Οι γονείς που βάζουν για ύπνο τα παιδάκια άνω των
δύο ετών το μεσημέρι, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτούν αφού σύμφωνα με έρευνα τα παιδιά που συνηθίζουν να
κοιμούνται το μεσημέρι δεν έχουν τόσο καλή ποιότητα του ύπνου.
Οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν τις επιπτώσεις που έχει ο μεσημεριανός ύπνος στην ποιότητα του βραδινού ύπνου, αλλά και στη συμπεριφορά, τη γνωστική και τη σωματική υγεία των παιδιών, επανεξετάζοντας τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία για τις συνήθειες ύπνου σε παιδιά ηλικίας μέχρι 5 ετών. Αφού συγκέντρωσαν στοιχεία από 26 μελέτες, ανέλυσαν τα ευρήματα και τα δημοσίευσαν στο διαδικτυακό περιοδικό Archives of Disease in Childhood.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο μεσημεριανός ύπνος σας παιδιά άνω των δύο ετών μπορεί τελικά να μειώσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου στη μετέπειτα ζωή τους. Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 2 ετών χρειάζονται περίπου 11 - 14 ώρες ύπνου σε ένα 24ωρό, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου ενώ μέχρι τους 18 μήνες, συνιστάται ένα παιδί να παίρνει ένα υπνάκο μιας ώρας μόνο μια φορά την ημέρα.
Ωστόσο αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές που εργάστηκαν για την μελέτη είναι ότι ο μεσημεριανός ύπνος πέρα από την ηλικία των δύο ετών αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται ένα παιδί για να κοιμηθεί και μειώνει τη συνολική διάρκεια του ύπνου τη νύχτα. Αλλά οι γονείς φαίνεται ότι το ενθαρρύνουν αντί να το αποθαρρύνουν, καταλήγουν!
Ο Αντριου Εϊντσμαν, επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης και Συμπεριφοράς στο Παιδικό Ιατρικό Κέντρο Cohen της Νέας Υόρκης, εκτιμά με τη σειρά του πως: «Μετά από μία εξαντλητική ανάλυση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, είναι πια φανερό ότι ο μεσημεριανός ύπνος σε παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι και τόσο σημαντικός όσο πιστεύαμε και επίσης μπορεί να προκαλέσει και ορισμένες αρνητικές συνέπειες». Ποιες είναι αυτές; Προβλήματα συμπεριφοράς και δυσκολία συγκέντρωσης, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Τέλος καταλήγουν οι ειδικοί ότι η ποιότητα των μέχρι τώρα ερευνών υποδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη συζήτηση, αφού δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να αναδεικνύουν την αξία της παράτασης του μεσημεριανού ύπνου από την ηλικία των 2 ετών κι έπειτα, ενώ αναφέρουν ότι για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με προβλήματα ύπνου ίσως αξίζει να εξετάσουμε πόσες ώρες κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
baby.gr, ksl.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου