ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Οι περίφημοι Βασιλικοί κήποι της Βρετανίας κατέγραψαν σε ένα χρόνο 1.730 νέα είδη φυτών



Ο «χάρτης» των γνωστών φυτών της Γης εμπλουτίσθηκε με 1.730 νέα είδη που αναγνωρίσθηκαν το 2016, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση «Η κατάσταση των φυτών του κόσμου».

Την έκθεση δημοσιεύουν οι Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι Kew της Βρετανίας.

Αρκετά από τα νέα είδη φυτών έχουν και οικονομική αξία, καθώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως τροφές, φάρμακα ή ξυλεία.
Μερικά όμως από αυτά τα φυτά αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης, σύμφωνα με τους βοτανολόγους.



H καθηγήτρια Κάθι Γυίλις, επιστημονική διευθύντρια των Κήπων Kew, όπου διατηρούνται περίπου 10.000 είδη φυτών, τόνισε ότι δυστυχώς πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να μη συνειδητοποιούν πως «τα φυτά αποτελούν το πιο σημαντικό πράγμα, αποτελώντας το υπόβαθρο για όλες τις πλευρές της ζωής πάνω στη Γη και για την ανθρώπινη ευημερίας».

«Αν χάσουμε αυτές τις καλλιέργειες ή τα φυτά που παρέχουν το πραγματικά σημαντικό φυσικό κεφάλαιο για την ανθρώπινη ευημερία, για παράδειγμα τα φυτά που αφαιρούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, που διατηρούν και εμπλουτίζουν το χώμα, που παρέχουν φάρμακα και καύσιμα, αν τα χάσουμε όλα αυτά, τότε αυτό θα είναι το τέλος της ανθρωπότητας», προειδοποίησε, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist.



Η έκθεση, στην οποία συμμετείχαν 128 επιστήμονες από 12 χώρες, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι έχει πλέον ξεπεράσει τα 225 ο αριθμός των φυτών των οποίων έχει «διαβαστεί» το γονιδίωμά τους, καθώς επιταχύνεται συνεχώς ο ρυθμός αποκωδικοποίησης του DNA τους με τη βοήθεια νέων τεχνικών μεθόδων.


Σε 28.187 υπολογίζονται τα καταγεγραμμένα είδη φυτών του πλανήτη μας που έχουν ιατρική και φαρμακευτική αξία (από αυτά, τα 11.000 περίπου υπάρχουν στην Κίνα).
Όμως μόνο για το 16% αυτών των φυτών υπάρχουν ιατρικές μελέτες και προδιαγραφές, με συνέπεια για τα υπόλοιπα η αλόγιστη χρήση τους να ενέχει κινδύνους.

Επισημαίνεται επίσης ότι η συνεχής αύξηση της ζήτησής τους, τόσο από τις φαρμακοβιομηχανίες όσο και για τη δημιουργία φυτικών σκευασμάτων, αυξάνει τις πιέσεις πάνω στους άγριους πληθυσμούς αρκετών τέτοιων φυτών.

Εξάλλου, σε πάνω από 6.000 εκτιμώνται τα ξενικά είδη φυτών που εισδύουν επιθετικά σε άλλα οικοσυστήματα.
Η εισβολή, μεταξύ άλλων, διευκολύνεται από το ολοένα πιο παγκοσμιοποιημένο εμπόριο.



Για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, η έκθεση αναφέρει ότι θα υπάρξουν «νικητές και χαμένοι» και θεωρεί ότι καλύτερα θα τα καταφέρουν εκείνα τα φυτά που διαθέτουν πιο παχιά φύλλα, βαθύτερες ρίζες (για να βρίσκουν νερό) και υψηλότερη πυκνότητα ξύλου.

Ακόμη σύμφωνα με την έκθεση, κάθε χρόνο καίγεται από πυρκαγιές μια έκταση της Γης με φυτά γύρω στα 340 εκατομμύρια εκτάρια, δηλαδή όσο η Ινδία.




ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου