Από την αρχαιότητα η διατροφή των Ελλήνων βασιζόταν στα αλεσμένα
δημητριακά ως μια βασική, γρήγορη και γευστική επιλογή.
Σήμερα, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής έκαναν τον άνθρωπο να αναζητήσει κάτι υγιεινό και εύκολο στο πιάτο του βγάζοντας στην επιφάνεια ξανά τον τραχανά, το πλιγούρι και το κους – κους.
Ας τα γνωρισούμε λοιπόν:
Τραχανάς, ξινός ή γλυκός ή σταρένιος. Ξινός είναι όταν ζυμώνεται με σιμιγδάλι ξινόγαλο ή γιαούρτι, γλυκός όταν ζυμώνεται με σιμιγδάλι και γάλα, ενώ σταρένιος όταν ζυμώνεται με αποφλοιωμένο σκληρό σιτάρι και γάλα. Μπορεί να καταναλωθεί σαν σούπα, να μαγειρευτεί μαζί με όσπρια ή λαχανικά, να γίνει πίτα και συνοδεύσει κάποιο κρεατικό. Έχει χαμηλές θερμίδες και λιπαρά, τα 100γρ. τραχανά είναι 108γρ θερμίδες, 2.4γρ πρωτείνη, 9.3γρ υδατάνθρακα και 7.1γρ λίπος.
Κους -κους. Παρασκευάζεται με σιμιγδάλι, αλεύρι, αυγά, γάλα και νερό. Παίρνει την μορφή σαν μικρά στρογγυλά μπαλάκια. Χρησιμοποιείται σε σαλάτα, όσπρια, σούπες και μαζί με θαλασσινά ή κρεατικά. Μια μεριδά βρασμένο κους- κους έχει 176 θερμίδες, 6γρ πρωτείνες, 36γρ υδατάνθρακα και Ογρ λίπος.
Πλιγούρι. Είναι σπασμένο – χοντροαλεσμένο σιτάρι. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, περιέχει βιταμίνη Β, Ε, σελήνιο και διπλάσια ποσότητα καλίου σε σχέση με τα μακαρόνια και το ρύζι. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και είναι αντικαταστάτης του ρυζιού.
Τραχανά ξινό και γλυκό απλό.
Όταν παραδοσιακές τροφές παίρνουν την γκουρμέ μορφή τους και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Δείτε περισσότερα εδώ
δημητριακά ως μια βασική, γρήγορη και γευστική επιλογή.
Σήμερα, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής έκαναν τον άνθρωπο να αναζητήσει κάτι υγιεινό και εύκολο στο πιάτο του βγάζοντας στην επιφάνεια ξανά τον τραχανά, το πλιγούρι και το κους – κους.
Ας τα γνωρισούμε λοιπόν:
Τραχανάς, ξινός ή γλυκός ή σταρένιος. Ξινός είναι όταν ζυμώνεται με σιμιγδάλι ξινόγαλο ή γιαούρτι, γλυκός όταν ζυμώνεται με σιμιγδάλι και γάλα, ενώ σταρένιος όταν ζυμώνεται με αποφλοιωμένο σκληρό σιτάρι και γάλα. Μπορεί να καταναλωθεί σαν σούπα, να μαγειρευτεί μαζί με όσπρια ή λαχανικά, να γίνει πίτα και συνοδεύσει κάποιο κρεατικό. Έχει χαμηλές θερμίδες και λιπαρά, τα 100γρ. τραχανά είναι 108γρ θερμίδες, 2.4γρ πρωτείνη, 9.3γρ υδατάνθρακα και 7.1γρ λίπος.
Κους -κους. Παρασκευάζεται με σιμιγδάλι, αλεύρι, αυγά, γάλα και νερό. Παίρνει την μορφή σαν μικρά στρογγυλά μπαλάκια. Χρησιμοποιείται σε σαλάτα, όσπρια, σούπες και μαζί με θαλασσινά ή κρεατικά. Μια μεριδά βρασμένο κους- κους έχει 176 θερμίδες, 6γρ πρωτείνες, 36γρ υδατάνθρακα και Ογρ λίπος.
Πλιγούρι. Είναι σπασμένο – χοντροαλεσμένο σιτάρι. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, περιέχει βιταμίνη Β, Ε, σελήνιο και διπλάσια ποσότητα καλίου σε σχέση με τα μακαρόνια και το ρύζι. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και είναι αντικαταστάτης του ρυζιού.
Τραχανά ξινό και γλυκό απλό.
- Τραχανά ξινό και γλυκό με κρόκο Κοζάνης.
- Τραχανά ξινό και γλυκό με μανιτάρι.
- Τραχανάς λαχανικών και χορτόσουπα λαχανικών (νηστίσιμα)
- Κους-κους απλό ή με μανιτάρι.
- Πλιγούρι απλό ή με άγρια μανιτάρια Γρεβενών.
- Τραχανά σταρένιο απλό ή με άγρια μανιτάρια Γρεβενών και χορτόσουπα με μανιτάρια.
Δείτε περισσότερα εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου