Τα Πασχαλιάτικα τραγούδια αυτής της συλλογής καταγράφηκαν επί τόπου
με χορωδίες γυναικών, που προσφέρθηκαν αυθόρμητα, ειλικρινά και ανεπιτήδευτα να τραγουδήσουν, όπως θα τραγουδούσαν μια οποιαδήποτε Πασχαλιά της παλιάς εποχής.
Κάθε περιοχή έχει τα δικά της τραγούδια, τις δικές της ιδιαιτερότητες στο στίχο, στο ρυθμό, στη μουσική. Με τον τρόπο αυτόν δίνεται η δυνατότητα στον κάθε Γρεβενιώτη να έχει το σύνολο των τραγουδιών του νομού, αλλά και της περιοχής του.
Έτσι, διαβάζοντας ο καθένας τα τραγούδια που τον συγκινούν περισσότερο, αναπολεί νοσταλγικά τα παιδικά του χρόνια, τα δικά του Πασχαλόγιορτα, τα νιάτα του, την παλιά εποχή, το χωριό, τους δικούς του ανθρώπους, τους προγόνους του, τις ρίζες του, την καταγωγή του. Αλλά και η νεολαία μας χρειάζεται αυτά τα τραγούδια για ευαισθητοποίηση και πολιτιστική εγρήγορση.
Πέρα, όμως, από τη συναισθηματική διάσταση που έχουν για τον καθένα μας τα τραγούδια αυτά, έχουν και έναν άλλο πολύ πιο σημαντικό στόχο, τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της εθνικής μας ταυτότητας, γιατί είναι τραγούδια που έρχονται από πολύ μακριά, από τα βάθη των αιώνων και της ιστορίας μας. Αυτά τα τραγούδια είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη της συνέχειάς μας ως έθνους, ως λαού ενιαίου, από την αρχαιότητα ως σήμερα. Μερικά απ' αυτά, όντας τραγούδια του ακριτικού κύκλου, αριθμούν ζωή χιλίων και πλέον ετών (850 – 1200 μ.Χ.). Αρκετά είναι τραγούδια της περιόδου της Άλωσης της Πόλης και άλλα της Τουρκοκρατίας. Όλα είναι χορευτικά με βήματα απλά και αραιά. Χαρακτηρίζονται από μια λιτότητα και αυστηρότητα έντονα δωρική.
Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς να μη ριγά από εθνική περηφάνια και συγκίνηση, όταν αναλογίζεται ότι τα πασχαλιάτικα τραγούδια έφτασαν ως τις μέρες μας ανόθευτα, ανέγγιχτα, άφθαρτα με την προφορική μας παράδοση, χωρίς τη μεσολάβηση της γραφής, χωρίς να τα διδάξει κάποιος δάσκαλος, καθηγητής ή σοφός, παρά μόνο ο αγράμματος πρόγονος με την ψυχή γεμάτη Ελλάδα, εθνική συνείδηση και περηφάνια για ό,τι ελληνικό, για ό,τι κληρονόμησε πάππου προς πάππου, πιστός στην παράδοση και στις αξίες του έθνους, θεματοφύλακας της εθνικής παρακαταθήκης και κληρονομιάς.
H συλλογή περιλαμβάνει 4 ενότητες:
- Ορεινός όγκος (Σιταράς, Σπήλιο, Μοναχίτι, Κοσμάτι)
- Χάσια (Δεσκάτη, Δήμητρα, Κατάκαλη, Τρικοκκιά, Τριφύλι)
- Μαστοροχώρια (Άγιος Γεώργιος, Ταξιάρχης, Ροδιά)
- Βέντζια (Σαρακήνα, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι)
Δείτε τον κατάλογο των τραγουδιών, διαβάστε τους στίχους και ακούστε τα τραγούδια.
Δείτε τον κατάλογο των τραγουδιών, διαβάστε τους στίχους και ακούστε τα τραγούδια.
Δείτε τον κατάλογο των τραγουδιών, διαβάστε τους στίχους και ακούστε τα τραγούδια.
Δείτε τον κατάλογο των τραγουδιών, διαβάστε τους στίχους και ακούστε τα τραγούδια.
Τα τραγούδια της συλλογής προέρχονται από το αρχείο του Δημήτρη Ρίγγου, από τις καταγραφές του επί τριακονταπενταετίας, από το 1970 έως το 2005.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου