Οι Γιαπωνέζοι έχουν τον υψηλότερο μέσο όρο ζωής και αυτό το προβάδισμα οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις συνήθειες διατροφής τους,
που τους καθιστούν επίσης το πιο αδύνατο (σε κιλά) έθνος.
Γλιτώνοντας από την υπερκατανάλωση και τη λαιμαργία που ωθούν οι δυτικού τύπου διατροφικές συνήθειες, η γιαπωνέζικη κουζίνα προστατεύει την υγεία της καρδιάς τους και του συνόλου του οργανισμού, χωρίς ωστόσο να τους στερεί τις μικρές χαρές της ζωής. Το μυστικό είναι ότι αυτές τις χαρές, όπως είναι η σοκολάτα, τις διατηρούν σε μικρές και μετριασμένες ποσότητες χωρίς υπερβολές και ακρότητες.
Τι κάνουν λοιπόν οι Γιαπωνέζοι και τι θα ήταν καλό εμείς να μιμηθούμε;
Τρώτε με τα μάτια σας
Οι γιαπωνέζοι συνηθίζουν να λένε πως «ένα γεύμα χωρίς χρώμα, είναι ένας γυμνός άνθρωπος», γι’ αυτό και η παραδοσιακή διατροφή των Ιαπώνων περιλαμβάνει χρώμα στο πιάτο για να δώσει αισθητική στην εικόνα αλλά και να αντικατοπτρίσει όλες τις εποχές του χρόνου σε αυτό. Απολαμβάνουν λοιπόν, το φαγητό τους, πρώτα με τα μάτια τους καθώς είναι γεμάτο με κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και μαύρο και στη συνέχεια με το στόμα τους.
Μικρές μερίδες
Για να απολαμβάνετε μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών και γεύσεων επιμερίστε τα γεύματά σας σε πολλές και μικρές μερίδες. Ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου του Illinois κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μερίδα τόσο περισσότερο καταναλώνουμε και όσο μεγαλύτερο το πιάτο, τόσο μεγαλύτερη η μερίδα. Δοκιμάστε λοιπόν να μικρύνετε αρχικά τα πιάτα και θα μετά από λίγο θα σας γίνουν συνήθεια και οι μικρότερες μερίδες.
Γεμίστε το στομάχι σας μέχρι το 80%
Για να συνηθίσετε στις μικρές μερίδες, εκπαιδεύστε το σώμα σας ότι χρειάζεται λιγότερη τροφή τρώγοντας μέχρι το σημείο που νιώθετε ικανοποιημένοι και όχι «σκασμένοι» από το φαγητό, όπως έχουμε συνηθίσει να τρώμε. Ακόμα και η ποσότητα του φαγητού είναι συνήθεια και σιγά σιγά θα διαπιστώσετε αλλαγή στην ποσότητα που έχετε τελικά ανάγκη για να χορτάσετε.
Ελαφρύ δείπνο... Η συνέχεια ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου