Τι χρειαζόμαστε:
- 2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
- 1/2 κούπα σταφίδα μαύρη (κορινθιακή)
- 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη και λίγη για πασπάλισμα
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ ή 1/2 κ.γ. σόδα φαγητού
- 1/2 κ.γ. σκόνη κανέλας
- 1/2 κ.γ. σκόνη μοσχοκάρυδου
- 1/2 κ.γ. σκόνη τζίντζερ (ζιγγίβερι ή πιπερόριζα)
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 κούπα γάλα με 1,5% λιπαρά
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. σπορέλαιο (ή λιωμένο βούτυρο)
- 1 κ.σ. μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας (ή 1 βανίλια σε σκόνη)
Πώς το κάνουμε:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175˚C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι για muffins με 12 θήκες ή βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια ψησίματος.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, της σταφίδες κ.ο.κ.
- Σε μπολ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, το αυγό, το λάδι, το γάλα κ.ο.κ. και τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν. Τα προσθέτουμε στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες. Πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά.
- Τα αφήνουμε στις θήκες να κρυώσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε και τα σερβίρουμε. Τρώγονται σκέτα, αλλά γίνονται σχετικά άγλυκα και συνδυάζονται ιδανικά με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας, τυρί, μερέντα, μέλι ή ότι άλλο θέλουμε.
Κάντε τις δικές σας παραλλαγές αντικαθιστώντας τις σταφίδες με ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (βερίκοκα, σύκα, δαμάσκηνα κ.α.), ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κ.α.) ή/και συνδυασμούς αυτών.
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου