''Ασπίδα'' προστασίας για την καλή λειτουργία της καρδιάς αποτελεί η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής.
Μάθετε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες τροφές και σε τι ποσότητες πρέπει να τρώτε για να έχετε γερή καρδιά ως τα βαθιά γεράματα.
Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό περιστατικών και μία ζοφερή πρόγνωση. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της πορείας της νόσου σε συνδυασμό πάντα με τη φαρμακευτική αγωγή.
Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό περιστατικών και μία ζοφερή πρόγνωση. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της πορείας της νόσου σε συνδυασμό πάντα με τη φαρμακευτική αγωγή.
Παρακάτω είναι μερικές βασικές οδηγίες και διατροφικές αλλαγές που πρέπει να τηρηθούν για τη διαχείριση της νόσου.
Καρδιακή ανεπάρκεια είναι η κατάσταση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να επιτελέσει το φυσιολογικό της ρόλο, δηλαδή να αντλεί την ποσότητα του αίματος που χρειάζεται το σώμα.
Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν εύκολη κόπωση, αδυναμία, ταχυκαρδία, δύσπνοια κατά την άσκηση και στη συνέχεια, καθώς η νόσος επιδεινώνεται, αρχίζει να συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες και σε άλλα μέρη του σώματος.
Τότε παρατηρείται δύσπνοια στην ηρεμία, βήχας, ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρήξιμο των ποδιών και αύξηση του σωματικού βάρους.
Πολλές ασθένειες οδηγούν σε καρδιακή ανεπάρκεια, όπως υπέρταση και παθήσεις της καρδιάς και των νεφρών. Η θεραπεία στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη των επιπλοκών.
Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχετε την ποσότητα νερού και αλατιού;
Η κατακράτηση ύδατος και αλατιού οδηγεί σε αύξηση της ποσότητας των κυκλοφορούντων υγρών. Έτσι η καρδιά πρέπει να εργάζεται πιο σκληρά για να αντλήσει την αυξημένη ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα, γεγονός που δρα αρνητικά στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της.
Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που ονομάζονται διουρητικά για να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα επιπλέον υγρά. Θα πρέπει όμως να προσέξετε να μην αντικαταστήσετε την ποσότητα αυτή μέσω των υγρών που πίνετε καθημερινά.
Ο καρδιολόγος θα σας πει πόσα υγρά θα πρέπει να λαμβάνετε ημερησίως και συνήθως αυτό κυμαίνεται από 1 έως 2 λίτρα. Προσοχή όμως γιατί η ποσότητα αυτή περιλαμβάνει εκτός του νερού και οτιδήποτε άλλο σε υγρή μορφή, όπως σούπες, χυμοί, τσάι, καφές κτλ.
Το νάτριο δρα σαν σφουγγάρι και κάνει κατακράτηση επιπλέον νερού στο σώμα. Ο περιορισμός του νατρίου είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας.
Το νάτριο δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5 γραμμάριο ημερησίως και να θυμάστε ότι βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο αλάτι και στα έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Αξίζει να σημειωθεί πως 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι περιέχει περίπου 2,5 γραμμάρια νατρίου.
Καταρχήν μην προσθέτετε αλάτι κατά το μαγείρεμα και απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι, ώστε να μην μπαίνετε σε πειρασμό να προσθέσετε.
Μπορείτε να τρώτε άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν μικρές ποσότητες νατρίου.
Επιλέξτε τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως φρέσκα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, ξηρά και φρέσκα όσπρια, αυγά, γάλα, γιαούρτι, ρύζι και ζυμαρικά.
Χρησιμοποιήστε αρκετό λεμόνι, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά προκειμένου να γίνει πιο εύγευστο το φαγητό.
Διαβάστε τις ετικέτες πριν αγοράσετε συσκευασμένα τρόφιμα για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε νάτριο.
Γιατί πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ;
Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να επηρεάσει το ρυθμό της καρδιάς και να συμβάλλει στην εμφάνιση αρρυθμιών και να επιδεινώσει την καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα που παίρνετε και να εμφανιστούν παρενέργειες.
Περιορίστε την ποσότητα σε 10 - 20 γραμ. που ισοδυναμεί με 1-2 ποτήρια κρασί την ημέρα. Εάν η καρδιακή ανεπάρκεια έχει προκληθεί από το αλκοόλ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία της νόσου να σταματήσετε την κατανάλωσή του.
Ρωτήστε το γιατρό σας για συγκεκριμένες οδηγίες, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει για την αποφυγή ή τον περιορισμό των αλκοολούχων ποτών.
Γιατί πρέπει να προσέχετε την χοληστερίνη;
Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην καρδιά, όπως βουλωμένες αρτηρίες. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να ρυθμίσετε τη χοληστερίνη σας.
Αντί για βούτυρο επιλέξτε μικρές ποσότητες ελαιόλαδου.
Αφαιρέστε το λίπος από το κρέας και την πέτσα από τα πουλερικά πριν από το μαγείρεμα.
Τρώτε περισσότερο ψάρι από κόκκινο κρέας.
Αποφύγετε το τηγάνισμα και επιλέξτε να τρώτε τα φαγητά ψητά, βραστά ή στον ατμό.
Φροντίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και επιπλέον για τα τυριά με μικρή ποσότητα νατρίου.
Τρώτε δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως και θυμηθείτε να ελέγχετε στην ετικέτα το περιεχόμενο νάτριο.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
email: cbountouri@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου