ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Κεράσια: Επτά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας


Η κερασιά έχει πολλές ποικιλίες, οι πιο γνωστές από τις οποίες είναι η κερασιά βοδενών, η πετροκερασιά, η Ναπολέων και η κερασιά Ρουπκόβου.
Τα βρίσκουµε στην αγορά από αρχές Μαΐου ως και αρχές Αυγούστου και πιθανός τόπος καταγωγής των κερασιών θεωρείται από τους αρχαίους Ελληνες η Κερασούντα της Μικράς Ασίας. Το χρώµα των κερασιών µπορεί να ποικίλει από κίτρινο έως βαθύ κόκκινο. Ολες οι ποικιλίες κερασιών έχουν πολύτιµα θρεπτικά συστατικά.

Τι περιέχουν
Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία, με τα γλυκά κεράσια να παρέχουν περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα ξινά. Το κόκκινο χρώμα του κερασιού οφείλεται στις χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες, που είναι γνωστές ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο.

Τα φλαβονοειδή, τα οποία κατά κύριο λόγο συγκεντρώνονται στη φλούδα, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες. Αλλες φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν είναι οι φυτοστερόλες, ουσίες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, στην οποία οφείλεται και η παρουσία του β-καροτένιου. Τα κεράσια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3), φυλλικό οξύ και βιταμίνη C και σε μικρότερες ποσότητες υπάρχουν ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και ο χαλκός.
Στον παρακάτω πίνακα καταγράφονται ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα 100 γρ. κεράσια:

Θρεπτικά Συστατικά






  • Ενέργεια 63 kcal
  • Υδατάνθρακες 16 g
  • Πρωτεΐνες 1 g
  • Ολικά λιπαρά 0,2 g
  • Φυτικές ίνες 2,1 g
  • Φυλλικό οξύ 4 g
  • Βιταμίνη Α 640 IU
  • Β-καροτένιο 38 μg
  • Λουτεΐνη-Ζεαξανθίνη 85 μg

Η θεραπευτική τους αξία


Εκτός από νόστιμα και δροσιστικά, τα κεράσια έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία μας.
-Πολεμούν τις φλεγμονές
Οι ανθοκυανίνες τους έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν ευεργετικά σε ασθένειες όπως η ουρική αρθρίτιδα και η ινομυαλγία. Επίσης έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος. Επομένως, η κατανάλωση κερασιών πιθανόν να βοηθά στην πρόληψη του αυξημένου σακχάρου αίματος. Ακόμη σε μελέτη παρατηρήθηκε μείωση στη συγκέντρωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (που είναι παράγοντας φλεγμονής) στο αίμα των εθελοντών μετά την κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας κερασιών.
-Μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες
Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών δρουν προστατευτικά έναντι των βλαβερών ελευθέρων ριζών, που παίζουν αρνητικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης καθώς και στη διαδικασία ανάπτυξης διαφόρων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.
-Ενισχύουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα κεράσια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, των βλαβών και των φλεγμονών που προκαλούνται μετά την άσκηση. Ο χυμός κερασιού έχει βρεθεί ότι επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών, μειώνει τον μυϊκό πόνο που προκαλείται από την άσκηση και εμποδίζει την απώλεια δύναμης σε αθλητές, όπως ποδηλάτες και δρομείς Μαραθωνίου. Αν και οι περισσότερες μελέτες που διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ των κερασιών και της άσκησης περιλαμβάνουν επαγγελματίες αθλητές, ο χυμός κερασιού μπορεί να ωφελήσει και τους μη επαγγελματίες αθλητές.
-Μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, συστατικά που σε επαρκείς ποσότητες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.
-Ανακουφίζουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας
Λόγω των μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένα είδος αρθρίτιδας που προκαλείται από τη συσσώρευση του ουρικού οξέος και μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις. Ετσι λοιπόν, όταν τα κεράσια καταναλώνονται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες, είναι δυνατόν να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπερβολικής παραγωγής ουρικού οξέος στο αίμα.
-Βελτιώνουν την ποιότητα ύπνου
Η κατανάλωση κερασιών ή χυμού από κεράσια μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, λόγω της μελατονίνης που περιέχουν. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στο σώμα ή και μέσω κάποιων τροφών (ανανάς, μπανάνες, πορτοκάλια) και βοηθά στον έλεγχο του κύκλου του ύπνου.
-Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της τερηδόνας
Ο χυμός των κερασιών αποτελεί έναν ισχυρό αντιβακτηριακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών, καθώς καταστέλλει τη δραστηριότητα των ενζύμων εκείνων που οδηγούν στον σχηματισμό πλάκας, δηλαδή το αρχικό σύμπτωμα της τερηδόνας.

Συμβουλές για την επιλογή και τον τρόπο κατανάλωσης


Θα πρέπει να επιλέγουμε κεράσια τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα ή μουχλιασμένα. Δεν θα πρέπει να τα αποθηκεύουμε για μεγάλο διάστημα στο ψυγείο, αλλά να τα αγοράζουμε μόνο αν θέλουμε να τα καταναλώσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες.
Στο ψυγείο θα πρέπει να τοποθετούνται στη συντήρηση του ψυγείου για να διατηρηθούν φρέσκα. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Προτού τα καταναλώσουμε θα πρέπει να τα πλένουμε με άφθονο νερό. Τα κεράσια τρώγονται κυρίως ως φρέσκα φρούτα. Υπάρχουν βέβαια και κονσερβοποιημένα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε σπιτική μαρμελάδα. Συνδυάζονται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας. Μπορούν να καταναλωθούν και ως γλυκά του κουταλιού ή ως γέμιση σε κάποιο κέικ ή γλυκό.


imommy.gr
Ευχαριστούµε για τη συνεργασία την κυρία Βίκυ Τζελέφα, διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου