ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Η ύπνωση και οι... μύθοι της


Η ύπνωση και οι... μύθοι της
Πολλοί, ακόμη και σήμερα, θεωρούν την ύπνωση μια κατάσταση μαγείας κατά την οποία μπορεί κάποιος να μας εμφυσήσει όποια σκέψη ή ιδέα επιθυμεί και να μας κατευθύνει.

Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η ύπνωση είναι μια διαδικασία παρόμοια με τον ύπνο, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η ύπνωση θεραπεύει μόνο ψυχικές διαταραχές. Η αλήθεια όμως απέχει παρασάγγες από όλα αυτά. Όπως και να έχει, πράγματι η ύπνωση αποπνέει ένα είδος μυστηρίου και μαγείας που αξίζει να ανακαλύψουμε διαλύοντας όμως τους μύθους που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτή.
Μύθος 1: Η ύπνωση δεν θεραπεύει προβλήματα υγείας

Αυτό είναι λάθος. Η θεραπευτική ύπνωση το κάνει. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματική μόνο στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων που έχουν τη ρίζα τους στο παρελθόν και κυρίως στα παιδικά μας χρόνια. Στην πραγματικότητα η ύπνωση όμως βοηθάει σε πλήθος περιπτώσεων, όπως: φοβίες, πόνους (τοκετού, ημικρανίες κτλ), θυμό, στρες, προβλήματα ύπνου, διακοπή καπνίσματος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κατάθλιψη, κατάχρηση αλκοόλ, προβλήματα σχέσεων. Η υπνοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία έκτακτα περιστατικά υγείας, όπως π.χ. την ανακούφιση του πόνου σε κατάγματα. Βουλιμία, χρόνιοι πόνοι, ημικρανίες και οδοντιατρικά περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ύπνωση. Ακόμα, η υπνοθεραπεία μπορεί να παίξει βοηθητικό ρόλο και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η κολίτιδα.
Μύθος 2: Κάποιος που βρίσκεται σε ύπνωση κοιμάται

Όχι, η υπνοθεραπεία είναι μία κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, την οποία επιτυγχάνει ο υπνοθεραπευτής στον ασθενή και είναι απαραίτητη η συνεργασία του τελευταίου που πρέπει να συγκεντρωθεί, να εστιάσει την προσοχή του στη φωνή του θεραπευτή. Πράγματι, οι άνθρωποι μοιάζουν σαν να είναι κοιμισμένοι όταν είναι υπνωτισμένοι, επειδή τα μάτια τους είναι κλειστά και είναι γαλήνιοι. Αλλά δεν είστε κοιμισμένοι. Τα εγκεφαλικά κύματα ενός ατόμου που είναι υπνωτισμένο δεν μοιάζουν καθόλου με εκείνα ενός ατόμου που κοιμάται. Στην πραγματικότητα, η υπνωτική κατάσταση είναι μια κατάσταση αυξημένης συγκέντρωσης. Το υψηλό επίπεδο στο οποίο κυμαίνονται τα κύματα άλφα στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα ενός ατόμου που βρίσκεται σε ύπνωση δείχνουν ότι το υπνωτισμένο άτομο είναι ξύπνιο, σε εγρήγορση και σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας.
Η ύπνωση και οι... μύθοι της
Μύθος 3: Δεν μπορείς να πεις ψέματα όταν βρίσκεσαι σε ύπνωση

Κι όμως σε αντίθεση με ο, τι πιστεύουν πολλοί μπορείς. Κατά ύπνωση δεν περιέρχεσαι σε μια κατάσταση όπου με κάποιον μαγικό τρόπο λες μόνο την αλήθεια. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί η αντίληψη ενός ατόμου σχετικά με το τι είναι ηθικό και τι όχι, δεν αλλάζει όταν αυτό βρίσκεται σε ύπνωση. Επομένως όχι μόνο μπορεί να πει ψέματα κάποιος που είναι υπνωτισμένος, αλλά είναι και πιο δύσκολο να ανιχνευτεί το ψέμα σε κάποιον όταν είναι υπνωτισμένος σε σχέση με όταν δεν βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης.
Μύθος 4: Αμέσως μετά θα δω αποτέλεσμα

Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κανείς δεν θεραπεύεται σε μία συνεδρία, καθώς για να θεραπευτεί πρέπει να συμμετέχει σε έναν αριθμό συνεδριών που θα καθορίσει ο θεραπευτής. Οι υπνοθεραπευτές συνήθως επιμένουν οι ασθενείς να δεσμευτούν να συμμετάσχουν σε 6 συνεδρίες, ή μερικές φορές και σε 20 συνεδρίες. Αυτό δεν συμβαίνει για λόγους κερδοσκοπίας, αλλά γιατί η επιθυμητή αλλαγή χρειάζεται χρόνο για να επέλθει και για να είναι μόνιμη. Μάλιστα συχνά, η υπνοθεραπεία χρησιμοποιείται ως ένας συμπληρωματικός τρόπος θεραπείας παράλληλα με κάποιο άλλο είδος θεραπείας, και δεν αποτελεί την κύρια θεραπευτική μέθοδο.
Μύθος 5: Δεν έχω ποτέ βρεθεί σε κατάσταση ύπνωσης

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ποτέ δεν έχουν υπνωτισμένοι, γιατί ποτέ δεν έχουν πάει σε έναν υπνοθεραπευτή. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει τουλάχιστον μια κατάσταση ήπιας ύπνωσης. Για παράδειγμα, όταν οδηγείτε διανύοντας μια μεγάλη απόσταση μετά από κάποιο διάστημα είναι πιθανό να αρχίσετε να αισθάνεστε ότι έχετε «αποκοπεί» από το σώμα σας και το αυτοκίνητο, και αυτό σημαίνει ότι βρίσκεστε σε μια κατάσταση ήπιας ύπνωσης. Στην περίπτωση αυτή αφήνετε στο ασυνείδητο σας τη φροντίδα όλων των μηχανικών πτυχών της οδήγησης, ενώ το συνειδητό μυαλό σας είναι ελεύθερο να... ταξιδέψει κάπου αλλού. Επίσης, αν έχετε κάνει ποτέ διαλογισμό, τότε έχετε υποβάλει τον εαυτό σας στην διαδικασία της ύπνωσης καθώς ο διαλογισμός είναι ένα είδος της ύπνωσης.

pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου