Επηρεάζει η ημερομηνία γέννησης την…καριέρα; Αν έχετε γεννηθεί Ιανουάριο
έχετε αυξημένες πιθανότητες να γίνετε γιατρός, αλλά αν έχετε γεννηθεί Δεκέμβριο, μάλλον προς Οδοντιατρική κατευθύνεστε. Εκτός πια κι αν έχετε καλλιτεχνικές τάσεις, οπότε η περίπτωσή σας «μυρίζει» Φεβρουάριο…
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών (ONS) της Βρετανίας, που αντιστοίχισε τους μήνες γεννήσεως χιλιάδων πολιτών με 19 διαφορετικά επαγγέλματα.
Αποτέλεσμα: ο μήνας γεννήσεως μπορεί να σημαίνει αυξημένες στατιστικές πιθανότητες να διαλέξει κανείς συγκεκριμένα επαγγέλματα – από ποδοσφαιριστής έως οικοδόμος.
Κάθε μήνας και το επάγγελμά του…
Αναλυτικότερα, η ανάλυση έδειξε πως:
– Τον Ιανουάριο γεννιούνται αναλογικά περισσότεροι γιατροί και εισπράκτορες, αλλά λιγότεροι μεσίτες.
– Τον Φεβρουάριο γεννιούνται πολλοί καλλιτέχνες και τροχονόμοι, αλλά λιγοστοί φυσικοί.
– Τον Μάρτιο καταγράφονται περισσότερες γεννήσεις πιλότων και μουσικών.
– Τον Απρίλιο και τον Μάιο τα επαγγέλματα είναι εν πολλοίς μοιρασμένα, με μια προτίμηση τον Μάιο στην γέννηση πολιτικών.
– Τον Ιούνιο γεννιούνται πολλά στελέχη επιχειρήσεων – και επίσης έχουν γεννηθεί πέντε από τους 22 νομπελίστες Ειρήνης…
– Τον Ιούλιο γεννιούνται πολλοί οικοδόμοι, οδηγοί τραίνων αλλά και αρκετοί συγγραφείς και καλλιτέχνες.
– Τον Αύγουστο επίσης καταγράφονται περισσότερες γεννήσεις οικοδόμων.
– Τον Σεπτέμβριο τα δύο επαγγέλματα με τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων είναι αυτά των φυσικών και των αθλητών. Λιγότερο πιθανό, εξάλλου, είναι να γίνει κανείς οικοδόμος και κομμωτής.
– Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα επαγγέλματα επίσης είναι μοιρασμένα. Ωστόσο, όσοι γεννιούνται αυτούς τους δύο μήνες φαίνεται πως έχουν πλεονέκτημα στην επιβίωση.
– Τον Δεκέμβριο, τέλος, οι οδοντίατροι είναι το επάγγελμα που εμφανίζεται συχνότερα από τον μέσο όρο.
…και η υγεία
Αν και οι τάσεις αυτές δύσκολα ερμηνεύονται, είναι πιο εύκολο να ερμηνευτούν ανάλογες συσχετίσεις που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ μήνα γεννήσεως και υγείας. Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως ο μήνας γεννήσεως επηρεάζει τα πάντα – από την ευφυΐα έως το προσδόκιμο επιβίωσης.
Προγενέστερες μελέτες, λ.χ., έχουν συσχετίσει τη γέννηση κατά τους ανοιξιάτικους μήνες με πιο ευπαθή υγεία – με νοσήματα όπως το άσθμα, ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και το Άλτσχαϊμερ να συσχετίζονται με αυτούς. Επιπλέον, τα «παιδιά της άνοιξης» ενδέχεται να έχουν και χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης απ’ ό,τι συνομήλικοί τους που έχουν γεννηθεί άλλες εποχές.
Οι έως τώρα μελέτες υποδηλώνουν πως οι παρατηρούμενες διαφορές σχετίζονται με την έκθεση της μητέρας στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο ήλιος διεγείρει την παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό της μητέρας – και η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να έχει μόνιμες συνέπειες για το αγέννητο παιδί της.
Νωρίτερα εφέτος, ο δρ Ράσελ Φόστερ, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε δηλώσει: «Οι διαφορές που βλέπουμε είναι μικρές, αλλά πολύ, πολύ ξεκάθαρες. Τα ευρήματά μας δεν δίνουν βάση στην αστρολογία – αυτά είναι ανοησίες – αλλά επιβεβαιώνουν πως δεν έχουν ανοσία στις επιρροές των εποχών».
Και συνέχισε: «Μοιάζει παράλογο να επηρεάζει ο μήνας της γέννησης όλη σου τη ζωή, αλλά η αλήθεια είναι πως σε κάποιο βαθμό συσχετίζονται με αυτόν το προσδόκιμο επιβίωσης, το ύψος, οι ακαδημαϊκές επιδόσεις, ο δείκτης μάζας σώματος στην ενήλικη ζωή και οι πιθανότητες εκδηλώσεως διαφόρων νοσημάτων».
pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου