ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

National Geographic: Τι τρώνε στην Ικαρία και ζουν τόσο πολύ (Φωτογραφίες)


Θέλετε να φτάσετε και να ξεπεράσετε τα 100 χρόνια;
Να ζείτε και να τρώτε ό,τι και οι κάτοικοι στις «γαλάζιες ζώνες», σε πέντε περιοχές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.



Αυτό υποστηρίζει με πάθος ο  Dan Buettner, εξερευνητής στο  National Geographic, ο οποίος έκανε εκατοντάδες ταξίδια και συναντησεις στον κόσμο.

Ο δημοσιογράφος με το βιβλίο,  The Blue Zones Solution, αφιερώνεται αποκλειστικά στη διατροφή. Πιστεύει ότι οι αμερικανοί θα έπρεπε να πάρουν παράδειγμα από τους κατοίκους αυτών των περιοχών όπου ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις είναι εξαιρετικά δυσεύρετα.


Οι συμβουλές που δίνει αφορούν τον τρόπο ζωής γενικότερα. Οι κάτοικοι στις «γαλάζιες ζώνες» κινούν το σώμα τους, έχουν κοινωνικό κύκλο που ενισχύει την υγιή συμπεριφορά, παίρνουν χρόνο για ξεκούραση και έχουν στενούς οικογενειακούς δεσμούς. Αλλά το σημαντικό είναι η διατροφή τους.
«Τρώνε λίγο κάθε φορά, τρώνε πολλά λαχανικά και όσπρια. Ελάχιστο κρέας, ως 110 γραμμάρια, μόνο πέντε φορές το μήνα» γράφει.


Για την Ικαρία, ο δημοσιογράφος του National Geographic, δεν βρίσκει λόγια να εκφράσει τον θαυμασμό του:
«Αυτό που ξεχωρίζει το νησί Ικαρία από όλες τις άλλες γαλάζιες ζώνες είναι ότι τρέφονται με ειδικά πράγματα: πατάτες, γάλα κατσίκας, ρεβύθια, φακές, άγρια χόρτα, φρούτα και λίγο ψάρι», γράφει. Κάνει ειδική αναφορά στη φέτα, τα λεμόνια και τα αρωματικά χόρτα, όπως η σόγια και το χαμομήλι που μπαίνουν καθημερινά στο τσάι.


Η Σαρδηνία είναι κι αυτή μια γαλάζια ζώνη. Οι κάτοικοι τρώνε πολύ γάλα κατσίκας και τυρί πεκορίνο. «Μια δίαιτα χωρίς πολλά γλυκαιμικά, λίγο μαύρο ψωμί», ενώ σημειώνει ότι τρώνε πολύ φινόκιο, κουκιά, ρεβύθια, ντομάτες, αμύγδαλα, τσάι και ένα ως δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα.

Το πιο διάσημο νησί στον κόσμο με υπερήλικες είναι η  Okinawa της Ιαπωνίας. Εκεί οι κάτοικοι τρώνε ένα τρόφιμο από τη θάλασσα και ένα τρόφιμο από τη γη, καθημερινά. Τρώνε μια τοπική κολοκύθα, τόφου, σκόρδο, πλήρες ρύζι, πράσινο τσάι και μανιτάρια shiitake.


Υπάρχουν αιωνόβιοι και στην Καλιφόρνια! 
Στην Loma Linda, μια κοινότητα ζει πολύ επειδή δεν πίνει, δεν καπνίζει και δεν χορεύει. Ακολουθεί τη λεγόμενη «βιβλική» δίαιτα στη βάση των σιτηρών, φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών. Πίνουν μόνο νερό, ποτέ ένα γραμμάριο ζάχαρης ή αναψυκτικού. Τι αγαπούν ιδιαίτερα; Τα αβοκάντο, τον σολωμό, τα καρύδια, τα φασόλια, το μαύρο ψωμί και το γάλα σόγιας.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου