ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Ξεριζώνουν τα δάση του πλανήτη για να φυτέψουν αβοκάντο -Η νέα τρέλα στη διατροφή



Η Liliana Carmona θυμάται με λύπη το δάσος της παιδικής της ηλικίας: σε αυτή τη γωνία του Μεξικού που ζει, ο «πυρετός του αβοκάντο» έχει κυριεύσει τους πάντες.

Τα δέντρα του δάσους έχουν αντικατασταθεί από δέντρα αβοκάντο ώστε να ανταποκριθούν σε μια διεθνή ζήτηση που αυξάνεται ιλιγγιωδώς κάθε μέρα.

Η Liliana Carmona, όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, είναι μητέρα 36 ετών και ζει κοντά στο Uruapan, το οποίο θεωρείται η πρωτεύουσα του αβοκάντο. Τα γύρω βουνά έχουν ξερριζωθεί και έχουν αντικατασταθεί από δέντρα αβοκάντο, με πολλά εκατομμύρια ρίζες, όσο πιάνει το μάτι.






Το ξερρίζωμα του δάσους προκάλεσε αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή αλλά αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι οι συνέπειες από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον.
Οταν κοιτάξει κανείς το δάσος της περιοχής αισθάνεται να ανατριχιάζει: 137 χιλιάδες στρέμματα έχουν φυτευτεί με αβοκάντο, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών. Τα μισά δέντρα έχουν φυτεθεί απευθείας μέσα στο δάσος, μετά από ημιπαράνομες πωλήσεις αγροτικών τεμαχίων.




Είναι τέτοια η παγκόσμια δίψα στην αγορά για αβοκάντο που ακόμη και γνωστοί έμποροι ναρκωτικών ήρθαν στην περιοχή για να καλλιεργήσουν. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, τα μέλη των καρτέλ είναι οι βασικοί καλλιεργητές αβοκάντο στην περιοχή.

Η καλλιέργεια αβοκάντο γνώρισε την πρώτη μεγάλη ανάπτυξη το 1970, αλλά το ξερρίζωμα δασών ξεκίνησε το 2000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, από το 2003 η ζήτηση για αβοκάντο αυξήθηκε στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Το πράσινο λαχανικό, «πράσινος χρυσός», όπως ονομάζεται, είναι γεμάτο βιταμίνες, πρωτείνες και άλλα χρήσιμα ιχνοστοιχεία. Στην αγορά πωλείται μεταξύ 1,8 και 2,6 δολάρια το κιλό και αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Το 2003 ο παγκόσμιος τζίρος του αβοκάντο ήταν 58 εκατομμύρια δολάρια και το 2015 έφτασε το 1,5 δις.


Ειδικά στην Ιαπωνία, όπου το αβοκάντο βασικό συστατικό για να φάει κανείς σούσι, οι εξαγωγές πέρασαν από τα 40 εκατομμύρια δολάρια στα 106 εκατομμύρια, το ίδιο διάστημα.
Στην πόλη Jujucato του Μεξικού αν καθίσεις στην κεντρική πλατεία βλέπεις δάση αβοκάντο όσο πιάνει το μάτι. Ο δάσκαλος Salvador Sales εξηγεί στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι τα τελευταία 15 χρόνια, οπότε ξεκίνησε η ξέφρενη καλλιέργεια, άρχισαν στην πόλη τα αναπνευστικά προβλήματα καθώς και προβλήματα πέψης στους μαθητές. «Νομίζουμε ότι οφείλεται στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν», δηλώνει, ενώ φοβάται ότι και τα νερά της περιοχής έχουν μολυνθεί.
Οι καλλιέργειες αβοκάντο απλώνονται σε όλες τις πλαγιές του βουνού και φθάνουν ως τα 2.600 μέτρα υψόμετρο. Ολοι οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με την καλλιέργεια αφού κάθε στρέμμα αβοκάντο αποφέρει 5.377 δολάρια το χρόνο.


«Υποπτευόμαστε ότι η μόλυνση έχει εξαπλωθεί στα ύδατα των ποταμών γιατί τα νερά κατεβαίνουν από τα βουνά όπου καλλιεργούνται αβοκάντο», δηλώνει ο δικηγόρος Alberto Gomez Tagle, ο οποίος έχει γράψει και βιβλίο για την μόλυνση από τα φυτοφάρμακα.
Ενα χωριό που βρίσκεται κοντά σε λίμνη του Μεξικού κάλεσε ερευνητές όταν οι κάτοικοι άρχισαν να υποφέρουν από νεφρικά προβλήματα και είχαν έντονες ενοχλήσεις στο συκώτι. Οι ντόπιοι μικροί καλλιεργητές αγωνίζονται για να μην αντικατασταθούν ολοκληρωτικά τα βουνά από καλλιέργειες αβοκάντο.

iefimerida.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου