Ο καφές σε καθημερινή βάση και με μέτρο, μπορεί να προστατεύσει την καρδιά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Heart Failure.
Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής την Δρ Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι διαπίστωσαν ότι στους πολλούς παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας δεν περιλαμβάνεται τελικά ο καφές.
«Όπως με τόσα άλλα πράγματα που καταναλώνουμε, αυτό που έχει τελικά σημασία, είναι πόσο καφέ πίνουμε», δήλωσε η ερευνήτρια.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα ευρήματα πέντε μεγάλων σκανδιναβικών μελετών για τη σχέση καφέ-καρδιάς που είχαν γίνει μεταξύ 2001-2011 και αφορούσαν περίπου 140.000 άτομα, από τα οποία τα 6.500 εμφάνισαν καρδιολογικό πρόβλημα κάποια στιγμή.
Η κατανάλωση έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ (ευρωπαϊκών μερίδων) τη μέρα μπορεί να μειώσει έως 11% τον κίνδυνο για την καρδιά. Από τους πέντε καφέδες και πάνω, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα όφελος, αντίθετα η κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που έχουν δείξει ότι είναι δυνατό ο καφές σε κάποιο βαθμό να προστατεύσει από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η νόσος Πάρκινσον, η άνοια, ο καρκίνος του ήπατος, η κατάθλιψη κ.α.
Αν και ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως οι έγκυες γυναίκες, θα πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ (μερικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης), οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν άνετα να απολαμβάνουν τον καφέ τους -αρκεί να μην το παρακάνουν στην ποσότητα.
Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τον μηχανισμό μέσω του οποίου ο καφές μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Μία πιθανή αιτία είναι η ύπαρξη αντιοξειδωτικών ουσιών στο εν λόγω ρόφημα, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα.
Από την άλλη, όμως, άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν έχουν πειστεί πως οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν καφέ για να ωφελήσουν την καρδιά τους. Πάντως, μία άλλη μεγάλη αμερικανική έρευνα, που διήρκεσε 14 χρόνια, με επικεφαλής τον Δρ Νιλ Φρίντμαν του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, η οποία αφορούσε πάνω από 402.000 ανθρώπους ηλικίας 50 - 71 ετών και δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, έδειξε ότι όσοι πίνουν συχνά καφέ, ζουν κάπως περισσότερο κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.
Μάλιστα, όσο περισσότερο καφέ πίνει κανείς καθημερινά (μέχρι το όριο των τεσσάρων έως πέντε φλιτζανιών), τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η διάρκεια της ζωής του. Από τους έξι καφέδες τη μέρα και πάνω όμως αρχίζει να αυξάνεται σταδιακά ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.
Παλαιότερες μελέτες έχουν προειδοποιήσει πως ο καφές μπορεί να κάνει κακό στην υγεία. Όμως αυτή η πιο πρόσφατη μελέτη ήταν καθησυχαστική για τους φίλους του καφέ.
Ο καφές είναι ένα πολύπλοκο ρόφημα που περιέχει πάνω από 1.000 ουσίες, οι οποίες μπορούν να επιδράσουν στην υγεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Από αυτές, η μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί στην καφεΐνη. Παρόλο που η εν λόγω ουσία και άλλες του καφέ μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση του αίματος παροδικά, τελικά ο κίνδυνος για την καρδιά όσων πίνουν καφέ, είναι ο ίδιος ή μικρότερος σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ, σύμφωνα και αυτή την έρευνα.
Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής την Δρ Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι διαπίστωσαν ότι στους πολλούς παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας δεν περιλαμβάνεται τελικά ο καφές.
«Όπως με τόσα άλλα πράγματα που καταναλώνουμε, αυτό που έχει τελικά σημασία, είναι πόσο καφέ πίνουμε», δήλωσε η ερευνήτρια.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τα ευρήματα πέντε μεγάλων σκανδιναβικών μελετών για τη σχέση καφέ-καρδιάς που είχαν γίνει μεταξύ 2001-2011 και αφορούσαν περίπου 140.000 άτομα, από τα οποία τα 6.500 εμφάνισαν καρδιολογικό πρόβλημα κάποια στιγμή.
Η κατανάλωση έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ (ευρωπαϊκών μερίδων) τη μέρα μπορεί να μειώσει έως 11% τον κίνδυνο για την καρδιά. Από τους πέντε καφέδες και πάνω, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα όφελος, αντίθετα η κατανάλωση εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες που έχουν δείξει ότι είναι δυνατό ο καφές σε κάποιο βαθμό να προστατεύσει από ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η νόσος Πάρκινσον, η άνοια, ο καρκίνος του ήπατος, η κατάθλιψη κ.α.
Αν και ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως οι έγκυες γυναίκες, θα πρέπει να αποφεύγουν τον καφέ (μερικές μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης), οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν άνετα να απολαμβάνουν τον καφέ τους -αρκεί να μην το παρακάνουν στην ποσότητα.
Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τον μηχανισμό μέσω του οποίου ο καφές μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Μία πιθανή αιτία είναι η ύπαρξη αντιοξειδωτικών ουσιών στο εν λόγω ρόφημα, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα.
Από την άλλη, όμως, άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν έχουν πειστεί πως οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν καφέ για να ωφελήσουν την καρδιά τους. Πάντως, μία άλλη μεγάλη αμερικανική έρευνα, που διήρκεσε 14 χρόνια, με επικεφαλής τον Δρ Νιλ Φρίντμαν του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, η οποία αφορούσε πάνω από 402.000 ανθρώπους ηλικίας 50 - 71 ετών και δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, έδειξε ότι όσοι πίνουν συχνά καφέ, ζουν κάπως περισσότερο κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.
Μάλιστα, όσο περισσότερο καφέ πίνει κανείς καθημερινά (μέχρι το όριο των τεσσάρων έως πέντε φλιτζανιών), τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η διάρκεια της ζωής του. Από τους έξι καφέδες τη μέρα και πάνω όμως αρχίζει να αυξάνεται σταδιακά ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.
Παλαιότερες μελέτες έχουν προειδοποιήσει πως ο καφές μπορεί να κάνει κακό στην υγεία. Όμως αυτή η πιο πρόσφατη μελέτη ήταν καθησυχαστική για τους φίλους του καφέ.
Ο καφές είναι ένα πολύπλοκο ρόφημα που περιέχει πάνω από 1.000 ουσίες, οι οποίες μπορούν να επιδράσουν στην υγεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Από αυτές, η μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί στην καφεΐνη. Παρόλο που η εν λόγω ουσία και άλλες του καφέ μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση του αίματος παροδικά, τελικά ο κίνδυνος για την καρδιά όσων πίνουν καφέ, είναι ο ίδιος ή μικρότερος σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ, σύμφωνα και αυτή την έρευνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου