ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Γιατί σε κάποιους ανθρώπους δεν αρέσει καμία μουσική

Σε κάποιους ανθρώπους δεν αρέσει καθόλου καμία μουσική. Είναι αυτό δυνατόν; Κι όμως, μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση..
Current Biology αποκάλυψε ότι αυτή η αδυναμία κάποιων να ευχαριστηθούν με μελωδίες είναι μια ψυχολογική κατάσταση που ονομάζεται μουσική ανηδονία.
«Ο εντοπισμός των ατόμων αυτών θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντικός για την κατανόηση της νευρωνικής βάσης της μουσικής, ώστε να καταλάβουμε πώς ένα σύνολο από νότες μεταφράζεται σε συναίσθημα» δήλωσε ο συν - συγγραφέας της έρευνας δρ Josep Marco-Pallarés, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία.
Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια γενετική προδιάθεση να ανταποκρίνονται στη μουσική και ότι η μουσική είναι καθολική σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Απλά, το να ακούμε μουσική μπορεί να απελευθερώσει ενδορφίνες στον εγκέφαλο, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που προκαλούν θετικά συναισθήματα.
Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει σε όλους. Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πώς οι άνθρωποι βρίσκουν ικανοποίηση στη μουσική, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι άνδρες και γυναίκες ανέφεραν πως δεν απολάμβαναν τη μουσική όσο άλλες εμπειρίες. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια κατάσταση που ονομάζεται αμουσία, αλλά αποφάσισαν να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά. Ζήτησαν από τρεις ομάδες των 10 ατόμων να λάβουν μέρος στη συνέχεια σε πειράματα. Μερικοί άνθρωποι είπαν ότι ευχαριστήθηκαν πολύ ακούγοντας μουσική, κάποιοι άλλοι βρήκαν μέτρια ευχάριστη, ενώ άλλοι είπαν ότι δεν ευχαριστήθηκαν. Αρχικά, οι άνδρες και οι γυναίκες άκουσαν μουσική και βαθμολόγησαν πόσο ευχαρίστηση βίωναν από αυτό. Σε ένα άλλο τεστ, έπρεπε να αντιδράσουν γρήγορα σε έναν στόχο για να κερδίσουν και να μην χάσουν πραγματικά χρήματα. Και τα δύο τεστ απέδειξαν ότι εμπλέκονται κυκλώματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, καθώς και παραγωγή ντοπαμίνης. Κατά τη διάρκεια των τεστ, οι ερευνητές κατέγραψαν φυσιολογικές αντιδράσεις όπως καρδιακό ρυθμό και εφίδρωση.

Τι βρέθηκε; Η ομάδα των ανθρώπων που ανέφερε ότι δεν βρίσκει τη μουσική ευχάριστη έδειξε επίσης μη φυσιολογική απόκριση στη μουσική - δηλαδή, οι αντιδράσεις του καρδιακού ρυθμού και της εφίδρωσης δεν κορυφώθηκαν. Συγκριτικά, οι άνθρωποι που βρήκαν ευχαρίστηση στη μουσική έδειξαν μια φυσιολογική αντίδραση σε αυτό. Ωστόσο, δεν υπήρξε διαφορά μεταξύ των τριών ομάδων, όσον αφορά την ανταμοιβή χρημάτων: όλοι παρουσίασαν παρόμοιους χρόνους αντίδρασης, αυξημένη καρδιακή συχνότητα, και αυξημένη εφίδρωση.
«Η ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε ένα είδος ανταμοιβής και όχι σε άλλο δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι πρόσβασης στο σύστημα ανταμοιβής και ότι, για κάθε άτομο, ορισμένοι τρόποι θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικοί από άλλους» δήλωσε ο Marco-Pallarés. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να οδηγήσουν σε μια καλύτερη κατανόηση του συστήματος επιβράβευσης του εγκεφάλου ή ακόμη και να ρίξουν φως στον εθισμό και τις διαταραχές της διάθεσης.
 
huffingtonpost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου