Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει το… θεματάκι της με τις ανεξάρτητες αρχές και αυτό είναι γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί , ούτε είναι και
δυνατόν να αμφισβητηθεί. Άλλωστε, δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις καθώς οι συμπεριφορές είναι δημόσιες και επαναλαμβανόμενες. Επιπλέον, συγκροτούν ένα διακριτό πλαίσιο επιλογών για πρόσωπα και καταστάσεις που σηματοδοτούν και ρυθμίζουν πολιτικές. Από τα politics στα policies…
Προς το παρόν ένα μικρό κουίζ: Ποιος υπουργός – καθηγητής σε πανεπιστήμιο με έδρα την Θεσσαλονίκη- στις αρχές της διακυβέρνησης Τσίπρα απαίτησε να έχει λόγο για τη συγκρότηση μιας από τις ανεξάρτητες αρχές προωθώντας ως μέλη της πρόσωπα της επιλογής του – πρόσωπα που με τον ένα ή άλλο τρόπο «δούλευαν» στο γραφείο του. Τα πρόσωπα αυτά έγιναν μέλη της επιτροπής. Στη συνέχεια, ο υπουργός μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου μετακινήθηκε σε άλλο πόστο και πήρε μαζί του και κοντά του τα πρόσωπα της εμπιστοσύνης του που εξακολουθούν να είναι μέλη της επιτροπής.
Πού βρίσκεται όμως το «κακό»; Δεν μπορεί ένα υπουργός να έχει κοντά και πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του τα οποία να συμμετέχουν και ως μέλη διοικητικών συμβουλίων ανεξάρτητων αρχών; Η απάντηση είναι απλή: Όχι!!! Ο νόμος δεν το επιτρέπει – δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχει διπλοθεσία – και δουλειά στο γραφείο του υπουργού και μέλος Δ.Σ ανεξάρτητης αρχής.
Η λύση του κουίζ έχει ως εξής:
Στις 22 Απριλίου 2015 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών καθηγητής Δημήτρης Μάρδας υπογράφει απόφαση με την οποία διορίζει τον λογιστή – φοροτεχνικό Ευάγγελο Καραγρηγορίου σε θέση Ειδικού Συνεργάτη ( κατηγορίας Π.Ε με βαθμό Β΄ και Μ.Κ 3) στο Πολιτικό Γραφείο στο υπουργείο. Ο διορισμός του – σύμφωνα με την απόφαση έχει ισχύ από 9 Μαρτίου 2015.Στις 28 Μαϊου 2015 με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Καραγρηγορίου διορίζεται μέλος του Δ.Σ της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Ιδιο όνομα, ίδιο επίθετο, ίδιος αριθμός αστυνομικής ταυτότητας το μόνο που αλλάζει είναι η ιδιότητα – αντί για λογιστής – φοροτεχνικός αναφέρεται ως οικονομολόγος, κάτοχος μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη Ναυτιλία. Μικρό το κακό. Μπορεί και να πρόλαβε μέσα σε λίγους μήνες να πάρει και άλλο πτυχίο. Το πρόβλημα είναι άλλο: Το ισχύον νομικό καθεστώς της ΕΕΕΠ προβλέπει με σαφήνει ότι «κατά τα διάρκεια της θητείας των μελών της ΕΕΕΠ αναστέλλεται η άσκηση οποιουδήποτε δημόσιου λειτουργήματος καθώς και η κατ΄ επάγγελμα άσκηση καθηκόντων σε οποιαδήποτε θέση στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και σε νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στις 28 Αυγούστου 2015 – λόγω εκλογών- μαζί με τον κ. Μάρδα αποχωρεί και ο κ. Καραγρηγορίου. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο κ. Μάρδας αλλάζει πόστο και γίνεται υφυπουργός Εξωτερικών. Μια από τις πρώτες αποφάσεις του υπουργείου – με υπογραφή Νίκου Κοτζιά- είναι και ο διορισμός του κ. Καραγρηγορίου σε θέση μετακλητού υπαλλήλου, κατηγορίας Π.Ε με βαθμό Ε΄ και με εισαγωγικό Μ.Κ. Παρά το κώλυμμα του νόμου ο συνεργάτης του κ. Μάρδα παραμένει στην ΕΕΕΠ.
Και ας μην έφταναν όλα αυτά σε νέα απόφαση του κ. Κοτζιά (υπουργός Εξωτερικών) ο κ. Καραγρηγορίου από τις 26 Νοεμβρίου 2015 αναβαθμίζεται και γίνεται ειδικός σύμβουλος κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Β΄ και Μ.Κ 4ο στο Πολιτικό Γραφείο του υφυπουργού καθηγητή Μάρδα.
Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για ένα άλλο πρόσωπο μέλος και εκείνος της ΕΕΕΠ, τον Νικόλαο Στρατή. Αν και απόφοιτος Λυκείου καταλαμβάνει θέση μετακλητού διοικητικού υπαλλήλου (κατηγορίας ΔΕ με βαθμό ΣΤ΄) στο Πολιτικό Γραφείο του τότε υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη. Και ο κ. Στρατής διορίζεται και εκείνος μέλος της ΕΕΕΠ αλλά με την ιδιότητα του βιοτέχνη. Ο κ. Στρατής αποχωρεί μαζί με τον κ. Βαρουφάκη από το υπουργείο αλλά επανέρχεται με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παραμένει με τον υπηρεσιακό κ. Γιώργο Χουλιαράκη αλλά και με τον επανακάμψαντα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου κ. Τσακαλώτος. Εν ολίγοις, ακούνητος ο κ. Στρατής. Και στο υπουργείο παρά τις αλλαγές των υπουργών αλλά και στην ΕΕΕΠ.
newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου