Μια εντυπωσιακή ιδέα είχε
ένας επιχειρηματίας στην ανατολική επαρχία της Κίνας, Σαντόνγκ. Μετέτρεψε την κατσαρίδα, που όλος σχεδόν ο κόσμος θεωρεί βρώμικη και παράσιτο, σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον πλάσμα για την αντιμετώπιση των αποβλήτων της κουζίνας.
Στο αγρόκτημα του Λι, έκτασης 6.300 τ.μ., έξω από την πόλη Τσινάν, ένα δισ. κατσαρίδες καταναλώνουν καθημερινά 50 τόνους απορριμμάτων κουζίνας, δηλαδή περίπου το ένα δωδέκατο της συνολικής ημερήσιας ποσότητας απορριμμάτων, σε μία πόλη με πληθυσμό 7 εκατομμυρίων. Ορισμένοι κάτοικοι εκτρέφουν κατσαρίδες για να προμηθεύονται φαρμακευτικά φυτά που τα χρησιμοποιούν στη συνέχεια, για την παρασκευή φαρμάκων. Ωστόσο, ο Λι θέλει να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες του εντόμου για την προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως λέει στο κινεζικό πρακτορείο, τα περισσότερα απορρίμματα κουζίνας στην πόλη θάβονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την λαιμαργία των κατσαρίδων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αποβλήτων. Πραγματοποίησε το πρώτο του πείραμα σε ένα ενυδρείο στο καθιστικό του σπιτιού του. Διαπίστωσε ότι οι κατσαρίδες δεν είναι επιλεκτικές στο φαγητό και προτιμούν έτοιμες τροφές όλων των γεύσεων.
Ο Λι υποστηρίζει ότι οι κατσαρίδες είναι πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου σχεδιάζει να προσθέσει εγκαταστάσεις για να αποξηραίνει και να αλέθει τις νεκρές κατσαρίδες, προκειμένου να χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Ελέγχου Ποιότητας Τροφίμων του Τσινάν που επιτηρείται από το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων, τα κοτόπουλα που τρέφονται με σκόνη κατσαρίδας μπορούν να επιβιώσουν χωρίς αντιβιοτικά, τα λιπαρά που περιέχει το κρέας τους είναι χαμηλότερα από εκείνα του κουνελιού και η περιεκτικότητά τους σε σελήνιο είναι 1,8 φορές υψηλότερη από εκείνο των συνηθισμένων κοτόπουλων.
Οι κατσαρίδες αποτελούσαν συστατικό της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για χιλιάδες χρόνια και οι φαρμακευτικές της ιδιότητες αξιοποιούνται συνεχώς με νέες επιχειρήσεις που αναδύονται στην Κίνα.
Στα άμεσα σχέδια του Λι είναι να δημιουργήσει άλλα τρία αγροκτήματα και ήδη διερευνά τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τις κατσαρίδες για την παρασκευή χαπιών διατροφής και καλλυντικών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
newsbeast.gr
loading...
Ούι!
ΑπάντησηΔιαγραφή