ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Πέντε λόγοι για να κάνεις Πάσχα στην Ύδρα



Γραφική και αρχοντική, σε
απόσταση αναπνοής από την Αθήνα (μιάμιση ώρα από τον Πειραιά), η Ύδρα συγκεντρώνει πολλούς «άσους» στο μανίκι της. Μέσα στα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρά της χωρούν η υπέροχη αρχιτεκτονική, η κοσμοπολίτικη αύρα και η ένδοξη ιστορία. Χωρίς το θόρυβο των αυτοκινήτων, τα οποία δεν έχουν θέση στο νησί, αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση, ρομαντικές βόλτες, ιστορικές περιηγήσεις και εξορμήσεις στη φύση. Και η άνοιξη της ταιριάζει πολύ. Πλημμυρισμένη από χρώματα κι αρώματα, αυτή την εποχή, μας υποδέχεται με άλλον αέρα. Τις ημέρες του Πάσχα σε τούτο το νησί αναβιώνουν έθιμα παλιά, δεμένα με τη θάλασσα. Αυτή την εποχή η Ύδρα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, καθώς πολλοί είναι πια οι θαυμαστές της που έρχονται εδώ για να ζήσουν ένα αλλιώτικο Πάσχα.

Ο θαλασσινός Επιτάφιος

epitafios
Από τα πιο όμορφα και τα πιο γραφικά έθιμα είναι η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα, που γίνεται με μεγάλη κατάνυξη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια. Το έθιμο πραγματοποιείται ώστε να ευλογηθούν τα νερά και να φέρουν τύχη στους ναυτικούς και τους σφουγγαράδες. Πλήθος κόσμου συρρέει κάθε χρόνο στην περιοχή για να ζήσει από κοντά αυτό το μοναδικό θέαμα.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, το λιμάνι της Ύδρας χρωματίζεται από τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, ενώ τα φωταγωγημένα αγκυροβολημένα πλοία ρίχνουν φωτοβολίδες και ανοίγουν τις σειρήνες τους. Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα στην προκυμαία του λιμανιού.

Νησί χωρίς αυτοκίνητο

xwris_autokinhto
Χωρίς δεύτερη σκέψη, τα γαϊδουράκια αποτελούν σήμα κατατεθέν για το αρχοντικό νησί της Ύδρας. Στον ανακηρυγμένο ως διατηρητέο οικισμό δεν επιτρέπεται η διέλευση τροχοφόρων, τόσο στο λιμάνι όσο και στα γραφικά σοκάκια του. Έτσι, τα συμπαθητικά τετράποδα αποτελούν το μοναδικό μέσο μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας στην πανέμορφη, αλλά και ανηφορική Χώρα.
Εκτός αυτού όμως, τα γαϊδουράκια αποτελούν και μία από τις must εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί. Όσο τουριστικό κι αν ακούγεται, η βόλτα σας με αυτά θα αφυπνίσει το ρομαντισμό και τη νοσταλγία σας. Η τιμή εξαρτάται από τη διάρκεια της διαδρομής και τον προορισμό. Η «πιάτσα» τους βρίσκεται στο λιμάνι.

Οι βόλτες στη γραφική Χώρα

xwra
Η πόλη της Ύδρας, μια από τις ομορφότερες που θα συναντήσετε και η μοναδική του συγκεκριμένου νησιού, έχει ανακηρυχτεί διατηρητέα. Εκτείνεται ανάμεσα σε δύο βραχώδεις λόφους, στους οποίους είναι διάσπαρτα παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, σκούρες μπλε πόρτες και παράθυρα.
Οι βόλτες σας εδώ γίνονται με τα πόδια ή με τα καθιερωμένα πλέον γαϊδουράκια. Θα συναντήσετε την παλιά πόλη ακολουθώντας το δρόμο που βρίσκεται δίπλα από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο σημείο αυτό δεσπόζει το αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη και ο ναός της Υπαπαντής. Άλλο ένα σημείο που αξίζει την προσοχή σας είναι το παλαιότερο φαρμακείο του νησιού (Φαρμακείο Ραφαλιά), που χρονολογείται στο 19ο αιώνα.
Ο κεντρικός δρόμος θα σας οδηγήσει στα Καλά Πηγάδια και τη νοσταλγική συνοικία Κιάφα. Η μυρωδιά του ξύλου από τα γειτονικά ξυλουργεία σας καλωσορίζει εδώ, ενώ οι όμορφες εικόνες από κουκλίστικα σπιτάκια και γραφικές εκκλησίες θα σας οδηγήσουν στο υψηλότερο σημείο της περιοχής, τον Άγιο Κωνσταντίνο. Σε περίπτωση που θέλετε να επισκεφτείτε την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία, πρέπει να ακολουθήσετε το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στο βουνό.

Πέρα από τα αξιοθέατα, αυτό που θα σας συναρπάσει είναι οι γραφικές, ποτισμένες με άρωμα λουλουδιών και εικόνες πέτρας, γωνιές που θα συναντήσετε παντού, οι φιλόξενες ταβέρνες και τα παραμυθένια μπαλκόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρίσκεστε σε ένα από τα πιο όμορφα και ρομαντικά μέρη της χώρας. Απολαύστε την!






loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου