ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Πασχαλινά έθιμα απ” όλη την Ελλάδα!

PASXAΦωτισμένα αερόστατα, ποτάμια λάβας, σαϊτοπόλεμος, αγώνες τρεξίματος ηλικιωμένων, οβίδες, περιλαμβάνει το μενού των πασχαλινών εθίμων που τηρούνται ευλαβικά κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα!

Λεωνίδιο – Αρκαδία

Από τα πιο ωραία έθιμα είναι το πέταγμα των «αερόστατων» το βράδυ της Ανάστασης, στο γραφικό Λωνίδιο της Κυνουρίας Αρκαδίας. Οι παλιότεροι λένε ότι το έθιμο ξεκίνησε στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ου αιώνα, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξηγήσουν την προέλευση αλλά και τους συμβολισμούς που κρύβει. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σπίτια, πολλές εβδομάδες πριν το Πάσχα ετοιμάζουν από καλάμι και χαρτί, ένα αερόστατο. Κάθε μια από τις πέντε ενορίες του Λεωνιδίου συγκεντρώνει πάνω από 100 αερόστατα που, με το πρώτο «Χριστός Ανέστη» βρίσκουν ταυτόχρονα το δρόμο τους προς τον ουρανό, μετατρέποντας την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, σ” ένα φαντασμαγορικό σκηνικό. Η παράδοση λέει πως όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν, ξαφνικά τη στιγμή της Ανάστασης επικρατεί γαλήνη, με ελαφρό δυτικό αεράκι.
Ναύπακτος – Αιτωλοακαρνανία
Νύχτα κατάνυξης και συγκίνησης είναι αυτή της Μεγάλης Παρασκευής στη Ναύπακτο. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες αντάμα, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου σχηματίζοντας πομπές προς το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου. Οι δάδες σχηματίζουν μεγάλο σταυρό, που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι παρουσιάζοντας μία επιβλητική εικόνα. Το έθιμο συνδυάζει τη θρησκευτική μυσταγωγία με την ηρωική προσπάθεια του Ανεμογιάννη να πυρπολήσει τη τουρκική ναυαρχίδα κατά τη φημισμένη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1507.
Αράχωβα – Βοιωτία
Ανήμερα του Πάσχα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου την οποία συνοδεύουν περί τα 500 άτομα ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Το χαρακτηριστικό έθιμο του δρόμου των γερόντων γίνεται ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, όταν οι γέροντες, μετά τη θεία λειτουργία, πηγαίνουν σ” έναν απότομο ανήφορο γεμάτο κροκάλες και παραβγαίνουν, με τον νικητή να κερδίζει ένα αρνί.
Πύργος – Σαντορίνη
Η επιτάφια ακολουθία στον Πύργο της Σαντορίνης, τον ορεινό οικισμό του νησιού, αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη του νησιού, που ζει μια ατμόσφαιρα κατανυκτική και συνάμα συναρπαστική. Η πορεία του Επιταφίου γίνεται στα στενά δρομάκια του χωριού υπό το φως χιλιάδων φλεγόμενων δοχείων, που έχουν τοποθετηθεί στις στέγες, τις μάντρες και σε ολόκληρο το Ενετικό κάστρο δίνοντας την εντύπωση της λάβας που ξεχύνεται από τον κρατήρα ενός ηφαιστείου για να σπαράξει το σύμπαν.
Μαραθόκαμπος – Σάμος
O Mαραθόκαμπος είναι μια παραδοσιακή κωμόπολη χτισμένη σε μια πανέμορφη περιοχή με ελαιώνες, πετρόχτιστα σπίτια, καμάρες,και λουλουδιασμένες αυλές. Στο παρελθόν πρωτοστάτησε στην εξέγερση του ’21 και απ’ αυτή την εποχή προέρχεται το έθιμο με τις οβίδες για το οποίο οι κάτοικοι προετοιμάζονται όλο το χρόνο, καθώς πρέπει να μαζευτούν χρήματα για το μπαρούτι, να κατασκευαστούν καινούρια βλήματα και να συντονιστούν τα συνεργεία. Πολλές από τις οβίδες προέρχονται από τον πόλεμο του ’40 ενώ οργανώνονται εξερευνήσεις στο βουνό Kέρκη για να μαζευτούν άσκαστα βλήματα από τις βολές που πραγματοποιεί ο στρατός στις πλαγιές του.
Aνήμερα το Πάσχα, περιμετρικά του χωριού, ανεμίζουν τα «μπαϊράκια» των 5 ενοριών. H κάθε μία έχει και το δικό της χρώμα, συγκεκριμένα όρια, πολυάριθμο συνεργείο και καθορισμένη μέθοδο εκπυρσοκρότησης αφού δίνεται μεγάλη σημασία και στο θέαμα, γι’ αυτό ο τρόπος τοποθέτησης των βλημάτων συμβάλλει στο να εκτινάσσονται καπνοί σε ορισμένο σχήμα.
Καλαμάτα – Μεσσηνία
Σαϊτοπόλεμος και διαγωνισμός μπουλουκιών περιμένουν τον επισκέπτη στην Καλαμάτα. Οι διαγωνιζόμενοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο σε ανάμνηση του ηρωισμού που επέδειξαν οι Μεσσήνιοι επί Τουρκοκρατίας, οι οποίοι σύμφωνα με το θρύλο, χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα των. Κάθε χρόνο, ανήμερα το Πάσχα πλήθος ανθρώπων συγκεντρώνεται στο γήπεδο του Μεσσηνιακού όπου 10 – 15 ομάδες, από 15 με 30 ατόμων επιδίδονται σε ένα εκκωφαντικό σαϊτοπόλεμο.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από τα 'εθιμα ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Για τη ζωή του Ιησού δεν υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες, εκτός των Ευαγγελίων, τα οποία όμως, όπως όλα τα ιερά βιβλία των θρησκειών, δεν θεωρούνται έγκυρα ιστορικά συγγράμματα.
    Αλλά ακόμα και ανώτεροι εκκλησιαστικοί παράγοντες υποβαθμίζουν τη σημασία των Ευαγγελίων, αναφέροντας ότι:
    «Πηγή της πίστεώς μας δεν είναι τα Ευαγγέλια... αλλά η αποκαλυπτική αλήθεια... όπως καθορίστηκε και οριοθετήθηκε από τις Οικουμενικές Συνόδους» (μητροπολίτης Ναυπακτίας Ιερόθεος, ΤΟ ΒΗΜΑ, 15/4/2006).

    ΑπάντησηΔιαγραφή