Ένα μήλο την ημέρα σίγουρα κάνει το γιατρό πέρα. Μαζί με αυτό, όμως, υπάρχουν και άλλες τροφές πλούσιες σε οφέλη, που κρατούν το γιατρό ακόμη πιο μακριά
Τα μύρτιλα, τα acai berries, το ρόδι είναι μερικές υπερτροφές που έχουμε πλέον συνηθίσει να ακούμε και τις έχουμε εδώ και καιρό ενσωματώσει στο διατροφικό μας πλάνο.
Ας δούμε και κάποιες ακόμα, που πολλοί δεν γνωρίζουν ή απλώς δεν μπορούσαν να φανταστούν πόσο καλό κάνουν.
Πικραλίδα
Οι ιθαγενείς της Αμερικής τη χρησιμοποίησαν για χρόνια ως φάρμακο, το ίδιο και η ιατρική εξ Ανατολής. Γνωστή και ως «το δόντι του λιονταριού» ή αγριοράδικο, η πικραλίδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, ψευδάργυρο, βήτα καροτίνη και βιταμίνη C, τονώνοντας το ανοσοποιητικό και συμβάλλοντας στην καλύτερη ισορροπίας της αρτηριακής πίεσης λόγω του καλίου και της διουρητικής της δράσης, η οποία ωφελεί και στη λειτουργία ήπατος και νεφρών. Παρ’ όλο που ολόκληρη η πικραλίδα είναι βρώσιμη, οι ειδικοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη ρίζα, την οποία μπορείτε να την καταναλώσετε ως τσάι ή ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος.
Κανέλα
Εκτός από το αφρόγαλα του φρέντο καπουτσίνο, η κανέλα ταιριάζει υπέροχα σε διάφορα ινδικά πιάτα, στην παραδοσιακή μηλόπιτα, ακόμη και σε ένα πιάτο με κομμένο σκέτο μήλο. Κι όσο κι αν σας φαίνεται ότι λίγη κανέλα πιθανότατα δεν έχει κανένα διατροφικό όφελος, πρέπει να ξέρετε ότι το αρωματικό αυτό μπαχαρικό έχει… υπερδυνάμεις. Η κατανάλωσή της καθημερινά βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη, και ανακουφίζει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Ανάμεσα στα διάφορα οφέλη, η κανέλα επίσης αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων που προέρχονται από τροφές, μπαίνοντας δυναμικά στη λίστα με τις τροφές που αποτελούν φυσικά συντηρητικά τροφών και βοηθούν στην πέψη.
Teff
Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ευρέως γνωστό, στη διατροφή των χωρών της Βορείου Αφρικής, όμως, το teff, το οποίο είναι αρχαίο σιτάρι χωρίς προσθετικά, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Αιθιοπίας εδώ και χιλιάδες χρόνια και παρά το μικρό του μέγεθος, μην ξεγελαστείτε. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ασβέστιο και άλλες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και στην Αιθιοπία το χρησιμοποιούν στο αλεύρι για να φτιάξουν injera, ένα είδος ψωμιού, ενώ μπορεί επίσης να βραστεί και να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και σαλάτες για να αυξήσει τη διατροφική τους αξία. Αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική στο κλασικό αλεύρι και μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσετε στα διάφορα αρτοποιήματά σας...
Περισσότερα ΕΔΩ
Τα μύρτιλα, τα acai berries, το ρόδι είναι μερικές υπερτροφές που έχουμε πλέον συνηθίσει να ακούμε και τις έχουμε εδώ και καιρό ενσωματώσει στο διατροφικό μας πλάνο.
Ας δούμε και κάποιες ακόμα, που πολλοί δεν γνωρίζουν ή απλώς δεν μπορούσαν να φανταστούν πόσο καλό κάνουν.
Πικραλίδα
Οι ιθαγενείς της Αμερικής τη χρησιμοποίησαν για χρόνια ως φάρμακο, το ίδιο και η ιατρική εξ Ανατολής. Γνωστή και ως «το δόντι του λιονταριού» ή αγριοράδικο, η πικραλίδα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, ψευδάργυρο, βήτα καροτίνη και βιταμίνη C, τονώνοντας το ανοσοποιητικό και συμβάλλοντας στην καλύτερη ισορροπίας της αρτηριακής πίεσης λόγω του καλίου και της διουρητικής της δράσης, η οποία ωφελεί και στη λειτουργία ήπατος και νεφρών. Παρ’ όλο που ολόκληρη η πικραλίδα είναι βρώσιμη, οι ειδικοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη ρίζα, την οποία μπορείτε να την καταναλώσετε ως τσάι ή ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος.
Εκτός από το αφρόγαλα του φρέντο καπουτσίνο, η κανέλα ταιριάζει υπέροχα σε διάφορα ινδικά πιάτα, στην παραδοσιακή μηλόπιτα, ακόμη και σε ένα πιάτο με κομμένο σκέτο μήλο. Κι όσο κι αν σας φαίνεται ότι λίγη κανέλα πιθανότατα δεν έχει κανένα διατροφικό όφελος, πρέπει να ξέρετε ότι το αρωματικό αυτό μπαχαρικό έχει… υπερδυνάμεις. Η κατανάλωσή της καθημερινά βοηθά στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη, και ανακουφίζει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Ανάμεσα στα διάφορα οφέλη, η κανέλα επίσης αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων που προέρχονται από τροφές, μπαίνοντας δυναμικά στη λίστα με τις τροφές που αποτελούν φυσικά συντηρητικά τροφών και βοηθούν στην πέψη.
Μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ευρέως γνωστό, στη διατροφή των χωρών της Βορείου Αφρικής, όμως, το teff, το οποίο είναι αρχαίο σιτάρι χωρίς προσθετικά, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Αιθιοπίας εδώ και χιλιάδες χρόνια και παρά το μικρό του μέγεθος, μην ξεγελαστείτε. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ασβέστιο και άλλες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα και στην Αιθιοπία το χρησιμοποιούν στο αλεύρι για να φτιάξουν injera, ένα είδος ψωμιού, ενώ μπορεί επίσης να βραστεί και να χρησιμοποιηθεί σε σούπες και σαλάτες για να αυξήσει τη διατροφική τους αξία. Αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική στο κλασικό αλεύρι και μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσετε στα διάφορα αρτοποιήματά σας...
Περισσότερα ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου