Μαγειρέψτε το μπρόκολο στον ατμό για 3 έως 4 λεπτά, για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο θρεπτικά συστατικά του.
Φράουλες
Η λάθος προετοιμασία: να τις κόβουμε πριν τις φάμε
Η σωστή: να τι τρώμε ολόκληρες
Η εξήγηση: Όταν τρώμε τις φράουλες ολόκληρες,
εξασφαλίζουμε 8-12% περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι αν τις κόβουμε,
σύμφωνα με μια βραζιλιάνικη μελέτη του 2011. Αυτό συμβαίνει επειδή η
βιταμίνη C καταστρέφεται όταν εκτίθεται στο φως και το οξυγόνο. Για τη
μεγαλύτερη πρόσληψη της βιταμίνης C, αποθηκεύστε ολόκληρες τις φράουλες
στο ψυγείο –οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν επίσης στη διατήρηση της
βιταμίνης C, αναφέρει η ίδια μελέτη.
Κρασί... και άλλα περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ
Το να προτιμάμε τις φρέσκες τροφές, αντί για τα
συμπληρώματα ή τα επεξεργασμένα τρόφιμα, γνωρίζουμε ότι έχει σημαντικά
οφέλη για την υγεία μας. Αλλά το πώς πρέπει να τις καταναλώνουμε για να
απολαμβάνουμε τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας, δεν είναι πάντα
τόσο προφανές.
Μια γενική απάντηση είναι ότι η πιο υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος και προετοιμασίας δεν είναι ίδια για κάθε τροφή. Η ζέστη, το νερό, η αποθήκευση και η έκθεση στον αέρα, μπορεί να οδηγήσουν ορισμένα τρόφιμα στο να χάσουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Διαβάστε μερικές σημαντικές συμβουλές…
Λαχανικά
Η σουλφοραφάνη, μια ένωση με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και η ρόκα. Το ένζυμο μυροζινάση είναι αναγκαίο για την απελευθέρωση αυτής της ένωσης, αλλά οι περισσότερες μέθοδοι μαγειρέματος, το καταστρέψουν.
Το μαγείρεμα στον ατμό είναι πιο αργό, σε πιο ήπια θερμοκρασία και δεν είναι αρκετά έντονο για να σκοτώσει τη μυροζινάση. Μαγειρέψτε το μπρόκολο στον ατμό για 3 έως 4 λεπτά, για να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο θρεπτικά συστατικά του.
Φράουλες
Η λάθος προετοιμασία: να τις κόβουμε πριν τις φάμε
Κρασί... και άλλα περισσότερα διαβάστε ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου