ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Η γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ: Από την Τρόικα στους θεσμούς κι από το Μνημόνιο στον έντιμο συμβιβασμό


Η δημιουργική ασάφεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι εν τέλει αρκετά σαφής, πίσω από τους πολιτικούς νεολογισμούς και τους όρους που τέθηκαν στο προσκήνιο από την Κουμουνδούρου, πριν από περίπου 100 ημέρες.
Το γλωσσάρι της νέας κυβέρνησης και η αποκωδικοποίηση του..



Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει. Τσακίζει; Στην πολιτική, διαμορφώνει συνειδήσεις, δίνει αποχρώσεις κυβερνητικών αποφάσεων, κρύβει πράγματα ή "βαφτίζει" καταστάσεις. Επειδή λοιπόν πολιτική και μιντιακή δημόσια σφαίρα πάνε μαζί, οι επικοινωνιολόγοι οφείλουν να δίνουν τις "γραμμές" τους στον κομματικό λόγο και αυτός αντιστοίχως να "περνάει" στα σαλόνια μας, δια μέσου των καναλιών κυρίως.

Μετά από 100 και κάτι μέρες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μετά από τρεις ΠΝΠ και μπόλικα Eurogroup, οι οικονομικοί όροι προτείνονται κάπως διαφορετικά, "σμιλεύονται", κυκλώνουν έννοιες και περικυκλώνονται από αποφάσεις, αλλά το "ζουμί" της υπόθεσης, εναπόκειται στην ουσία των πραγμάτων και των διαπραγματεύσεων.

Τι μέλλει γενέσθαι θα το μάθουμε σε λίγο καιρό. Για την ώρα, πάμε να κάνουμε μια αναδρομή στους όρους που ακούσαμε από το Μαξίμου και τους "κύκλους" του και να επιχειρήσουμε μια αποκωδικοποίηση και σύγκριση με τον πρότερο πολιτικό λόγο, που ακούγαμε επί πασοκονεοδημοκρατικού κυβερνητικού σχήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η αποκωδικοποίηση αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτική ανάλυση από μόνη της, ούτε θέση. Μπορεί όμως να είναι μια ερμηνεία και μια "οσμή" των όσων παίζονται στο παρασκήνιο στα πλαίσια των πυρετωδών συζητήσεων στους διαδρόμους της Βουλής, των υπουργείων και στα στενά των Συμπληγάδων. Εκεί στις Βρυξέλλες...

Οι 10 όροι - κλειδιά

Να πούμε εδώ, ότι οι "δανειστές" βαφτίστηκαν "εταίροι" από την προηγούμενη κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ τους έλεγε "δανειστές". Τώρα τους λέει "εταίρους" σαν κυβέρνηση. Το πρόγραμμα-γέφυρα για το οποίο θα διαβάσετε παρακάτω είχε βαφτιστεί από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σαν "πρόγραμμα σωτηρίας" πριν γίνει μνημόνιο για ένα καλύτερο μέλλον. Βοήθεια μας δηλαδή!

-Η ελπίδα έρχεται, ήρθε, θα έρθει

Ήταν το βασικό προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. "Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα προχωράει, η Ευρώπη αλλάζει", ήταν το κεντρικό προεκλογικό μότο. Η μουντή εικόνα της Αθήνας αναμένει την ακτίδα αισιοδοξίας που βγαίνει από την Κουμουνδούρου και ο αγώνας για την πρώτη θέση χτίζεται σταδιακά εντός Ιανουαρίου του 2015, πάνω στην προσδοκία για κάτι καλύτερο.

Η λέξη "ελπίδα" έμελλε να μονοπωλήσει τα δελτία και τα πρωτοσέλιδα για πολύ καιρό, και ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται από τα κυβερνητικά στελέχη.

-Δημιουργική ασάφεια

28 Φεβρουαρίου του 2015. Χαμένοι στη μετάφραση. "Ο όρος 'δημιουργική ασάφεια', που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, περιγράφει, πιστά, το πνεύμα της απόφασης του Eurogroup", τόνιζε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, κατευνάζοντας τις αντιδράσεις των Βρυξελλών μετά την εισαγωγή της φράσης και κατόπιν της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

"Ο όρος περιγράφει πιστά το πνεύμα με το οποίο το Eurogroup, με την καθοριστική συμβολή του Προέδρου του, πέτυχε να υπερκεράσει τις πρότερες διαφορές ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία παράτασης τεσσάρων μηνών της δανειακής σύμβασης της χώρας στην βάση προκαταρκτικού καταλόγου μεταρρυθμίσεων που συνέταξε η ελληνική κυβέρνηση με την συμβολή εταίρων και θεσμών", συνέχιζε το υπ. Οικονομικών.
Και έδινε και παραδείγματα:

"Παραδείγματος χάριν, η φρασεολογία όσον αφορά τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων (τόσο για το 2015 όσο και για μελλοντικά έτη) επιλέχθηκε προσεκτικά ώστε να σηματοδοτήσει την αναθεώρησή τους ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά και στο πλαίσιο της επανεξέτασης του γενικότερου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα έτη".

"Μετατρέπουμε την δημιουργική ασάφεια που ήταν απαραίτητη για τις συζητήσεις με εταίρους για την συμφωνία "γέφυρα" σε δημιουργική σαφήνεια με συγκεκριμένα νομοσχέδια" ήρθε να προσθέσει ο Γιάνης Βαρουφάκης εκείνες τις μέρες. Μια σαφήνεια που ακόμα την ψάχνουμε βέβαια, μιας και οι εταίροι μας δεν δέχονται τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση έναντι των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις που ζητούν εκβιαστικά οι Βρυξέλλες.

Το τελευταίο Eurogroup πήγε κάπως καλύτερα, αλλά ακόμα ζητούν πιο συγκεκριμένα μέτρα. Καμία ασάφεια δηλαδή.

-"Θεσμοί" αντί για "Τρόικα"

Με άλλα λόγια... η απόλυτη εφαρμογή της παροιμίας "Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς". Η αλλαγή που ήθελε (και υποσχόταν) να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ προ εκλογών, με κύριο σύνθημα το σκίσιμο των Μνημονίων, θα συνεπαγόταν τη διακοπή κάθε διαπραγμάτευσης με την "κακιά" Τρόικα, που τόσα δεινά είχε φέρει στην κατά τα άλλα συνεπή και -διαχειρίζομαι τόσο καλά και μόνη τα του οίκου μου- Ελλάδα.

Το είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Οικονομικών, παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, όπου ο πρώτος ξεκαθάρισε, πως η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την Τρόικα, ως μία σαθρά δομημένη Επιτροπή. Ήταν να το πει! Έκτοτε, η Τρόικα μετονομάστηκε σε "θεσμούς", μία λέξη που από τους βουλευτές μέχρι τα ΜΜΕ, όλοι συνήθισαν να τη χρησιμοποιούν. Υπάρχουν βέβαια και στιγμές, που η (άτιμη η) γλώσσα η λανθάνουσα οδηγεί σε λάθη και ακόμα και μέλη της κυβέρνησης έχουν κατά καιρούς αποκαλέσει τους Θεσμούς... Τρόικα. Άκουσον άκουσον...

* Bonus!!! Το βιντεάκι με τις δηλώσεις εκείνης της Συνέντευξης Τύπου, με τη λέξη - σύνθημα "Γουάου", που "κόλλησε" ακόμη κι ο Αντώνης Σαμαράς.

-"Πρόγραμμα - γέφυρα" αντί για "παράταση του προγράμματος"

Τω καιρώ εκείνω, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κι αφού ο χρόνος πίεζε και η 2μηνη παράταση του προγράμματος που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση εξέπνεε, η νέα κυβέρνηση έπρεπε με κάθε τρόπο, να σταθεί στο ύψος των προεκλογικών της δεσμεύσεων, αρνούμενη κάθε πρόταση για νέα παράταση από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σε αυτό το σημείο, κάπου μεταξύ Eurogroup και Eurogroup, γεννήθηκε ο νέος όρος "Πρόγραμμα - γέφυρα" που περιελάμβανε 7 βασικά σημεία - δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση ζητούσε από την Ευρώπη "αξιοπρέπεια" και χρόνο, για να ετοιμάσει τις προτάσεις της, με δεδομένη την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Τελικά, στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση συμφώνησε σε 4μηνη παράταση, με ταυτόχρονη δέσμευση να παρουσιάσει εντός δύο ημερών, συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση των δημοσιονομικών της.

-Η "γέφυρα" έγινε "πρόγραμμα - πακέτο"

Στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, κάναμε λόγο για πρόγραμμα-γέφυρα (αντί μνημονίου) για να φτάσουμε στο "πακέτο" αντί για "χρηματοδότηση μετά από περικοπές" που προτείνουν οι δανειστές, και αντί για "πρόγραμμα σωτηρίας" που ευαγγελίζονταν οι προκάτοχοι της τωρινής κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πρόσφατα δια στόματος Σακελλαρίδη, πως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα συνοδεύεται από "πακέτο" κεφαλαίων ύψους περί τα 32 δισ. ευρώ, τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα από τα προηγούμενα προγράμματα καθώς δεν έχουν εκταμιευθεί και χρησιμοποιηθεί.

Και δια στόματος Λαφαζάνη:

"Αυτή την ώρα η Ελλάδα δε χρειάζεται απλώς κάποιες κόκκινες γραμμές που να διασώζουν ορισμένα κρίσιμα κεκτημένα, όσο κι αν αυτό είναι αναγκαίο. Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα - πακέτο το οποίο να δίνει προτεραιότητα στην απομείωση του χρέους, στην παροχή ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία και στην ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό".

Πάμε πακέτο κοινώς.

-Ο "ΕΝΦΙΑ" που θα γινόταν "ΦΑΠ", αλλά μένει "ΕΝΦΙΑ"

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων... ένα από τα πολλά κακώς κείμενα της προηγούμενης κυβέρνησης, που ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να "σκίσει", μετά την εκλογή του. Ο ΕΝΦΙΑ είναι χωρίς καμία αμφιβολία, ένα από τα μεγαλύτερα βάρη που έχουν επωμισθεί οι ήδη γονατισμένοι από την κρίση Έλληνες πολίτες. Ο ενιαίος φόρος θα γινόταν "Φόρος Ακίνητης Περιουσίας", χωρίς ωστόσο μέχρι και την προηγούμενη ημέρα των εκλογών, να είναι ξεκάθαρο, ποιον θα αφορά και θα βαρύνει συγκεκριμένα.

Κάτι περισσότερο από 100 ημέρες μετά τις εκλογές, η ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, αναμένεται να περιλαμβάνει νέα μεγάλη φορο-καταιγίδα. Σύμφωνα με όσα διαρρέουν για την ώρα, μεταξύ των μέτρων που θα τεθούν στο μικροσκόπιο του Brussels Group, είναι και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμη χρόνο.

Και κάπως έτσι, το "χαράτσι" στη ΔΕΗ που ξεκίνησε ως προσωρινό και έκτακτο μέτρο, δια στόματος Βενιζέλου από τη Θεσσαλονίκη το 2011, έγινε ΕΝΦΙΑ που καθιερώθηκε σε πιο μόνιμη βάση και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει η κατά τα άλλα προσωρινή εφαρμογή του. Κοινώς, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού!

-"Αμοιβαία επωφελής συμφωνία" αντί για υποχώρηση

Οφείλουμε να το παραδεχτούμε, σε αυτό το σημείο, ότι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρον και σε κάποιες περιπτώσεις "ψαρωτικό". Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η χρήση της έκφρασης "αμοιβαία επωφελής συμφωνία".

Αν αναλογιστεί κανείς την προ εκλογών λεκτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τα σχεδόν απαξιωτικά "μάνταμ Μέρκελ" του Αλέξη Τσίπρα και τη δέσμευση για σκίσιμο των Μνημονίων, την κάθετη άρνηση για κάθε διαπραγμάτευση με την πάλαι ποτέ Τρόικα και την άρνηση για οποιονδήποτε συμβιβασμό, ο νέος στόχος για επίτευξη μίας "αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας" δείχνουν κατά (μερικά μόνο) έτη φωτός μακριά από τα παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στο άμεσο μέλλον θα δείξουν κατά πόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι θα κρατήσει υψωμένο το λάβαρο της επανάστασης και δεν θα κάνει υποχωρήσεις.

-"Έντιμος συμβιβασμός"

Στην ίδια λογική και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο ίδιος ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τη φράση "έντιμος συμβιβασμός", για να περιγράψει την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους. Είναι αυτή η επιλογή λέξεων ένα "χρύσωμα στο χάπι" που θα πρέπει να καταπιούν εκ νέου οι Έλληνες φορολογούμενοι, γιατί δεν βγαίνουν τα κουκιά; Όπως και να 'χει, από μόνη της η λέξη "συμβιβασμός" δεν σε προδιαθέτει θετικά, για δυναμική διεκδίκηση αυτών που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση, προεκλογικά μιλώντας πάντα. Ωστόσο, όπως λέει κι ο σοφός ελληνικός λαός... κοντός ψαλμός αλληλούια, καθώς το διάστημα που ακολουθεί θα δείξει, ποιες από τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης θα παραμείνουν σταθερές και δεν θα ξεχειλώσουν και δεν θα τραβηχτούν προς τα πίσω...

-"Ενδυνάμωση" Βαρουφάκη με Ομάδα Διαπραγμάτευσης αντί για περιθωριοποίηση του

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε με δυναμισμό, αλλά γρήγορα μπήκε στο μάτι του Ντάισελμπλουμ και των λύκων του. Λογικό, αφού εξαρχής έλεγε "τρόικα τέλος". Στις 27 Απριλίου πολλοί έγραφαν πως οι θεσμοί έχουν ενοχληθεί από τη στάση του υπουργού Οικονομικών και πως θέλουν την καρατόμηση του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν απολύει, αλλά στηρίζει. Μέχρι τώρα δηλαδή. Ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε μπροστά και αντί να "αδειάσει" τον Γιάνη Βαρουφάκη, έμεινε πιστός στο επικοινωνιακό παιχνίδι δημιουργώντας την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, για την οποία έκανε λόγο και ο υπ.Οικ. ονοματίζοντας την ως "στήριγμα" και "πλαισίωση" του.
Η ομάδα λειτουργεί υπό την ευθύνη του Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο. Επιπλέον, για την καλύτερη υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά. Στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου. Τέλος την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group έχει αναλάβει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

-Ο Γιάνης με το ένα "ν"

O Γιάνης Βαρουφάκης μας έκανε να γράφουμε το "Γιάννης" με ένα "ν". Γιατί; Με δικά του λόγια:

"Είχα αισθητικό πρόβλημα με τα δύο 'ν', δεν μ’ άρεσαν από το Δημοτικό. Και κάποια στιγμή το έγραψα, το δοκίμασα να το γράψω με ένα 'ν' και είχα μια δασκάλα, τετάρτη δημοτικού, η οποία μου το έσβησε και μου έβγαλε δύο μονάδες, που τότε το να αφαιρέσεις δύο μονάδες στο Δημοτικό ήταν τεράστιο. Το 10 το έκανε 8. Το 8 τότε σήμαινε ότι είσαι στούρνος! Και θυμώνω και αρχίζω και το γράφω συνεχώς με ένα 'ν'. Και κάποια στιγμή, όταν ήμουν 13, σε ένα βιβλιοπωλείο έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο του Γιάνη Κορδάτου, ο οποίος το γράφει με ένα 'ν', και λέω 'να' το'. Τελείωσε, αυτό ήταν. Εξιλέωσις".

-"Κόκκινες γραμμές". Που ψιλογίνονται ροζ

Την Τετάρτη, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Νταβανέλος, δημοσίευσε άρθρο του στο rproject.gr, κάνοντας αναφορά σε συνεχείς υποχωρήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο όρος "κόκκινες γραμμές" δεν χρησιμοποιήθηκε βέβαια για πρώτη φορά από την Κουμουνδούρου, μιας και τον είχαμε ακούσει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν και από τον Φώτη Κουβέλη, όταν η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην τρικομματική. Για αυτές τις κόκκινες γραμμές είχε αποχωρήσει άλλωστε.


Οι "γραμμές" του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν όμως το μεγάλο προεκλογικό του όπλο και το διαπραγματευτικό όριο, για να πει τα "όχι" του στους Ευρωπαίους. Μένει να δούμε αν και για πόσο καιρό ακόμα αυτός ο όρος θα παραμείνει στην πολιτική ατζέντα και στην καθημερινή γλώσσα του Μαξίμου. Η Αριστερή Πλατφόρμα εμμένει σε αυτές, οι εταίροι τις ακούνε και γίνονται κόκκινοι, και εμείς παρακολουθούμε εναγωνίως τις εξελίξεις από Βρυξέλλες μεριά.

Και πλέον, το "κόκκινες γραμμές" μεταφράζεται ως "παραπέμπουμε στο μέλλον ό,τι δεν μπορούμε να λύσουμε τώρα".

**Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πολλοί το λένε "νέο Ζάππειο και ένα και δύο", αλλά καλό είναι να δούμε πρώτα τι θα μείνει από το πρόγραμμα, πριν προχωρήσουμε στην τελική αποδόμηση του.



news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου